Kanaat Önderleri Anlatıyor Hürriyet Bursa aktarıyor başlıklı yazı dizimizin konuğu olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, mektubunda, ilçenin, şehirleşme, kültür ve sosyal yaşam konusunda önemli bir değişim yaşadığını belirtti. “Yıldırım’ı, köklerinden koparmadan geleceğe taşıyoruz” diye yazan Yılmaz, “Hayata geçirdiğimiz onlarca hizmetin yanı sıra; planlaması ve çalışmaları devam eden projelerimizin de tamamlanması ile birlikte Yıldırım’daki değişim herkes için daha hissedilir olacaktır” ifadesini kullandı
#YıldırımBursa erken dönem Osmanlı mimari eserlerini barındıran, Sultan Orhan’dan başlayarak en güzel külliyelerin yapıldığı bir şehir. Öyle ki bu külliyeler bakıldığında her yerden görülebilsin, şehri süslesin, yaptıran Sultanın şehre mührü olsun diye tepelere yapılmış. Hatta o günlerde, şehrin kuzeyinde verimli ova güneyinde ise Uludağ olduğu bilinci ile Sultan Orhan ile birlikte surlar dışına taşınan yerleşimin, şehrin doğu – batı istikametinde gelişebilmesi yolunda adımlar atılmış ve en batıda 1. Murat Hüdavendigar kendi adına külliyesini, en doğuya da Yıldırım Bayezid Külliye’sini inşa ettirmiş.
#UĞUR ÇELİKKOLBursa’nın en eski yerleşim yerlerinden Yıldırım, sahip olduğu tarihi zenginlikleri ile dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Cumalıkızık ile Reşat Nuri Güntekin’in yazdığı Çalıkuşu Romanı’nın ilham kaynağı Zeyniler, doğal güzellikleri ile ilgi görüyor. Zengin bitki örtüsü, patikaları, su kaynakları, yürüyüş yolları ile doğa tutkunlarının öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.
#BursaBu hafta yaşadığımız şehirde bir turist gibi gezmenin rehberini hazırladım. Sadece İstanbul’dan değil, Bursa, Ankara Antalya’dan da önerilerim var. İster kısa bir hafta sonu gezisi planlayın, ister gün içinde yolunuzu biraz değiştirin; bu liste çok işinize yarayacak...
#HürriyetDumlupınar Savaşı 26 Ağustos 1922’de başlayıp 30 Ağustos 1922’de sona erdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, Kurtuluş Savaşı’nın zafere ulaştığı Dumlupınar, Kütahya’ya bağlı. Kentte 100’üncü yılın coşkulu kutlamaları geçen hafta başladı; siz de bizim gibi kenti gezmek için Dumlupınar Şehitliği’nden yola çıkın.
#HürriyetBaşlıksızİstanbul’un tepeleri sayılırken en son onun adı akla gelir. Cerrahpaşa’nın, şehrin yıldızlarından biri olmak için çok sebebi var ama hak ettiği ilgiyi pek görmüyor. “Cerrahpaşa’ya neden gidilir” sorusunun yanıtını semti keşfettikten sonra siz verin ama bana kalırsa cevap net: Her adımda kendinizi tarihin farklı bir sayfasının içinde bulacağınız sürprizlerle karşılaşmak için…
#HürriyetBoğaz’da uzun uzun yürümeyi, deniz kokusunu içinize çekmeyi, martılara simit atmayı siz de özlediniz mi? Yanıtınız evetse, atlayın bir vapura, kurulun ‘arka açık’a... Vapur sefanızı yaparken siz sadece hangi iskelede inmek istediğinize karar verin. Oralarda neler yapılabileceğine dair öneriler de bizden.
#GazetehaberleriAnadolu tarihinde her dönem önemli bir merkez olmuş Bursa. Fetihler, göçler, savaşlar ve zaferlere tanıklık etmiş. Yeşil günleri geçmişte kalsa da her adımda tarihten bir iz çıkıyor bu şehirde karşımıza. Gelin size benim bildiğim Bursa’yı anlatayım. Sağlıklı ve yeniden gönlümüzce gezeceğimiz günler geldiğinde, yolunuz düşerse listenize almanız için hem lezzet durakları hem de görmeden dönmemenizi önereceğim yerleriyle ufak bir Bursa turuna hazır mısınız?
