‘Atlas’ın yaratıcıları bu defa yeraltının ve okyanusların derinliklerinin gizemlerini gözlerimizin önüne seriyor. Göz alıcı çizimlerle bezeli, çift yönlü bu devasa kitabın her sayfası ayrı heyecan verici, her bölümünden ayrı bir kitap çıkacak kadar zengin.
#Jacky Marroneİstanbul Modern, önümüzdeki ay 75. kuruluş yıldönümünü kutlamaya başlayacak olan, Türkiye’deki pek çok ‘ilk’e imza atmış STFA İnşaat Grubu’nu ağırlıyor sergi salonunda. ‘km. 441 – İlkler’ sergisinde Türkiye’nin 1930’lu yıllara uzanan mühendislik tarihine ‘ilk’lerle ışık tutuluyor.
Gösteri dünyası çok da uzak olmayan bir gelecekte renkli bir düğüne tanıklık edecek... Biri madalyalı bir sporcu, diğeri de TV dünyasından ünlü bir babanın genç yaşına rağmen onun kadar ünlü kızı yakında nikah defterine imza atıp aynı çatı altında yaşamaya başlayacaklar...
#Gordon RamsaySon 1.5 ayda sadece İstanbul’da sahte içki nedeniyle zehirlenen 73 kişiden 37’si öldü. Emniyet Müdürlüğü ekipleri merdiven altı imalathanelere baskınlar yapsa da sahte içki satışının internetten ya da el altından hızla devam etmesi nedeniyle yılbaşı öncesi ölümlerin artmasından endişe duyuluyor. Şimdi diyeceksiniz ki “Ama vergiler!” Bu konuda da muhakkak çalışma yapılmalı. Zira hem ölüyoruz hem devlet daha çok zarar ediyor. Sadece geçen yıl kaçak içki sebebiyle vergisel zarar 10 milyar lira civarında. Peki sahtesi ile gerçeğini ayırt etmenin bir yolu var mı? Biz ne yapmalıyız ve bu konuyu önemli bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkarmak için neler yapılmalı? Sordum.
#Sahte İçkiMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziOyun alanından çıktıktan sonra hastalanan ve aşırı baş dönmesi yaşayan küçük kızın yapılan testlerin ardından felç geçirdiği ortaya çıktı. Çocuklarda nadir görülen felcin sebebi ise 18 ay önce geçirdiği su çiçeği hastalığının 'yeniden aktif hale gelmesiydi.'
#Çocukluk FelciTürkiye Futbol Federasyonu (TFF) yasaklı hakemlerin davası nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya... Tahkim Kurulu’nun itirazlarını reddettiği yasaklı 19 hakem ve gözlemci, geçen ay TFF aleyhine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurarak dava açtı. Davalı TFF ile davacılar ve futbol camiasının gözü kulağı bu davada verilecek kararda...
#TFFSuriye’de Esad rejiminin yıkılmasının ardından Türkiye’de geçici koruma altında yaşayan Suriyelilerin vatanlarına dönüp dönmeyeceği ülkenin ana gündemlerinden biri oldu. Konuyla ilgili merak edilenleri akademisyen Prof. Dr. Murat Erdoğan’a, Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne ve Suriyelilere sorduk: “Artık bir umudumuz var, bugün olmazsa yarın mutlaka döneceğiz.”
#Ece ALTIKULAÇKriptografi alanındaki zorlu şifreler, bulmaca tutkunları için yeni bir meydan okuma sunuyor. Antik Phaistos Disk’i ve CIA’in Kryptos’u gibi çözülmemiş kodlar, araştırmacıları ve meraklıları yıllardır etkisi altına alıyor. Bu sırların arkasındaki gizemler, sadece entelektüel bir merak değil; aynı zamanda kaybolmuş hazineler ve cinayetlerin çözümü için anahtar niteliğinde. İşte asırlardır çözülemeyen altı şifre ve ardındaki gizemler...
#Çözülemeyen ŞifrelerCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Sakarya 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birileri çıkıp ileri geri konuşuyor. Ne diyorlar? 'Türkiye'nin Suriye'de ne işi var?' Bunu diyecek kadar kendi tarihini bilmeyenleri kültür ve medeniyet değerlerimizden yoksun olanları görüyoruz. Kimi bu soruyu cahilliğinden, mevcut CHP yönetimi gibi olanların çoğu da tamamen ideolojik fanatizmden soruyor. Şimdi gördün mü, niçin bizim oralarda olduğumuzu? Şimdi gördünüz mü bizim niçin Suriye'de olduğumuzu? Ne oldu şimdi? Suriye'nin başındaki nerede?" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Altmış bir yıllık zulmün arkasından Baas rejimi düşerken Esad pılını, pırtısını toplayıp bir gecede kaçmak zorunda kaldı" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda, “Şu an itibarıyla hak sahibi vatandaşlarımız için inşa edilmesi gereken konutların yüzde 93’ünün inşası başlatılmıştır. Bu yıl sonu itibarıyla, yani 20 gün sonra da konutların yüzde 45’i teslim edilmiş olacaktır." dedi. Bakan Kurum, İzmir Körfezi ile ilgili yapay zeka ile tasarlanmış, Körfez’in 10 yıl sonraki halini resmeden bir görseli milletvekillerine gösterdi. Kurum, “Yapay zekaya 2034 yılında Körfez’in ne durumda olacağını sorduk. Fotoğrafın fikir sahibi yapay zeka, eser sahibi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. İzmir Körfezi müdahale edilmezse 10 yıl sonra maalesef böyle olacak. Demek ki neymiş; İzmir’e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmış” diye konuştu.
#Murat Kurum2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesTürkiye Haritası sayfasında Türkiye Siyasi Haritası ve Türkiye Siyasi haritası ile Türkiye şehirler ve bölgeler haritası büyük renkli halleri ile yer almaktadır. Güncel 2024 Türkiye Haritası içerisinde Türkiye'deki iller, bölgeler ve ülkemizin komşuları isimleri listesi ile yer almaktadır.
#Türkiye HaritasıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Suriye’de karanlık dönemin kapatıldığını belirterek “Şam asıl sahiplerinin eline geçti” dedi. Erdoğan terörle mücadele konusunda da şu mesajları verdi: Tel Rıfat ve Münbiç’in teröristlerden arındırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye, sınırlarının ötesinde yeni terör çıbanbaşlarının ortaya çıkmasına göz yummayacaktır. Ne PKK ve Suriye’deki uzantıları ne DEAŞ ülkemizin muhatabı değil, muarızıdır. Suriye’nin toprak bütünlüğünün mutlaka ama mutlaka korunması gerekiyor.
#SuriyeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında biraraya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana gündem maddesi Suriye ve asgari ücret olan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye ihtilafını diyalog yoluyla çözme çağrılarımız eski rejim tarafından küstahça reddedilmiş, ülkemizin uzattığı elin değeri bilinmemiş, manası anlaşılmamıştır. Esed, arkasında 1 milyona yakın insanın katledildiği, 12 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı, birçok şehri enkaza dönmüş bir Suriye bırakarak kaçmıştır. 'Zulüm ile abad olunamayacağı' hakikati, Suriye'de bir kez daha tecelli etmiştir" dedi.
#ErdoğanMacera merakı çocukluk yıllarında başladı, yetişkinlikte de devam etti. Kendisi gibi maceracılar için hazırladığı çılgın proje, ilk günden itibaren büyük heyecan yarattı. Peki şimdi ne olacak? Hazine sandıklarını bulmak isteyenler ne yapacak?
#HazineTürkiye’nin önde gelen psikolog ve yazarlarından Gündüz Vassaf’ın yeni kitabı ‘Leventnâme: Çocukluğumla Buluşmalar’ raflarda yerini aldı. Vassaf çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği Levent semti için “Eskiden oturduğumuz evler, rüya görülen evlerdi. İnsanların yaşadığı, hastalandığı, öldüğü yerlerdi. Evlerin masalı vardı. Artık o evlerin fazla bir masalı yok, hesabı var daha çok. Şimdi hepsi şirket oldu” diyor.
#Gündüz VassafGösteri dünyasındaki aşk, evlilik ve ayrılık öykülerini bilirsiniz... Bütün bunlar genellikle çok sıradan şekillerde gerçekleşir. İki ünlü birbirlerini sever, birlikte olmaya başlar sonra da bir gün ayrılır. Tabii ki hepsini teker teker bilmek mümkün değil ama bu ayrılık da alışıldık yollardan olur. Bazıları hariç!
#Sylvester StalloneABD’de üniversite öğrencisi olan Kayley, uzun süredir Loeys-Dietz sendromu ile mücadele ediyor. “20 yaşındayım ama 75 yaşında birinin vücuduna sahibim. Fiziğim korkunç bir hal aldı ve adeta eriyorum” diyen Kayley’in hikayesi, bir hastalığın hayatı nasıl değiştirebileceğine dair çarpıcı bir örnek sunuyor. Peki, Loeys-Dietz sendromu tam olarak nedir? Hangi sorunlara neden oluyor? İşte Kayley’in yaşadığı zorluklar ve hastalığa dair detaylar…
#SağlıkCumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan MGK’da Suriye’de rejimin kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşması gerektiği vurgulandı. Açıklamada Türkiye’nin, Suriye’nin toprak bütünlüğü ile birliğinin korunmasına her zaman güçlü destek verdiği ve gereken tüm katkıyı sağlamaya hazır olduğu belirtildi.
#Milli Güvenlik Kurulu