İstanbul Kültür Sanat Vakfı: Kültür-sanat ekolojik dönüşümde nasıl bir rol oynayabilir? Küresel ekolojik krize dikkat çeken “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” başlıklı dokuzuncu raporunda İKSV, kültür-sanat dünyasında ekolojik dönüşüm üzerine bir tartışma alanı açmayı amaçlıyor. Raporda ayrıca, kültür-sanat kurumları için dönüşüm nerede başlayabilir sorusuna cevap olabilecek bazı somut öneriler de sunuluyor.
#İksv1984’te programına girdiği İstanbul Festivali’nden 1994’te koparak bağımsızlığını ilan eden İstanbul Caz Festivali 25 yaşında. Geriye dönüp bakınca “Kimler geldi kimler geçti” dediğimiz, dünyadaki önemli müzisyenleri sahnelerimizde görmemizi sağlayan ve Türkiye’deki birçok müzisyenin yurtdışındaki festivallerde yer almasına kapı aralayan festivalin hikâyesini, sekiz yıl direktörlüğünü de yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner yazdı.
#İstanbul Caz FestivaliTürkiye’nin en büyük tartışmaları kültürel meseleler çevresinde çıkıyor; zıtlıkları, çekişmeleri tartışmaya doyamıyoruz ama hepsi bu kadar. Bir zemin, bir çerçeve yok. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ‘Yerel Yönetimler İçin Kültürel Planlama’ başlıklı raporunda, en azından yerel ölçekte bu çölleşmeden çıkma yollarını gösteriyor. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve raporda imzası olan Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece ile konuştuk.
#Özlem EceGENÇLİK ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye genelinde 430 bin 176 öğrencinin yurt başvurusu yaptığını belirterek, "3'üncü faz yerleştirmeler neticesinde, talep karşılama oranımızın yüzde 97'ye yükseldiğini gururla, mutlulukla paylaşmak istiyorum" dedi.
#Gençlik Ve Spor BakanıAkıllı telefonlarımıza indirebileceğimiz uygulamalar yurtiçi veya yurtdışı seyahatlerde hayatımızı kolaylaştırıyor! Bu mobil uygulamalar sayesinde otel-uçak rezervasyonu yapıp restoran tavsiyelerine ulaşabiliyoruz. Jürimize en iyi seyahat uygulamalarını sorduk, 10 tanesini sıraladık.
#GazetehaberleriÇok kısa süre önce kaybettiğimiz çok değerli psikolog merhum Doğan Cüceloğlu “İçimizdeki Çocuk” kitabının önsözünde şöyle der: “İçimizdeki çocuk ve içimizdeki anne-baba ilişkisi yaşamımızın en önemli ilişkilerinden biridir. Ne var ki, bu ilişkileri dengesiz olan kişinin mutlu bir yaşam sürdürmesi olanaksızdır.”
#Koruncuk VakfıMilattan önce 2’nci yüzyılda inşa edilen ve 1870'li yıllarda Almanya'nın başkenti Berlin'e götürülen Zeus Sunağı'nın Bergama Antik Kenti'ne getirilmesi için çalışma başlatıldı. Yerel yönetimler ve hükümetin ortak çabalarıyla Osmanlı arşivlerindeki bilgilerin toplanması için ilk adım atılırken bir sonraki aşamada hukukçulardan destek alınacağı dile getirildi.
#Zeus Sunağıİçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine, “Covid-19 Tedbirleri Denetimleri” konulu genelge gönderdi. Genelgede, yarın ülke genelinde yapılacak denetimlerin tüm il ve ilçelerde vali, kaymakamların koordinesinde, belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtarları, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlilerinin (zabıta, özel güvenlik gibi) katılımıyla oluşturulan ekipler tarafından yapılacağı kaydedildi.
#Son DakikaBu yıl ilk kez uygulanacak olan ara tatil için geri sayım devam ediyor. 'Yeni Eğitim-Öğretim Çalışma Takvimi Modeli' doğrultusunda 18 milyona yakın öğrenci ve 957 bin öğretmen, 2019-2020 eğitim öğretim yılının ilk ara tatilini kasım ayında yapacak. Peki, ilk ara tatil ne zaman, ayın kaçında yapılacak?
#Okullar Ne Zaman Kapanacak?18 milyona yakın öğrenci 18-22 Kasım’da ilk ara tatili yapıyor. MEB ara tatilde hem dinlenmeleri hem öğrenmeleri hem de keyifli vakit geçirmeleri için 81 ilde yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle etkinlik programı hazırladığını açıkladı. Etkinlikler, 16 ana başlık altında düzenlendi.
#Milli Eğitim BakanlığıTUBİTAK projesiyle Türkiye’deki tüm panayırları araştıran Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Çalışkan, aynı proje ile ABD’de South Carolina Üniversitesi’ne kabul edildi. 1 yıl boyunca araştırmalarını orada sürdürecek olan Prof. Dr. Çalışkan aynı zamanda Kırklareli’ndeki Pehlivanköy Panayırı için UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne girmesi için başvuruda bulundu. Çalışkan, halen 21 ilde 70 panayır kurulduğunu ve her yıl milyonlarca ziyaretçinin katıldığını söylüyor.
#TrakyaHürriyet’in kasım ayında Kapadokya’da kaçak inşaatları gündeme getirdiği ‘Peribacaları şaştı bu işe’ manşetinin ardından başlayan kurtarma planında yeni bir adım atılıyor. AK Parti, Kapadokya’nın daha iyi korunması ve yatırımcı için ağır ve uzun bürokratik süreçlerin kısalması için ‘alan başkanlığı’ kurulmasına yönelik yasa teklifi verdi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Orada arzu etmediğimiz kaçak yapılaşmalar, uygun olmayan yapılar maalesef ortaya çıkabiliyor. Tüm bunların önüne geçecek, yetkiyi tek elde toplayacak bir alan başkanlığı kurulmasına yönelik kanun teklifini veriyoruz. Kapadokya’nın korunmasından asla taviz vermeyeceğiz” dedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanlığının 2019'a yönelik yıllık programında, kamulaştırma, toplulaştırma ve imar uygulamalarının etkililiğini artırmak ve piyasanın daha sağlıklı işlemesini sağlamak üzere Gayrimenkul Değerleme Sistemi geliştirilecek.
#Gayrimenkul Değerleme SistemiHürriyet Ankara’nın 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve üniversite öğrencilerinin katıldığı 50 saate yakın oturumlarla gerçekleştirdiği “ANKADEMİ: Şehir ve Üniversite” projesinin sonuç raporunun ikinci ve son gününde üniversitelerin ‘Ankara vizyonu’ ve ‘kentin geleceğine yönelik önerileri’ni derledik.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve üniversite öğrencilerinin katıldığı 50 saate yakın oturumlarla gerçekleştirdiği “ANKADEMİ: Şehir ve Üniversite” yazı dizisi sona erdi. Okurlarımızın her hafta büyük ilgiyle takip ettikleri ANKADEMİ’nin finalinde, ‘üniversitelerin kente etkisi’ ve ‘kentin çözüm bekleyen sorunları’ başlıkları başta olmak üzere 13 oturumdan öne çıkan konular yer alıyor.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın kent ile üniversiteyi bir araya getiren “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 12’nci durağı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi. Ulus’ta tahsis edilen binalara müzeler planladıklarını söyleyen Rektör Mehmet Barca, “Yapmak istediğimiz cumhuriyetin kurulduğu bu mekanlarda ne yaşanmışsa onları genç kuşaklara bir takım sembollerle aktarmak” dedi.
#Ankademi