Güncelleme Tarihi:
“Her medeniyet tasavvuru kendine özgün bir şehir kurar. Medeniyet tasavvurunun bütün özellikleri kurduğu o şehirde ortaya çıkar.”
Prof. Dr. Sadettin Ökten, ‘medeniyet ve şehir’ bağını bu sözlerle anlatıyor.
Prof. Dr. Ökten’in sözlerinden hareketle diyebiliriz ki; kurduğumuz şehirler medeniyetimizin taşıyıcılarıdır. Şehre baktığımızda neyi görüyorsak, biz ‘o’yuzdur aslında.
Ne yazık ki günümüz şehirlerine bir medeniyet borcumuz var. Yoğun göç, hızlı büyüme, plansız şehirleşme ve çarpık yapılaşma arasında izlerini kaybettiğimiz medeniyetimizin ruhunu yeniden ortaya çıkarmak mecburiyetindeyiz. Aksi halde kurduğumuz hiçbir şehir bize ait olmayacak, bizi anlatmayacak.
Sokaklarında sevginin, merhametin, saygının, komşuluk ilişkilerinin, paylaşımın olmadığı bir şehre modern/büyük/gelişmiş/ metropol diyebiliriz ancak orada bize ait medeniyetten söz etmemiz mümkün mü?
***
Sırtını Uludağ’a dayayan, Cumalıkızık, Yeşil Cami, Yeşil Türbe, Yıldırım Bayezid Külliyesi ve onlarca tarihi yapısı ile ceddimizin mirası olan Yıldırım’ı, medeniyetimizin izinde geleceğe taşımak en büyük hedefimiz.
Medeniyetimizin ruhunu yaşayan ve yaşatan, modern, sağlıklı, güvenli bir Yıldırım… Binlerce yıllık tarihi, inancı, kültürü, kardeşliği, merhameti, nezaketi, ilmi ve mimariyi Yıldırım’da yaşatmak, geçmişten kopmadan şehrin geleceğini şekillendirmek konusunda kararlıyız.
Yıldırım Belediye Başkanı olarak göreve başladığım 2019 yılında, planlı şehirleşme yolunda önümüzde duran en büyük engel yapboza dönen imar uygulamalarıydı. Ankara-Bursa arasında mekik dokuyarak, İmar Kanunu’nun ilgili 18. Maddesi’nde değişikliğe gidilmesine katkı sunduk ve imar uygulama planlarının kalıcı hale getirilmesini sağladık.
Planlı şehirleşme önündeki en büyük engeli kaldırmamızın ardından, Yıldırım’da kentsel dönüşümü tetikleyecek ve sonraki dönüşüm çalışmaları için referans teşkil edecek Mevlana Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ni hayata geçirdik. Deprem riski altındaki bölgelerde sağlıksız ve çürük konutların yıkılarak, yerine güvenli, sağlıklı, planlı ve modern konutların inşa edileceği projemiz birçok açıdan örnek oluşturacak bir çalışma.
Hak sahipleri ile yüzde 95 uzlaşma sağlanan ve tamamen yıkılan konutlardan açılacak alana inşa edilecek proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘yerinde ve gönüllü dönüşüm’ ilkelerine tamamen uymaktadır. Komşuluk ilişkilerini yaşatacak ve geleneksel mimarimize uygun biçimde planlanan proje bu yönüyle de medeniyetimizin izlerini taşıyacak. Diyebiliriz ki; geleceğin Yıldırım’ı, Mevlana’da şekillenecek. Modern Yıldırım, medeniyet dairemizin üstünde yükselecek.
***
Bir şehri yeniden inşa etmek önemli iştir. Üstelik bu şehir Yıldırım gibi medeniyetimizin izlerini taşıyan, kimlikli bir şehir olunca inşa işi daha ciddi bir hal alıyor. Sadece şehri inşa etmek yetmiyor; tarihi, kültürü, sanatı, duyguyu ve nihayetinde insanı da inşa etmek gerekiyor.
Hizmet algımızın ve gelecek vizyonumuzun merkezine insanı koyuyoruz. Yapılan işler, üretilen hizmetler, hayata geçirilen projeler ancak ve ancak insanla buluşursa değer kazanır. Bu bilinçle, insanların yaşamına doğrudan dokunacak, hemşerilerimizin yaşam kalitesini yükseltecek hizmetler üretmeye gayret ediyoruz. Özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın gelişimine katkı sunacak projelere öncelik veriyoruz. Kütüphaneler, çalışma salonları, kültür merkezleri, eğitim programları, kurslar ve sosyal etkinlikler ile hem gençlerimize dokunuyoruz hem de Yıldırım’ın ruhunu canlandırıyoruz.
‘Kimsenin kendini yalnız hissetmediği bir Yıldırım’ hedefiyle sosyal belediyecilik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle salgın döneminin yaşamları zorlaştıran olağanüstü şartlarında, ihtiyaç duyan her vatandaşımıza destek olabilmek için elimizden gelen gayreti gösterdik. 1 yılı aşan salgın sürecinde sıcak yemekten erzaka, ulaşımdan sağlığa kadar her alanda hemşerilerimizin yanında olduk.
***
Yıldırım’ın yeşil kimliğini ortaya çıkarıyor, hemşerilerimizin nefes alabileceği alanların sayısını çoğaltıyoruz. Görevde geçirdiğimiz 2 yılın sonunda, Yıldırım’ın yeşil alanlarının yüzölçümünü toplam 1,5 milyon metrekare, kişi başına ise 2 metrekareden fazla arttırmayı başardık. Yıldırım Belediyesi olarak, can dostlarımızı da unutmuyoruz. Veteriner İşleri Müdürlüğümüz binlerce sokak hayvanının tedavisini gerçekleştirirken, yüzlerce can dostunu ise sıcak bir yuvaya kavuşturdu.
Kıymetli hemşerilerim; şehirleşme, kültür ve sosyal yaşam konusunda Yıldırım önemli bir değişim yaşıyor. Yıldırım’ı, köklerinden koparmadan geleceğe taşıyoruz. Hayata geçirdiğimiz onlarca hizmetin yanı sıra; planlaması ve çalışmaları devam eden projelerimizin de tamamlanması ile birlikte Yıldırım’daki değişim herkes için daha hissedilir olacaktır.