Tek kullanımlık bardak krizi konusu bir süredir hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündeminde. Özellikle her geçen sayısı artan kahve dükkanlarıyla birlikte, tek kullanımlık bardakların kullanımı da artarak devam ediyor. Şimdi size plastik ve karton bardak kullanımını azaltmaya yönelik yeni bir girişimden bahsedeceğim; yenilebilir bardak.
#Yenilebilir BardakDünya genelinde tek kullanımlık bardaklar başta olmak üzere plastik tabak, çatal, pipet gibi ürünlerin yerine doğa dostu alternatifler tercih edilmeye başlandı. Türkiye’de de bu konuda önemli bir farkındalık oluşmuş durumda. Tek kullanımlık bardak tüketiminin önüne geçmek için şimdi de ‘yenilebilir bardaklar’ dünyaya yayılıyor. Bu bardaklar Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. İşte ilginç detaylar…
#Yenilebilir BardakGünümüzde sağlıklı yaşam ve doğal besinler, insanların daha fazla ilgisini çekmektedir. Bu doğal besinlerden biri de Hint bektaşi üzümüdür. Bu üzüm, hem meyve olarak tüketilebilir hem de suyu çıkarılarak çeşitli sağlık faydaları sağlar. Özellikle her sabah aç karnına bu suyu içmek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu birçok besin maddesini almanızı ve çeşitli sağlık sorunlarından korunmanızı sağlayabilir. Peki, Hint Bektaşi üzümü nedir, nasıl kullanılır? İşte Hint Bektaşi üzümü faydaları
#Hint BektaşiTere tohumu son günlerde fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin merak ettiği gıdalar arasında ön sıralarda yer alıyor. Terenin tüm kısımları yenebildiği gibi, yaprakları ve saplarının yanı sıra tohumlarının da sağlıpa pek çok faydası bulunuyor. Peki, tere tohumu zayıflatı mı, ne işe yarar? İşte tere tohumu faydaları ve kullanımı...
#Tere TohumuYıllardır hastalıklara karşı kullanılan sinameki otu, dünyanın en faydalı bitkilerinden biridir. Anavatanı Afrika olan sinameki otu, ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Sinameki otu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, en çok nerede bulunur, hangi mevsimde vardır, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Sinameki OtuHerkesin kendi ekmeğini pişirmesi pandeminin yükselen trendiydi. Sonra karantina gevşedi, işlere dönüldü, bazı alışkanlıklar bırakıldı… Ama biz seni unutmadık ekmek! Bugün 16 Ekim Dünya Ekmek Günü vesilesiyle evinde ekmek yapmayan kaldıysa yapabilsin, bırakanlar tekrar başlasın diye ekşi mayalı ekmekler yeniden gündemimizde...
#EkmekGünlük hayatta en sık karşılaşılan can sıkıcı problemlerden biri de geçmeyen ağız yaraları ya da bir diğer adıyla aftlar: Beyaz şekilde çıkan ağız yaraları için ne yapmalı, neden çıkar ve aftlara ne iyi gelir, bu sorundan mustarip kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Ağız yarası (Aft) neden olur? Ağız yarasına ne iyi gelir, aft nasıl geçer? İşte ağız yaralarına karbonattan, sumağa iyi gelen bitkisel çözümler...
#Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?Sınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıON bir ayın sultanı Ramazan geldi. Öncelikle hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum... Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2-3 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalı. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 15-16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur.
#İzmirSağlıklı ve zinde olmak için beslenme şekline çok dikkat etmek gerekir. Özellikle bazı besinlerin çekirdekleri dahi kullanılabilir. Bu besinlerin çekirdekleri de farklı şekillerde kullanılabilir. Keçiboynuzu çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Nihayet bu bayramı önlemlere dikkat ederek de olsa sevdiklerimizle birlikte geçiriyoruz. Harika ikramlarda bulunmak için güzel ve biraz da farklı tarifler arıyorsanız rehberimize göz atın. Ünlü şeflerden öneriler derledik. Kimi bizimle sağlıklı çikolatanın sırrını paylaştı kimi de alışık olmadığımız, bambaşka bir kısır tarifini...
