Bugün başlayan Paris Olimpiyat Oyunları’nda tüm dünyadan 10 bin 500 sporcu yer alacak. Paris 2024 organizatörlerinin 60’ı Fransız yüzlerce şirketten 1.3 milyar dolarlık sponsorluk geliri elde edeceği belirtiliyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, bu oyunlarda 25 şirketin sponsorluğuyla ilerliyor. Komite yetkilileri Türkiye’nin hâlâ bu konuda gelişmiş ülkelerin yüzde 30 gerisinde kaldığını ve daha çok tedarik sponsorluğunun tercih edildiğini vurguluyorlar.
#Paris Olimpiyat OyunlarıYerin 30 metre altındaki Kapalı Dikey Tarım Uygulama ve Ar-Ge Merkezi, lüks restoranların tedarikçisi oldu. Şimdiye kadar 7 bin öğrencinin eğitim aldığı merkez, yatırımcıların da uğrak noktası haline geldi. İstanbul Kağıthane Belediyesi’ne ait otopark alanının -8’inci katında bulunan tesiste, mevsimsel şartlardan etkilenmeden sebze üretimi yapılıyor.
#Kapalı Dikey Tarım UygulamaPazar lideri olarak gerek yerli üretim gerekse ithalatla çiftçinin talep ettiği gübre çeşitlerini Türk tarımına kazandırdıklarını belirten İGSAŞ Genel Müdürü Ünal, “2024’ün mart ayı içerisinde Samsun fabrikasını devreye alacağız. Hatay fabrikasının inşaatına başladık. Kocaeli’ndeki fabrikamızda üre ve amonyak için yeni bir üretim tesisi kuruyoruz. Bugüne kadar ürün gamımızda olmayan yeni bir gübre ceşidi için de düğmeye bastık” dedi.
#YILDIZLAR Yatırım HoldingGEÇENLERDE İstanbul Gübre Sanayi AŞ (İGSAŞ) Genel Müdürü İlkay Ünal ile sohbet ettik.İGSAŞ, 2004’te özelleştirme yoluyla Yıldızlar Yatırım Holding ailesinin bir parçası oldu. Tesisler bugün hala Türkiye’de tek üre üreticisi konumunda. Sektör geçtiğimiz yılı yaklaşık 10 milyon tonluk gübre tüketimiyle kapattı. İGSAŞ; bunun yüzde 20’sini sağlıyor.Şirket ülke için çok stratejik ürünler üretiyor ve geliştiriyor.
#1Gıda fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmanın yolunun verimliliği arttırmaktan geçtiğine dikkat çeken İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok, “Bitkilerini iyi besleyen ülkeler hayvan ve insanlarını da iyi besleyebilir. Bilinçli tarım uygulamalarımızda eksiklik var. Toprak, su kadar verimlilik için doğru gübre kullanımı çok önemli. Ancak son yıllarda gübre kullanımı azalıyor” dedi.
#Yıldızlar Yatırım HoldingYıldız Entegre, yurt dışındaki yatırım halkasına Slovenya’yı da ekledi. ABD’deki tesislerinin yanı sıra Romanya’da üretime başlayan ve Rusya’daki yatırımına devam eden Yıldız Entegre, Slovenya’nın tek yonga üreticisi olan Lesna TIP adlı fabrikayı satın aldı. Şirket, 45 milyon Euro tutarındaki modernizasyon çalışmalarının ardından fabrikada hem kapasiteyi hem de istihdamı artıracak.
#SlovenyaTÜRKİYE ekonomisi , bu yılın temmuz, ağustos, eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte ekonomi yüzde 11.1 büyüdü. Beklentiler yüzde 10 seviyesindeydi. Türkiye, bu performansıyla tüm dünya ülkelerini geride bırakarak üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu.
#Prof. Dr. Ümit ÖzlaleOrman ürünleri alanında öne çıkan Yıldızlar Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız, “Lokal büyük olmaktansa global ama daha küçük olmayı tercih ettik. Bugün Amerika ve Brezilya’da kendi ormanlarımız bulunuyor. Burada sarıçam üretiyoruz. Türkiye dağlık ve iklim olarak uygun değil” dedi.
#Hakkı YıldızTÜRKİYE Gübre Sanayi A.Ş. ‘nin (TÜGSAŞ) Samsun Gübre Fabrikası’nın özelleştirilmesi gündeme geldiğinde Samsunlu işadamları “ortak girişim grubu” kurdu. 2000’lerin başında ihale gerçekleşti, en iyi teklifi 46 milyon dolarla “Samsun Özel Girişim Gurubu” verdi. Ancak, gerekçesi çok da net açıklanmadan ihale iptal edildi. O dönemde “Samsun Özel Girişim Gurubu”nda şu görüş hakim oldu: