Tahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinGeorge Miller sinema tarihine geçen distopik serisinin son halkası ‘Furiosa: Bir Mad Max Destanı’nda bir önceki filmi ‘Fury Road’un ana karakteri Furiosa’nın çocukluk ve gençlik dönemine uzanıyor. ‘Püraksiyon’un hâkim olduğu yapımı Anya Taylor-Joy sürüklüyor. ‘Thor’dan hatırladığımz Chris Hemsworth de öykünün kötü adamlarından Dementus’u canlandırıyor.
#Furiosa: Bir Mad Max DestanıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Türkiye'de 100 kilogram tohum kullanılıyorsa 97'si, bu memleketin topraklarında üretilen tohumlardır. Elbette yüzde 100 yeterliliğimizin olduğunu söyleyemeyeceğimiz bazı tohumlar var. Örneğin patates gibi. Bunlarla ilgili de çok yoğun bir çalışma var. Yarın, bir gün eğer sizin topraklarınız buna uygunsa; burada diğer ürünlerin de tohumlarının dağıtımını yapacağız" dedi.
#Bakan YumaklıAr-Ge faaliyetlerinin tarım alanında çok önemli olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, “Dijital teknolojiyi kullanmamız gerekiyor. Alın teri değil akıl teri dökmemiz gerekiyor. Tarım sektörüne 4 milyar TL destek sağladık. Geçen sene bitkisel üretim açısından rekor kırarak 28 milyon tonun üzerinde bir üretim gerçekleştirdik” dedi.
#Nihat PakdilCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ankara'nın Ayaş ilçesinde kadın çiftçilerle ata tohumlarından yetiştirilen yerli üretim domatesleri topladı, kışlık menemen yapımına eşlik etti. Ata tohumu ile yerel üretim yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Emine Erdoğan, "En büyük hayalim inşallah bunun yaygınlaşması. Tabii üreticiye daha cazip hale getirilmesi için gayret edeceğiz, çalışmalarımız devam edecek" dedi.
#Emine ErdoğanHafta içinde Olivoyage markasının kurucusu Oya Zingal ile buluştuk. Oya Hanım’la 3 yıl kadar önce Geyikli’de zeytinyağı üretimine başladığı günlerde tanışmıştık. Dedesinin zeytin bahçesinde büyürken kurduğu hayalleri nasıl gerçekleştirdiğini, Toscana’da aldığı eğitimleri, markasını nasıl kurduğunu anlatmıştı.
#Müge AkgünTüketicilere “Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen” diyerek ürüne, üreticisine ve ülke ekonomisine fayda sağlayan “Tabağında ne var?” hareketiyle 100 binden fazla üreticiye dokunan Metro Türkiye, bu hareket kapsamında gastronomi dünyasının önde gelen isimlerini İzmir’in Urla ve Karabağlar ilçelerindeki yerel üreticiler ve kadın kooperatifleriyle bir araya getirdi. Gıda güvenliği için üreticileri hasatta ziyaret edip ürünlerin tarladan sofraya uzanan yolculuğunu takip etmek amacıyla gerçekleştirilen ziyaretlerde, Urla Kadın Kooperatifi ve Kavacık Kadın Kooperatifi’nin yetiştirdiği yerel ve coğrafi işaret tescilli ürünlere dikkat çekildi
#İzmirGıda şirketi Ülker, ilk hasadı 2020 Temmuz ayında gerçekleştirilen “Aliağa Bisküvilik Buğdayı” projesinden sonra yeni bisküvilik buğday türleri elde etmek için bir kez daha kolları sıvadı. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’yle birlikte hazırlanan 5+5 yıllık “Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı”nı hayata geçirecek olan Ülker, bu sayede yeni bisküvilik buğday çeşitlerinin ülke tarımına kazandırılmasını hedefliyor.
#ÜlkerAna vatanı Orta Asya olan kenevir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tavsiyeleri üzerine devlet kontrolü altında, Türkiye'de de üretiliyor. Kenevir bitkisinin araştırmaları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü’nde devam ediyor. 2 yıl önce tescil edilmesi için çalışmalara başlanan ‘Narlı’ ve ‘Vezir’ kenevir çeşitleriyle ilgili süreç tamamlandı. Uygulanan testler sonunda tescillenen kenevirler, Türkiye’nin ilk yerli kenevir tohumları oldu. ‘Narlı’ isimli kenevir, tekstil üretiminde, ‘Vezir’ isimli kenevir ise tohum verimi yüksek olmasından dolayı gıda takviyesi alanında kullanılacak.
#ErdoğanHem tarımda hem de hayvancılıkta yerli ürünlerle üretime ağırlık verdiklerini ifade eden CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu, “Çiftçilerimizi yerli tohumlarla destekliyoruz. Yerli tohumu sözleşmeli çiftçilerimize dağıtıyoruz. Bu tohumların ekilmesi, biçilmesi ve marketlerimizde müşterilerimizle buluşmasını temin ediyoruz. İnanıyorum ki bu iş yayıldıkça Türkiye tarımda dışa bağımlılıktan kurtulacak, rahatlayacak. Hayvancılık alanında da tamamen yerli ırkları ve yerli üretimi destekliyoruz. Yerli et de bizim için çok mühim. Yurtdışından getirilen ithal etlerin devamlılığı yok. Sürdürülebilir olması için önce bu topraklarda doğup büyümüş bir hayvanın değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
#GazetehaberleriCavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)- MUĞLA'da, emekli matematik öğretmeni Jale Eren (64), 9 yıl önce doğan torununun doğal beslenmesi için kendisine ait tarlaya yerel tohumlar ekerek, doğal ürünler yetiştirdi. Eren, 'Tüm çocuklar evladım' sloganıyla herkese ulaşmak için Türkiye'nin dört bir yanındaki ailelere ücretsiz tohum göndermeye başladı. Sosyal paylaşım sitesinde kurduğu, 'Muğla Yerel Tohum Grubu', atalık tohumların yeniden hayat bulması mücadelesinde 9 yılda her bölgeye yaklaşık 250 bin tohum gönderdi.
#İzmirNilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, 2020’yi tarım yılı ilan ettiklerini belirterek, vatandaşları yeniden toprakla buluşturacaklarını kaydetti. Bu şekilde kente olan göçü azaltmayı, sağlıklı gıdaya erişimi artırmayı planladıklarını söyleyen Erdem, “Vatandaşımızın aracı ile buluşmasını engelleyecek; üretimden, tüketime yol haritasını kısaltacağız. Orda daha fazla para kazanmalarını sağlayacak yöntem geliştirmeyi düşünüyoruz” dedi.
#Bursa