Sonbaharın son günleriydi. Yaz kalabalıklarını atlatmış olmayı umut ederek Roma’yı adımlamaya karar verdik. Kolezyum’dan dünyanın en büyük kilisesi Aziz Petrus Bazilikası’na, Trevi Çeşmesi’nden Borghese Galerisi’ne, lezzetler semti Trastevere’den İspanyol Merdivenleri’ne yürüdük de yürüdük...
#Bülent DEMİRBaşta Berlin olmak üzere Düsseldorf, Hamburg, Köln, Stuttgart, Essen gibi büyük kentlerde aralarında Arap kökenli klan (aşiret) mensuplarının da bulunduğu göçmen kökenli bazı gençlerin polislerin ve itfaiye ekiplerinin üzerlerine havai fişekleri fırlatıp, caddelerde park etmiş otomobilleri kundaklamaları üzerine Almanya’da ‘sınır dışı etme’ tartışmaları yaşandı.
#AlmanyaÜlkemizde mutlaka gezilmesi gereken birçok müze bulunmaktadır. Bu müzelerden birisi de Bursa Fetih Müzesidir. Bursa Fetih Müzesi içerisinde bulundurduğu tarihi eserler ile oldukça önemli olan müzelerimizden birisidir. Ayrıca pek çok kişi tarafından da merak edilmektedir. Peki Bursa Fetih Müzesi nerede? Bursa Fetih Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizlere detaylıca açıkladık.
#Bursa Fetih MüzesiMevlana Müzesi mutlaka gezilmesi gereken ülkemizin nadide müzelerinden bir tanesidir. Mevlana Hazretleri ülkemizin önemli kültür ögelerinden biridir. Mevlana Müzesi ile ilgili bilgileri, içerisinde bulunan eserleri, giriş ücretlerini ve ziyaret saatlerini derledik.
#Mevlana Müzesiİznik için “Dört kapı, dört medeniyet” denir. Bu; İstanbul, Yenişehir, Lefke ve Göl kapıyla çevrilen Roma-Bizans-Selçuklu-Osmanlı geçmişine atfedilen bir söz. Gelin aynı adlı gölün kıyısındaki eski zaman kentinin kapısını çalalım. Hikâyelerinin kudreti başınızı döndürecek, hazırlıklı olun...
#SeyahatHoşgörüyü temel alan düşünceleriyle dünyanın tanıdığı Mevlana Celaleddin Rumi’nin 748’inci ölüm yıldönümü yaklaşıyor. En büyük sevgili olarak bildiği Allah’a kavuşma anı olarak belirttiği için Şebi Arus ‘düğün gecesi’ olarak isimlendirilen anma törenleri 7-17 Aralık arasında düzenlenecek. Bu vesileyle Türkiye’nin en mistik ve huzurlu kentlerinden Konya’yı ziyaret edecek olanlara Mevlana’yı merkeze alarak bir rehber hazırladık.
#KonyaBursa erken dönem Osmanlı mimari eserlerini barındıran, Sultan Orhan’dan başlayarak en güzel külliyelerin yapıldığı bir şehir. Öyle ki bu külliyeler bakıldığında her yerden görülebilsin, şehri süslesin, yaptıran Sultanın şehre mührü olsun diye tepelere yapılmış. Hatta o günlerde, şehrin kuzeyinde verimli ova güneyinde ise Uludağ olduğu bilinci ile Sultan Orhan ile birlikte surlar dışına taşınan yerleşimin, şehrin doğu – batı istikametinde gelişebilmesi yolunda adımlar atılmış ve en batıda 1. Murat Hüdavendigar kendi adına külliyesini, en doğuya da Yıldırım Bayezid Külliye’sini inşa ettirmiş.
#UĞUR ÇELİKKOLMevlana ülkemizin kültür simgelerinden biridir. Bu sebeple de yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Mevlana Celaleddin Rumi türbesi nerede ve hangi ildedir, ziyaret günleri ile saatleri, bu türbe hakkında detaylı bilgi ve kim tarafından yaptırıldığı ile ilgili bilgileri derledik.
#Mevlana TürbesiOsmangazi Belediyesi tarafından Bursa’ya kazandırılan ve açılışını geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, taşıdığı mimari ve sanatsal öğeler ile dikkat çekiyor. Bursa’da gezilmesi gereken yerler listesinde ilk sırada yer alan müze, 15 ay gibi kısa bir sürede 800 bin ziyaretçiye ulaşarak bu alanda da bir rekorun da sahibi.
#Gazetehaberleri13. yüzyılda yaşamış olan Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana, günümüzde eserleriyle ve öğretileriyle genç nesle ulaşmaya devam ediyor. Diğer bütün sufiler gibi Mevlana Celâleddîn-i Rûmî'nin temel öğretisi tevhid düşüncesi etrafında örgütlenir. Celalettin Rumi'nin, rabbine olan bağı ele alınarak Rab'bine duyduğu aşk ile ön plana çıkmıştır. Peki, Mevlana kimdir? Mevlana Türbesi nerede?
#Mevlana Kimdirİletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Ayasofya paylaşımı ardından bazı iddialar gündeme geldi'Özledik! Ama az daha sabır. Birlikte başaracağız…' notunu düşen Altun'un bu sözleri 'Ayasofya'nın ibadete açılacağının mesajı' olarak yorumlandı. Bu paylaşım ardından Ayasofya'nın tarihi ile ilgili araştırmalar arttı. Peki, Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte açılacağı iddialarıyla gündeme gelen Ayasofya'nın tarihi...
#Ayasofya Ne Zaman Müze Oldu?Almanya’nın başkenti Berlin’de, Demokratik Almanya Cumhuriyeti döneminde Devlet Güvenlik Bakanlığı Stasi’nin genel merkezi olan ve daha sonra müze olarak kullanılan bina cumartesi gecesi soyuldu. Müze direktörü Jörg Drieselmann, Berlin’den çalınan eserlerin değerinin binlerce Euro olduğunu söyledi.
#AlmanyaAlmanya, Avrupa’nın en zengin ve en eski hazinesinin sergilendiği müze soygununun şokunu atlatamadı. Polis, Dresden’deki Yeşil Kubbe’yi (Grünes Gewölbe) soyan hırsızlara ulaşmak için olay yerinde delil aramayı sürdürüyor. Çalınan eserlerin sayısı da tam değeri de henüz belirlenemedi ancak 1 milyar Euro’dan fazla olduğu tahmin ediliyor.
#Yeşil Kubbe’Yi (Grünes Gewölbe)Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Şubat'taki açılışta bir süre daha müzesinin ücretsiz olmasını istemişti, ziyaretçi sayısı bu süreçte ikiye katlanırken, 1 Mayıs'tan itibaren müzenin ücretli olması bekleniyor.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanAK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, CNN TÜRK'te yayınlanan 40 programında Buket Aydın'ın sorularını yanıtladı. Zeybekci, "İzmir'deki en önemli problem vatandaşlarımızın yaşam kalitesi problemidir. Vatandaşlarımızın normal sürelerde trafikte ulaşabildikleri, hava kirliliği, kanalizasyon, katı atık, çöp, spor alanlarıyla ilgili, yeşil alanlarla ilgili, çarpık yapılaşmayla ilgili, gecekondulaşmayla ilgili problem vardır. Yaşam tarzı demek hemen hemen bunların tamamını kenara koyup, hadi gelelim beraber yine başka bir alana götürmek demek. Bu İzmir'in vaktini kaybetmek, çalmak demektir." ifadelerini kullandı.
#Nihat ZeybekçiAdalar deyince akla hep Büyükada gelse de ben en çok Burgazada'yı seviyorum. Ada vapurlarının ikinci durağı Burgazada, her geldiğimde vapurdan iner inmez çam kokularıyla karşılar beni. Sait Faik'in cümleleri ile ilk çayımı denize karşı içip, adayı keşfetmeye, solumaya başlarım.
#BurgazadaAdalar deyince akla hep Büyükada gelse de ben en çok Burgazada'yı seviyorum. Ada vapurlarının ikinci durağı Burgazada, her geldiğimde vapurdan iner inmez çam kokularıyla karşılar beni. Sait Faik'in cümleleri ile ilk çayımı denize karşı içip, adayı keşfetmeye, solumaya başlarım.
#Burgazada Gezilecek Yerlerİstanbul bünyesinde kültürel ve sosyal açıdan birçok özel mekan barındıran bir şehir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği İstanbul’un diğer ülkelerde olduğu gibi kesinlikle gezilip görülmesi gereken bir çok yeri de mevcut. İşte İstanbul’da görülmesi gereken 10 yer…
#İstanbul‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser