Tüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimDenizli'nin Çal ilçesindeki Aşağıseyit Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, Geç Tunç Çağı'nın erken evresine ait tabakalarda milattan önce 1600'lü yıllara ait olduğu tahmin edilen üzüm çekirdeği bulundu. Halen şaraplık üzüm üretiminin yaygın olduğu bölgede karbonize olmuş üzüm çekirdeğinin 1 milimetreden daha küçük olduğu ve ancak 3'te 1'lik kısmının bugüne ulaştığı kaydedildi. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Erim Konakçı, "Çal'da da böyle bir bulgunun elde edilmiş olması Batı Anadolu'nun ya da Anadolu'nun genel karakteriyle uyumlu bir noktada olduğunu bize gösterdi" dedi.
#Aşağıseyit HöyüğüDenizli'nin Çal ilçesindeki Aşağıseyit Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, Geç Tunç Çağı'nın erken evresine ait tabakalarda milattan önce 1600'lü yıllara ait olduğu tahmin edilen üzüm çekirdeği bulundu. Halen şaraplık üzüm üretiminin yaygın olduğu bölgede karbonize olmuş üzüm çekirdeğinin 1 milimetreden daha küçük olduğu ve ancak 3'te 1'lik kısmının bugüne ulaştığı kaydedildi. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Erim Konakçı, "Çal'da da böyle bir bulgunun elde edilmiş olması Batı Anadolu'nun ya da Anadolu'nun genel karakteriyle uyumlu bir noktada olduğunu bize gösterdi" dedi.
#Aşağıseyit HöyüğüBitkiler yeryüzünde olmazsa olmaz bir yaşam kaynağı olarak bilinir. Pek çok canlının yaşamını sürdürmesinde fayda sağlayan bitkiler, güneş ışığı yararı ile gerekli olan besinlerini üretmektedir. Topluluk halinde yaşarlar ve bir bölgede meydana getirdikleri örtüye de bitki örtüsü adı verilmektedir. Peki, bitki grupları ve çeşitleri nedir? Türkiye'de bulunan bitkiler hangileridir detayları ile derledik.
Ana vatanı Orta Asya olan kenevir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tavsiyeleri üzerine devlet kontrolü altında, Türkiye'de de üretiliyor. Kenevir bitkisinin araştırmaları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü’nde devam ediyor. 2 yıl önce tescil edilmesi için çalışmalara başlanan ‘Narlı’ ve ‘Vezir’ kenevir çeşitleriyle ilgili süreç tamamlandı. Uygulanan testler sonunda tescillenen kenevirler, Türkiye’nin ilk yerli kenevir tohumları oldu. ‘Narlı’ isimli kenevir, tekstil üretiminde, ‘Vezir’ isimli kenevir ise tohum verimi yüksek olmasından dolayı gıda takviyesi alanında kullanılacak.
#ErdoğanHint okyanusu iklimine uygun olan Ejderha kanı ağacı, her mevsim yeşil kalabilen bir ağaç türüdür. İnsan sağlığına faydaları ile bilinen bu ağaç, yaralandığı zaman gövdesinden kırmızı bir sıvı akar. Bu nedenle ağaca ejder ağacı, çıkan sıvıya ise ejderha kanı denmiştir. Ejderha kanı ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Sizler için derledik.
Özellikle çeltikte Türkiye’nin önemli tarım üslerinden biri olan Gönen’den Tarım Bakanlığı’nın başlattığı ‘Atadan Toruna Tohum Seferberliği’ne tam destek geldi. Hükümetin desteklerini olumlu bulan üreticiler, “Eğer Ar-Ge için yeni bir destek stratejisi oluşturulsa çalışmalarımız hız kazanır” dedi.
#YAZARMeclis Araştırma Komisyonu, mazot masrafındaki artış nedeniyle çiftçinin üretim tekniğinde yaptığı değişikliklerin yaban kuşlarında kısırlığa neden olduğunu tespit etti. Keklik, bıldırcın ve üveyik başta olmak üzere bazı türlerde doğurganlığın kaybolduğuna, bunun sonucu olarak salgın hastalıkların artış gösterdiğine işaret edildi.
#MazotTürkiye’de pamuk konusunda araştırma yapan tek kuruluş olan ve 1934 yılında kurulan, kuruluşundan bugüne kadar farklı özelliklere sahip 50’ye yakın pamuk çeşidi geliştirerek Türk çiftçisinin hizmetine sunan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye İşbirliği ve Kalınma Ajansı (TİKA) ile ortaklaşa düzenlediği eğitim programı kapsamında Mozambik’ten gelen pamukla ilgili üst düzey çalışan ve direktörleri ağırladı.
#PamukSardunya, faydaları ile modern tıbbın da kullandığı bitki türleri arasında yer alıyor. Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen Sardunya, eski zamanlarda bağırsak problemleri, ateş ve yorgunluk gibi rahatsızlıklarda da kullanılmıştır. Peki, Sardunya'nın faydaları arasında neler yer almaktadır? Sardunya neye iyi gelir? İşte, sinüzit ve bronşit gibi rahatsızlıklara derman olan Sardunya çiçeği hakkında detaylı bilgiler
#SardunyaKalın zarlı nohut, pişmek bilmeyen kuru fasulye, tatsız kırmızı mercimek, lezzet peşinde koşan herkesin son dönemde en büyük sorunu. Sebebi ise bakliyatın Kanada ve Meksika gibi ülkelerden ithal edilmesi. Yerli üretim tüketmek istiyorsanız satın aldığınız ürünün menşeini mutlaka kontrol edin.
#MeksikaTürkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Hakkı Şafak Ses, “Ülkemizde hiçbir şekilde genetiği değiştirilmiş tohumluk üretimi, ithalatı ve dağıtımı yapılmamaktadır. Ülkemizde yetiştirilen her bitkisel ürünün GDO’dan ari olduğunun bilinmesini isteriz” dedi.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Şafak Ses, “Ülkemizde hiçbir şekilde genetiği değiştirilmiş tohumluk üretimi, ithalatı ve dağıtımı yapılmamaktadır. Ülkemizde yetiştirilen her bitkisel ürünün GDO'dan ari olduğunun bilinmesini isteriz” dedi.