Beklenen gün geldi. Bu akşam yeni bir yıla ‘merhaba’ diyeceğiz. Eski yıldan kalan hoş olmayan her şeyin hayatımızdan çıkması, yeni yılda hayallerimizin gerçek olmasını dileyerek, yakınlarımızla birlikte eğlenme vaktine az kaldı.
Yeni yılı evde karşılayanlar, birazdan misafir ağırlama telaşına girişecekler. Belki alışverişle hazır yemekler alınacak, belki kollar sıvanıp mutfağa girilecek. Sonra da sofra hazırlanmaya başlanacak. Yılbaşı özel bir gün olduğuna göre hazırlayacağımız sofra da özel olmalı değil mi?
MASA ÖRTÜSÜNE DİKKAT
Çeşitli büyüklüklerde yılbaşına özel masa örtüleri bulabilirsiniz. Bazılarının üzerinde Noel Baba, çam ağacı, çan gibi simgeler var. Bazıları ise yılbaşının klasik renkleri kırmızı-yeşil ekoseli. Böyle bir örtünüz yoksa size kırmızı ya da yeşil kumaş bir örtü de önerebiliriz. Bunların hiçbirine sahip değilseniz ve alışverişe vaktiniz yoksa beyaz örtünüzü kullanın. Kırmızı ve yeşil peçetelerle, muhteşem bir yeni yıl atmosferi yaratabilirsiniz. Örtünüz keten olursa ne álá! Örtünün masanın kenarlarından 30 santimetreden fazla sarkmaması gerektiğini hatırlatalım.
Masa örtüsünün üzerine kontrast renklerde Amerikan servis ya da 40x40 cm gibi büyük ebatlarda peçeteler yerleştirerek, farklılık yaratabilirsiniz. Lekelerden şikayet edenler bunu kalın kağıt peçetelerle de yapabilirler. Misafirlerinizin kullanımına sunacağınız peçeteler için ise yılbaşına özel sayısız alternatif var. Desenli, renkli, ekoseli... Sizin tek yapmanız gereken sofranıza hangisinin uyacağını belirlemek.
MUM VE ÇİÇEKLERİ UNUTMAYIN
Yılbaşı sofranızda mutlaka mum olmalı. Bugün için yapılmış olanlardan yoksa tercihinizi kırmızı ya da yeşilden yana kullanın. Dore renklendirilmiş, varaklı ya da pirinç şamdanlar sofranız için bire bir. Küçük mumlukların masaya serpiştirilmesiyle de farklı bir çizgi yaratabilirsiniz. Ya da su içinde yüzen çam ağacı şeklindeki mumlar gecenizi renklendirebilir.
Çiçekler de sofranızı süsleyecek objelerden. Simetrik olarak yerleştireceğiniz kırmızı güllerin saplarını elden geldiğince kısaltarak, uygun bir vazoya yerleştirin. Ya da çam dallarının parçalarını kullanın. Tabii yapay olanları da kullanabilirsiniz. Ayrıca, dore ya da kırmızı yılbaşı topları, dore ağırlıklı yapay meyveler sofra süsleriniz arasında yerini alabilir.
Tabii sofrayı süslerken en önemlisi süse ‘dur’ demesini bilmek. Çünkü süslerken, ölçüyü kaçırırsanız, sofranız makyajı abartılı kadınlara benzer.
Son öneri, eğer çok sayıda misafiriniz varsa ve kimin nereye oturacağını siz belirliyorsanız, bunu minik kartlar, küçük çam ağacı dallarına yapıştıracağınız kart ve benzerleriyle oluşturacağınız kimlikleri tabakların üzerine yerleştirerek belirtebilirsiniz.
DORE DESENLİ TABAKLARBU AKŞAM İÇİN
Geleneksel yılbaşı sofralarının tabakları, kenarları dore desenli olanlar. Ama tabii bu olmazsa olmaz değil. Beyaz porselenlerle de çok güzel bir sofra kurmak mümkün. Mönüde çorba varsa düz tabakların üzerine çorba tabaklarını yerleştirin. Eğer çorba servis etmeyi düşünmüyorsanız, sofrayı düz büyük ordövr tabaklarıyla hazırlayın.
Tabakların sağına içe bıçak dışa kaşığı, soluna da çatalı yerleştirin. Birden fazla servis yapacak ve her seferinde çatal-kaşık takımını değiştirecekseniz, en başta kullanılacak en dışta yer alacak şekilde düzenleme yapın. Tatlı için kaşık kullanılacaksa bunu da tabağın üst tarafına, yani sofranın içine doğru yerleştirmelisiniz. Bardaklar ve salata tabağı, ana tabağın üst sağında, tereyağı tabağı da solunda durmalı. Tereyağı bıçağını tabağa dikey 45 derecelik açıyla yerleştirin.
MEZE VE SALATA TABAKLARI
Türkiye’de yılbaşı geceleri genellikle rakı içildiği göz önüne alınırsa, sofranızda bol miktarda zeytinyağlı
yemek, salata ve meze olacak demektir. Bunları kare, yuvarlak ve oval tabaklara yerleştirebilirsiniz. Yemek takımınız varsa zaten her şey uyumlu olacak. Bol parçalı bir takımınız yoksa problem değil. Sofranın geneline uygun renkteki tabaklarla ahenk yaratmak mümkün. Önerimiz, servis tabaklarını çift çift kullanmanız. Böylece sofranın ortasındaki çiçek ya da salata gibi ana öğenin çevresinde simetrik bir düzen yaratabilirsiniz.
PEÇETELERİ YERLEŞTİRİRKENPeçeteleri yerleştirmek sofranın en önemli ve göze en görünecek işlerinden birini yapmak anlamına geliyor. Şık peçete bilezikleri en kolay yol: Peçeteyi katla, bilezikten geçir. İster tabağın üstüne, ister dışına koyun. Daha zor yol ise peçete katlamak. Kumaş peçeteler için katlamayı, kağıt peçeteler için bilezikleri öneriyoruz. Tüyo olarak da bazı katlama yöntemlerini anlatıyoruz.
Kare: Peçete dörde katlanarak yerleştirilir. Ne kolay değil mi?
Üçgen: Peçete önce kare şekline getirilir. Sonra, aksi köşeler birleştirilerek üçgen elde edilir.
Koni: Peçete önce kare, sonra da üçgen şeklinde katlanır. Dışarıda kalan uç dik duracak şekilde tabağın içine yerleştirilir. Eski yıllarda, Boğaziçi restoranlarının klasiği bu yöntemdi.
Lale: Peçete üçgen katlanır.
Yan köşeler üst kısımda birleştirilir.
Kapalı uç, köşegenin üçte ikisi olacak şekilde üst kısma doğru katlanır. Peçete ters çevrilerek, arka kısımda oluşan katlar iç içe geçirilir. Peçete ele alınıp, ön kısmındaki kapalı üçgen aşağı kıvrılır ve yan köşeler hafifçe açılır. Evet, zor bir yöntem! Ama şirin duruyor.
Tek basamak: Peçete boyuna üçe katlanır. Üst ucu orta noktaya kadar geri katlanır. Alt ucu önce ortaya doğru katlanır, sonra tekrar diğer katın ucunu geçecek şekilde üste doğru katlanır. Servis tabağına yerleştirilir.
Gül: Peçete köşeleri orta merkezde birleştirilir. Ters çevrilir ve bir önceki işlem tekrarlanır. Ters çevrilerek aynı işlem bir daha yapılır. Son kez ters çevrilir ve köşeleri kenara doğru açılır. Biraz emek istese de bu katlama türü, sürahilerin altında ve ekmek sepetinde çok hoş duruyor.
Ayaklı yelpaze: Peçete ikiye katlanır. Enine doğru yelpaze şeklinde dörtte biri kalacak şekilde katlanır. Daha sonra kalın kısım dışarıda kalacak şekilde enine ikiye katlanır. Açık olan uçlar peçetenin içine doğru katlandıktan sonra yelpaze tabağın üzerine açılır.
EV DE SÜS İSTERYılbaşı akşamını evde geçirecekseniz sofranın dışında eviniz de süslenmek ister. Bu kararı önceden verdiyseniz belki eni boyu zevkinize göre bir çam ağacı kurdunuz bile. Ama bunu yapmadıysanız, üzerinde süsleri de olan 30-40 santimetrelik çamları bugün bile alabilirsiniz. Daha kolay bir seçenek ise kırmızı renkli kokina çiçekleri. Uzun saplı bu çiçekleri büyükçe bir vazoya yerleştirin. Bu arada sokak kapınızın dışına bir yılbaşı çelengi asabilir, sehpaların üzerine mumlar yerleştirebilirsiniz. Renkli ışıklar ve kordon şeklindeki süslerle de salonunuzda sıcak bir hava yaratmak elinizde.