#YazarTrakya; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ’ın tamamıyla Çanakkale ve İstanbul’un bir kısmını kapsayan coğrafi bölge… Sıcakkanlı halkı, kıpır kıpır dansları, lezzetli köfteleri, yazı yaz, kışı kış gibi yaşayan doğası ve insanlık tarihinin başlangıcına giden yerleşimleriyle ülkemizin keşfedilmeye değer bölgelerinden. Jürimize bu hafta Trakya’ya doğru yola çıkanların mutlaka görmesi gereken yerleri sorduk.
#TrakyaMedreseler, İslam tarihinde orta ve yükseköğretimin yapıldığı eğitim kurumları olarak bilinmektedir. Osmanlı Devleti'nin döneminde ilk medrese Orhan Bey zamanında 1330 yılında Orhan Gazi Medresesi adı ile İznik'te kurulmuştur. Sonraki yıllarda Osmanlı Devleti'nin sınırlarının genişlemesi ile birlikte Bursa ve Edirne başta olmak üzere pek çok kentte medreseler açılmıştır. Bu tarihi medreselerden birisi de Yıldırım Medresesi'dir. İşte Yıldırım medresesi nerede ve nasıl gidilir? Yıldırım Medresesi tarihi ve özellikleri hakkında bilgileri derledik.
Evliya Çelebi’nin ‘Ruhaniyetli bir şehir’ dediği ve ilk seyahatini gerçekleştirdiği yer Bursa… Müzeleri, tarihe tanıklık etmiş yapıları ve doğal güzellikleriyle Bursa’nın keşfedilmeye değer çok fazla yeri var. Alanında uzman isimlere ve Bursa’yı bilenlere sorduk. Kentin gezilip görülmesi gereken 10 yerini sıraladık.
#BursaSelimiye kelimesi beyaz, açık pembe renklerini temsil eder. Güzel nakışlı ipek kumaşına verilen isimdir. İstanbul'da Üsküdar'da dokunduğu yer Selimiye olduğu için, kumaş ismini buradan almaktadır. İşte, Selimiye camii hakkında tüm merak edilenler.
#Selimiye CamiiMüslümanlar için değerli bayram günleri başta olmak üzere özellikle dini günlerde ziyaret edilen türbelerden biri de Emir Sultan Türbesi'dir. Türbeyi ziyaret etmek isteyenler için Emir Sultan Türbesi nerede ve hangi ildedir? Emir Sultan Türbesi ziyaret günleri ve saatlerine ait bilgileri derledik.
#Emir Sultan TürbesiBursa'da metfun bulunan Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi ile Murad Hüdavendigar (I. Murad), Yıldırım Bayezid, Sultan Çelebi Mehmed ve Sultan II. Murad'ın türbeleri, geçen yıl 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.
#PayitahtOsmanlı’nın ilk başkenti olan, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine uzanan Bursa, her adımından tarih fışkıran bir kent. 2 binin üzerinde korunması gereken kültürel varlığa sahip. Üzerine bir de kendisine ‘yeşil’ unvanını armağan eden ve yaşları 1 ile 6 asır arasında değişen 800’ün üzerindeki anıt ağacı ekleyin. Bir sanayi kenti olmasının getirdiği hareketliliği ve şehrin kazandığı yeni değerleri de göz önüne alın. Tüm bunların yanına, zincire bir de lezzet halkasını ekleyin. Doğası, tarihi, kültürü, yemekleri, olmazsa olmaz durakları ve yepyeni mekânlarıyla karşınızda adım adım Bursa!
#Bursa Gezi RehberiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un eşi Pervin Ersoy, kurucu üyesi olduğu, ‘Bizim Çocuklarımız Dayanışma Derneği’ Baskani Sinem Nefesoglu ile birlikte, okul öncesi eğitim imkanı bulamayan çocuklar için hayata geçirdiği Anaokulu projesinin 3.’sü için çalışmalarına büyük bir hızla devam ediyor.
#Gündem‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari