Nitratlı gübreye terör ambargosu sıkıntı yaratabilir

KONUYU hafta için de Capital-Ekonomist dergilerinin “CEO Club” buluşmasında karşılaştığım Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin açtı. Toros Gübre’nin grup bünyesinde olduğunu anımsatıp ekledi:

Haberin Devamı


- Terör saldırıları nedeniyle haziran ayı başlarında nitratlı gübrelerin satışı yasaklandı. Tüm üreticilerin stoklarındaki ve bayilerdeki nitratlı gübreler toplanıp “yeddi emin”e emanet edildi.

 

Yasak kararının söz konusu gübrelerden terör saldırılarında patlayıcı geliştirilmesi nedeniyle alındığına değindi:

 

- Nitrat oranı daha düşük gübre için çalışmalar yaptık. Yeni ürün TÜBİTAK’ta test edilecekti. Darbe girişimi sonrası yoğunlaşan FETÖ operasyonu TÜBİTAK’ı da karıştırdı. Sanırım test o nedenle bekletiliyor.

 

Ardından İstanbul Gübre Sanayi (İGSAŞ) ve Kütahya Gübre’nin bağlı olduğu Yıldızlar Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız’ı aradım, konuyu detaylı konuştuk. Yıldız, satışı yasaklanan gübreleri sıraladı:

 

Haberin Devamı

- Potasyum nitrat (nitrat oranı yüzde 26), amonyum nitrat (nitrat oranı yüzde 33), kalsiyum amonyum nitrat (nitrat oranı yüzde 26).

 

Yasaklama kararının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’ndan çıktığını kaydetti:

 

- Aslında patlamaya müsait olanı içinde yüzde 33 nitrat bulunan gübredir. Diğerlerinden patlayıcı elde edilmesi pek mümkün değil.

 

Bu noktada bir ayrıntının altını çizdi:

 

- Aslında anladığımız kadarıyla terör eylemlerinde kullanılan gübredeki nitrat oranı yüzde 34.5. Onlar da ithalatla gelenler. Tarım Bakanlığı, yasak kararına kadar yüzde 34.5 nitratlı gübrenin yüzde 33 nitratlı gibi getirilmesine müsade ediyordu.

 

Amonyum nitrat gübrede oranı yüzde 33’ten 26’ya düşürüp test ettiklerini aktardı:

 

- Bizim testlerimizde patlamayacağını gördük. Ancak, Bakanlık kendisi de test yaptırıp iyice emin olmak istiyor.

 

Şu ayrıntıya işaret etti:

 

Haberin Devamı

- Sektör söz konusu gübrede nitrat oranını yüzde 33’ten yüzde 26’ya indirmek istiyordu. Ancak, Tarım Bakanlığı, çiftçinin bundan zarar görebileceği endişesiyle izin vermiyordu. Çünkü, toprağın nitrata ihtiyacı var. Yüksek nitratlı gübreyi kullanmak, çiftçi için daha uygun. Düşük nitratlı ürünle aynı sonuca ulaşılması için daha fazla gübre atılması gerekiyor.

 

Türkiye’de yıllık nitratlı gübre tüketiminin 1.5 milyon ton olduğuna dikkat çekti:

 

- Kasım, aralık aylarında çiftçinin bu gübreleri kullanması gerekiyor. Şu anda sezon değil, bir sıkıntı yokmuş gibi görünüyor. Oysa, bu dönemde gübreyi üretir, bölge depolarımıza göndeririz. Kullanım başladığı anda talep artar. Eğer ürün bölge depolarımızda değilse, lojistik sıkıntı yaşarız. Bu sıkıntı çiftçiye de yansır.

 

Haberin Devamı

Bakanlığın alternatif olarak “Üre”yi gösterdiğine vurgu yaptı:

 

- Türkiye’de 1.5 milyon ton “üre” tüketimi var. Bu gübreyi Türkiye’de bir tek biz üretiyoruz. Yıllık üretim miktarımız 550 bin ton. Gerisi ithal ediliyor. “Üre” nitratlı gübrelere alternatif olamaz.

 

Terör çok sayıda can alıp, yüreğimizi yakarken nitratlı gübre yasağı doğal görülebilir...


Ancak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın toprağın, dolayısıyla çiftçinin ihtiyacını dikkate alıp, sorunu bir an önce çözmesi gerekmez mi?


HAYRABOLU, AYÇİÇEĞİ VE TARIM MAKİNESİ ÜRETİMİNİN BAŞKENTİ


TEKİRDAĞ’ın Hayrabolu İlçesi Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, bir ay önce ekibini topladı:

- 18-21 Ağustos’ta geleneksel Ayçiçeği Şenlikleri ve Hasat Bayramı’mız var. Ülkemiz hain darbe girişimini atlattı. Terör can almaya devam ediyor. Bu ortamda hasat bayramı yapılır mı?

 

Haberin Devamı

Ekibin görüşlerini ortaya koymasından sonra kararını verdi:


- Darbe girişimine, teröre karşı dim dik ayakta olduğumuzu, pes etmediğimizi ortaya koymak için “hasat günleri”mizi yapalım. Yağ oranı en yüksek ayçiçeğini üreten çiftçilerimizi ödüllendirelim.


Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt’la birlikte “Hayrabolu Ayçiçeği Hasat Günleri”ne katıldık. Çerkezmüsellim beldesinde sezonun ilk hasatını izledik. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Türkiye’de ayçiçeği üretiminin yüzde 33’ünün Tekirdağ’da gerçekleştirildiğini belirtip ekledi:

 

- Hayrabolu, ayçiçeği ve tarım makinesi üretiminin başkentidir.

 

Yazarın Tüm Yazıları