Mutfağımızın dünyada yeri nerede? Geçmişi nedir? Geleceği var mıdır? Kimi bilerek, kimi bilmeden ahkâm keser. Kimi birkaç asırlık kebabın şarapla iyi gideceğini söyler... Bu hafta size, 2016’da tadına bakmanız gereken geleneksel lezzetleri sıralayacağım. Tatlarına bakarsanız, yukarıdaki sorulara rahatlıkla yanıt verebilir, bilerek ukalalık yapmış olursunuz.
#Geleneksel LezzetlerEv halkının ve gastronominin gündemi yılbaşı sofraları. Bir yandan restoranlar, oteller, balo salonları yılbaşı menülerini hazırlarken diğer taraftanartan hayat pahalılığı, fiyatların yüksekliği nedeniyle yılbaşını evde geçirecek çok büyük bir kitle de evdeki yılbaşı sofrasını nasıl donatacağının derdine düştü.
#BursaUkrayna yüzyıllardır önemli bir tahıl üreticisi; dolayısıyla geleneksel ekmek ve pastalarıyla ünlü. Tıpkı bizim gibi Ukraynalılar için de ekmeği çöpe atmak günah; yere düşerse öpüp kaldırmak alışkanlık... Lviv sokakları kış ve kar sevenler için şu sıralarda çok uygun; anneden kıza aktarılan geleneksel ekmek üretimini, güllü dolgulu pampushka’ları, 5 ay taze kalan stollen’lerin en lezzetlilerini ararken buz gibi havanın da tadını çıkardık.
#HürriyetÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriDünyayı saran koronavirüs salgını nedeniyle 2020’nin hafızalarımızdaki yeri hep ayrı olacak. 2021’i hâlâ devam eden pandeminin gölgesinde, evlerimizde karşılayacak olsak da yeni yıldan beklentilerimiz çok. Peki yeni yılı kim, nasıl karşılayacak? İşte sanat, magazin ve spor dünyasından ünlü isimlerin yılbaşı planları:
#YILBAŞIÜlkeden ülkeye sofralar değişse de yeni yıla girerken herkes bereketi simgeleyen, kendi kültüründe şans getireceğine inandığı yemekleri yer. Dünyada bu özel günde kurulan sofraların bazıları uzun hayatı simgeliyor, bazılarında da dertler arkada kalsın diye tabaklar kırılıyor.
#Ebru ErkePandemi yüzünden neredeyse bütün yılı evde geçirdik. Belki yılbaşında sevdiklerimizle bir araya geliriz diye umuyorduk ama maalesef o da mümkün görünmüyor. Ailece evdeyiz. Ama bu sıkılacağımız anlamına gelmiyor elbette! Çocuklu ailelere evde yılbaşı için öneriler...
#YazarBiz Hindiyi bir Bursaspor maçlarında Teksas taraftarları arasında söylediğimiz ‘’Hindi baba hindi hey Allah‘’ nidalarından, bir de İngiltere -Türkiye maçlarında kaybettiğimizde, İngiliz gazetelerinin Türkiye’yi kastederek hindiyi doldurduk, pişirdik diye bizlerle dalga geçmelerinden biliriz.
#BursaHer kültürün yeni yılı karşılama geleneği kendine özgü. Kimi ömrü uzasın diye noodle yiyor, kimi bol para getirsin diye mercimek. Önümüzdeki günlerin anlam ve önemine binaen Anadolu topraklarından dünyaya açılıp farklı yılbaşı sofralarına konuk oluyoruz.
#YılbaşıYılbaşına az zaman kaldı. Yeni yıla evde girecek olanlar yılbaşı menüsü hazırlıklarını şimdiden tamamladı. Yılbaşı sofrasının dekorasyonu da en az yılbaşı menüsü kadar önemli. Misafirlerinizle birlikte yeni yıla çok keyifli bir ortamda girmek istiyorsanız bu dekorasyon önerilerini mutlaka bir gözden geçirin. İşte yılbaşı sofranızı süslemek için çok pratik tüyolar…
#Yılbaşı Sofrası Nasıl SüslenirNevruz Bayramı öncesinde küslükleri bitiren, birbiriyle helalleşen Kırgızlar, yağ, filizlenmiş buğday, un ve sudan yapılan sümölök tatlısını imece usulu pişiriyor -12 saat boyunca yakılan ateşin üzerinde pişen sümölök tatlısı, eşit şekilde paylaşılıyor ve 21 Mart'ta Nevruz Bayramı'nda gelen misafirlere ikram ediliyor.
#SümölökYılbaşı akşamının en keyifli yanlarından biri de her biri birbirinden lezzetli tatların yer aldığı ziyafet sofraları. Peki yılbaşı sofralarının demirbaşı hindinin geleneği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? İşte yılbaşı hindisi yapımında püf noktalar...
#YılbaşıMasaya ışıklar döşemek; sandalyeleri kristaller, boncuklar ve yılbaşı toplarıyla süslemek; mumlar, aynalar, çanlar ve maytaplarla enerjisi yüksek bir atmosfer oluşturmak, evinize ve misafirlerinize iyi gelecektir. Hele de fonda yumuşacık bir müzik varsa...
Aralarında yazarlar, müzisyenler, oyuncular, sivil toplum örgütü liderleri olan 13 gezgin, yaşadıkları en güzel yılbaşı tatillerini anlattı, yeni yıl akşamı için dostlarına önerdikleri mekânları sıraladı. Yazar Nazlı Eray, iki kez yılbaşını geçirmek üzere gittiği Hawaii’nin Honolulu kentinden dönmekte zorlandığını söylüyor. Piyanist Fazıl Say’ın yurtdışından önerisi İsviçre’nin Luzern kenti, Türkiye’den ise Patara sahili. Şarkıcı Attila Atasoy, unutamadığı yılbaşılarından birini Şili’nin güney ucundaki Punte Arenas’ta, diğerini Çanakkale’nin Küçükkuyu kasabasında geçirmiş.
Dünyanın önde gelen kentleri aylardır heyecanla yılın son haftasını bekliyor. Meydanlar, sokaklar, mağazalar, evler süslendi, rengarenk ışıklandırıldı. Önce noel, ardından yeni yıl kutlanacak. Milyonlarca kişi, noel tatilinden istifade edip, bu coşkuyu farklı bir ülkede yaşamak arzusuyla yolculuğa çıktı. Televizyonlar 31 Aralık gecesi yine yeni yıl kutlamalarını Sydney’den başlayıp, New York’a kadar adım adım takip edecek. 2008’i ekran başında karşılamak yerine yola düşmek, farklı bir kentte eğlenceye katılmak istiyorsanız çantanızı hazırlayın. İşte size altı kentten yeni yıl kutlaması izlenimleri.
Kristal, değerli bir ürün. Bu alanda çalışan markalar da çok eskiye dayanan markalar. Güçlerini klasik ürünlerinden alıyorlar. Ama bir yandan da yenilikler yapmaya, gençlere yönelmeye çalışıyorlar. Kristali günlük hayata sokmak için kafa yoruyorlar. Hedefleri, su hatta kola içilirken bile kristal bardak kullanılmasını sağlamak.