Müze Cami'de son dokunuşlar

Güncelleme Tarihi:

Müze Camide son dokunuşlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2018 13:23

Müze Cami'de son dokunuşlar

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - DÖŞEMEALTI Belediyesi'nce yaptırılan Türkiye'nin ilk 'müze konseptli cami' inşaat çalışmalarında sona yaklaşıldı. 2 bin 500 kişilik Müze Cami'de ana giriş kapı mermerlerinin son rötuşları yapılırken, 1000 metrekare antibakteriyel halılar yerleştirilecek.
Döşemealtı'nın 2 bin 500 kişilik müze konseptli caminin giriş kapıları, minber ve süslemeleri, Türkiye'nin tarihi camilerinden örnek alınarak yapılıyor. Taşıdığı özellikler dolayısıyla Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Müze Cami, açılış için gün sayıyor. Müze Cami'de ana kapının mermerlerinde son rötuşlar yapılıyor. Camide asma kat dahil 1000 metrekare antibakteriyel halılar serildikten sonra, daimi enerji verilip jeneratör, klima gibi sistemler devreye alındı. Geçici kabul sürecindeki cami, belediyeye teslim edildikten sonra ibadete açılacak. 
ANADOLU SELÇUKLU MOTİFİ
Caminin kubbesine şemse adı verilen Anadolu Selçuklu motifleri nakşedildi. Caminin köşelerinde ise Osmanlı ve Anadolu motiflerinden tasarlanan ve aslan göğsü adı verilen kompozisyonlar elle işlendi. Cami desenlerinde turkuaz, mavi ve bordo renkler hakim olarak kullanıldı.
ÜNLÜ MİMARİ ÖRNEKLER BİR ARADA
Döşemealtılıların açılmasını sabırsızlıkla beklediği müze konseptli camide, Süleymaniye Cami, Edirne Selimiye Cami, Bursa Ulu Cami ve Yeşil Cami gibi Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait dünyaca ünlü mimari eserlerin önemli yapı elemanlarının örnekleri bire bir uygulandı. Ana giriş kapısı ve pencereler Bursa Yeşil Cami, revak ve taç girişi Süleymaniye, avlu giriş kapısı Selimiye, minber ve mihrap Ayasofya, müezzin mahfili Sivas Ulu Cami, kandil yolu ve aydınlanma Sultanahmet Cami'nin örneklerini taşıyor.
İLÇENİN SİMGESİ
13 bin metrekarelik alana kurulan müze konseptli cami 2 bin 500 kişi kapasiteli planlandı. Tek kubbe ve asma katlı, 2'şer şerefeli ve 4 minareli tasarlanan camide, minarelerin her biri 50 metre yüksekliğinde inşa edildi. Döşemealtı'na merkez cami kazandırmak için belediye vatandaş işbirliğiyle yola çıkıldığını ancak daha sonra özel bir projeye dönüştürüldüğünü söyleyen Belediye Başkanı Turgay Genç, “İlçemize kazandırdığımız bu eser mimari özellikleriyle olduğu kadar içeriğiyle de dikkat çekici" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!