200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarAKK Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi Sözcüsü Şevket Bülend Yahnici, Ulus’ta İtfaiye Meydanı’nın hemen üst tarafında yer alan ‘Yahudi Mahallesi’ ile ilgili çağrıda bulundu. Yahnici, mahallede bulunan tarihi evlerin koruma altına alınması gerektiğini söyleyerek “Yahudi Mahallesi acil olarak ilgiye muhtaç. Evler koruma ihtiyacında. Sinagog bakıma alınmalı” dedi.
#AKK Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi SözcüsüBüyükçekmece Belediyesi'ne yönelik düzenlenen rüşvet operasyonunda 22 kişi gözaltına alınmış, aralarında Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı ve imar müdürünün de olduğu tam 8 kişi tutuklanmıştı. Bu rüşvet operasyonuna dair çarpıcı ayrıntıları CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ paylaştı.
#İstanbulMemleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesini CNN Türk'te değerlendiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "Yaptığı açıklamanın girişine baktığımızda bir şeylere zorlandığını açıkça ifade etti. Hukuk dışı operasyonla karşı karşıya kaldığını söyledi. Kaybetmelerine bahane olmasın diye bir ifade söyledi. Tüm bunları topladığımızda Muharrem İnce çekilmeye zorlanmıştır" dedi.
#HDPKahramanmaraş’taki depremlerin ardından başta İstanbul’daki okurlarım, oturdukları eski binalarının “riskli yapı” olup olmadığını ve yıktırıp yerine yenisini nasıl yaptırabileceklerini merak ediyor. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a göre “riskli yapı” tespitini kim ister, nasıl tespit edilir? “Riskli” raporu verilen bina ne kadar süre içinde yıkılır? İstanbul Barosu avukatlarından M. Şeref Kısacık merak edilen soruları yanıtladı...
#KahramanmaraşGeçenlerde Google’da Suriye haritası için arama yaptığımda, bu ülkeyi toprak bütünlüğü içinde gösteren haritaların azınlıkta kaldığını fark ettim. Haritaların çoğu Suriye’yi ya içsavaşın değişik aşamalarındaki bölünmüşlüğü içinde ya da bugün olduğu gibi muhtelif nüfuz bölgelerine ayrılmış en son haliyle gösteriyordu.
#TürkiyeİBB Meclisi Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu tarafından “İstanbul Deprem Raporu” hazırlandı. Raporu açıklayan İBB Meclisi Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, “İBB’nin yetki alanında olan 9 riskli alanda CHP’li yönetimin bugüne kadar yıkıp teslim ettiği bir tane dahi bina yok. CHP’li İBB’nin 2022 yılı bütçesinde sosyal konut yapımı için ayrılan bütçe 12 milyon TL, kentsel dönüşüm için ayrılan bütçe 492 milyon TL, reklam için ayrılan bütçe ise 849 milyon TL. Reklam depremden daha mı önemli?” dedi.
#Kadem EkşiÜlkemizde yükseköğretim alanında kalite güvence sisteminin güçlendirilmesi amacıyla, 2015 yılında Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) bağlı olarak kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), YÖK’ün yetki devri çalışmaları kapsamında 2017 yılında idari ve mali açıdan bağımsız bir kuruluş haline geldi. Dünyada geçmişi çok uzun yıllara dayalı kalite kuruluşları bulunuyor. YÖKAK bu anlamda genç ve dinamik bir kuruluş olup, kısa bir sürede dünya ile uyumlu, ülkemiz şartlarını da dikkate alan bir kalite kurulu haline geldi.
#EgeCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, başkanlık yaptığı önceki günkü AK Parti MYK toplantısında, bazı belediyeler aracılığıyla kamu görevlisi olmayan vatandaşlara gri pasaport sağlanarak yurtdışına çıkarılması ve konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma gündeme geldi. Erdoğan’ın kurmaylarına “Konuyu takip edin” talimatı verdiği öğrenildi.
#Recep Tayyip Erdoğan207 üniversiteden 1 milyon 255 bin öğrenci ve yaklaşık 28 bin öğretim elemanının katıldığı anketin sonuçlarına göre, baharda yüz yüze eğitim olsun diyen öğrencilerin oranı yüzde 27’de kaldı. Uzaktan eğitim isteyenlerin oranı ise yüzde 47. Uzaktan eğitim sürecinde internet erişiminin yeterli olduğunu söyleyen öğrencilerin oranı yüzde 97. YÖK’ün yetki devrini isteyen öğrencilerin oranı yüzde 43, öğretim elemanlarının oranı ise yüzde 72. Öğrencilerin yüzde 78’i, öğretim elemanlarının ise yüzde 94’ü yüz yüze eğitim konusunda alınacak kararın Sağlık Bakanlığı’na sorulmasını destekliyor.
#YökÜniversitelerin açılacağı tarihle ilgili peş peşe açıklamalar geldi. Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın açıklamaları kapsamında, 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar dönemi için bazı üniversitelerde hibrit (karma) eğitim kararı alındı. Bugün yapılan Bilim Kurulu Toplantısı sonrası bilgiler veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "uygulamalı eğitimin mümkün olduğunca yüz yüze yapılması, teorik eğitimlere ise çevrimiçi olarak devam edilmesi konusundaki görüş birliği Yüksek Öğretim Kurumumuza iletilmiştir" ifadesini kullandı. İşte, ayrıntılar.
#Üniversiteler Ne Zaman Açılacak?Yükseköğretim Kurulu (YÖK), küresel salgın sürecinde online olarak sürdürülen eğitim öğretimin değerlendirilmesi amacıyla üniversitelerdeki öğretim elemanlarına ve öğrencilere yönelik anket düzenlemişti. 8-11 Şubat tarihleri arasında online cevaplanan anketin sonuçlarının bu hafta açıklanacağını söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlaması için Sağlık Bakanlığı’ndan beklenen görüşün de bu hafta gelmesini beklediklerini açıkladı.
#YökYÖK anket oylaması ile üniversitelerin uzaktan eğitim süreçlerini ele almaya hazırlanıyor. 22 soruluk anket hazırlayan YÖK, buradan çıkacak sonuçlara göre eğitim sürecine yön verecek. YÖK anket sonuçları, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı ve ilgili bileşenlerle de paylaşılacak. Böylece pandemi sürecinde yol çizilmiş olunacak. Peki, YÖK anket oylaması nasıl ve nereden yapılacak? İşte, o konu hakkında merak edilen bilgiler
#Üniversiteler Açılacak MıYÖK anket ekranı ile uzaktan eğitimin kaderine yön çizilecek. YÖK uzaktan eğitim anketi ile öğrencileri ve akademisyenlerin görüşleri alınacak. Üniversiteler ne zaman açılacak sorusuna yanıt arayan pek çok öğrencinin odağında yer alacak olan uzaktan eğitim anketi, sonuçlanmasının ardından alınacak kararlarda önem arz edecek. YÖK, uzaktan eğitim anket sonuçlarını Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumlarla da paylaşacak.
#AnketMuhalefet partileri sistem değişikliğini içeren çalışmalar yürütürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti MYK ve Bakanlar Kurulu’nda konuyu dinledikten sonra dikkat çeken bir çıkış yaptı. “Belli ki Türkiye’nin yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir. Bu çalışmanın milletin gözünün önünde ve temsilcilerin tamamının katılmasıyla gerçekleştirilmesi ve milletin takdirine sunulması gerekir” dedi.
#Anayasa