#GazetehaberleriSağlık açısından birçok faydası bulunan maviyemiş, Artvin, Ardahan, Karabük, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Zonguldak, Sakarya, Bolu, Düzce, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Kırklareli'nin yüksek kesimlerinde yetiştiriliyor. Maviyemiş, meyve suyu, pasta, dondurma, çikolata, baharat, reçel, çay, kozmetik ve ilaç sanayisinde ham madde olarak da kullanılıyor. Peki, maviyemiş faydaları neler?
#Maviyemiş NedirRamazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, ramazan’da çilek, yaban mersini, kırmızı biber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabileceğimizi söyledi. Peki başka hangi besinleri tüketmeliyiz?
#KoronavirüsRamazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Ramazan’da çilek, yabanmersini, kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabiliriz” dedi.
#Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park BahçelievlerKış aylarının gelmesi ile birlikte vucut bağışıklığını güçlendirmek, ısısını arttıracak besinleri tüketmek önemli hale geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Şan, acı biber, havlıcan ve taze zencefilin vücut ısısını yükseltmede çok etkili besinler olduğuna dikkat çekti.
#BeslenmeKış aylarının gelmesi ile birlikte vücut bağışıklığını güçlendirmek, ısısını arttıracak besinleri tüketmek önemli hale geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Şan, vücut ısısını yükselten besinler ve özellikleri hakkında dikkat çekici açıklamalar yaptı.
#Kış SebzeleriYaz aylarında sıcaklardan ötürü vücudun sıvı kaybı artıyor. Bu sebeple sıvı tüketimini artırmamız gerekiyor. Dr. Öğretim Üyesi Dilistan Shipman, hem sıvı kaybını önlemek hem de yaza tat katmak için hazırladığı birbirinden lezzetli ve sağlıklı tariflerini paylaştı.
#Ferahlatan TariflerYaygın olarak kadınlarda görülen Haşimoto hastalığının sinsice ilerleyebildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Selim Kum, “Belirtiler tiroid hormonlarının seviyesine göre değişebiliyor. Kilo alma, sürekli yorgun hissetme, cilt kuruluğu, kavgacı ruh hali, vücut ağrıları ve unutkanlık gibi şikâyetler olabilir” dedi.
#Haşimato HastalığıKış meyvelerinin en tatlısı olsa da mutfaklarda hak ettiği ilgiyi görmeyen Trabzon hurması, farklı tariflerde adının geçmesiyle herkes tarafından tanınmaya başlıyor. Bilinen diğer adı cennet hurması / cennet elması olan bu tatlı meyve, içerdiği zengin besin değeri ile insan sağlığı için pek çok fayda sağlıyor.
#Trabzon Hurmasının FaydalarıYılbaşı sofralarında fazla miktarda besin tüketilmesi sonucu yaşanan sağlık sorunları hakkında konuşan Diyetisyen Halime Pulat Demir, “Mide gerginliği tansiyonunun yükselmesine, aşırı yemek sonrasında kalbe daha fazla yük binmesine ve kriz riskinin artmasına yol açmaktadır. Yılbaşı sofrasına çok aç bir şekilde oturulmamalı” dedi.
#YılbaşıYaz aylarının gelmesiyle en çok ihtiyaç duyulan gıdalardan biri olan dondurma içinde bulundurduğu kalsiyum, fosfor ve vitaminlerle birçok hastalığın da tedavisini destekliyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Cansu Alpaslan, dondurmanın bağışıklık sistemi dostu olduğuna da değinerek, “Dondurma yüksek kalsiyum içerdiğinden dolayı regl sancılarına da iyi geliyor” dedi.
#Dondurmanın Faydaları NelerdirDiyet mevsimi diye bir şey var. Yaz gelirken baharda çevremizde ki insanların daha çok diyet yaptığını, daha çok spora yöneldiğini görüyoruz. Yaz gelmeden verilmesi gereken kilolar önemsenir ve hayat tarzında değişiklikler yapılır. Peki, yaz gelince hedefe ulaşan ya da ulaşamayanlar ne yapıyor? Formlarını korumaya devam edebiliyor mu?
#6 HataMagnezyum deposu olan kinoa, son yıllarda ülkemizde de büyük bir revaç görmeye başladı. Gerek yemek siteleri gerekse Instagram’da kinoalı tariflere sık sık rastlıyoruz. Peki lifli yapısı ile uzun süreli tokluk hissi yaratan ve zayıflamaya yardımcı olan kinoa nasıl pişirilir? Kinoa salatası nasıl yapılır?
#Kinoa Nasıl Pişirilir