Paylaş
KİVİ
Düzenli tüketildiğinde kardiyovasküler hastalıklardan kansere ve obeziteye karşı pek çok sorunda etkili olduğu görülmüştür. Asla es geçilmemesi gereken en önemli yararı yüksek lif içeriği özelliği sayesinde kabızlığa karşı etkilidir. Bu yüzden zayıflamak isteyenler ve kabızlık problemi yaşayanlar beslenme programında muhakkak kiviyi bulundurmalıdırlar.
Ara öğünlerinizde tatlı istediğinizi karşılamak amacıyla 2 adet orta boy kivi tüketebilirsiniz.
SARIMSAK
Sarımsakta bulunan allık sülfiritler immün sistemini güçlendirir, tümör hücre çoğalmasını baskılayan enzimleri uyarır ve kandaki kolesterol düzeylerini azaltır.
Sarımsağın en iyi bilinen etkisi kolestrol düşürücü etkisidir. Sarımımsakta bulunan selenyum kalp için koruyucudur ve antioksidanların yapısına girmektedir. Günlük beslenmenizde bulundurmayı unutmamalısınız.
BİBERİYE
Biberiye ekstreleri ,gıda ürünlerinin muhafazası için kullanılır. Ayrıca cilt, akciğer, mide, meme, yumurtalık, rahim ve kolon kanserleriyle lösemiyi önlediği çalışmalarda gösterilmiştir.
Bağırsaktaki yağı emmeden atması özelliğiyle zayıflamaya olumlu etkisi vardır. Ayrıca iyi bir kolestrol düşürücüdür.
Etlerinizin üzerine serperek yada iki tatlı kaşığı çekilmiş biberiye yaprağını demliğe koyup üzerine 400 ml su ekleyerek 10 dakika bekledikten sonra süzerek tüketebilirsiniz.
KETEN TOHUMU
Yüksek lif, omega 3, Bkompleks vitaminleri, E vitamini içerir. Keten tohumunun müsilaj etkisi sayesinde kabızlığa önemli derce olumlu etkisi vardır.. Dolayısıyla keten tohumu tüketerek kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz.Göbek ve basen bölgesindeki yağların kısa süre içinde yakılmasına yardımcı olur.Ayrıca birçok hastalığın tedavisinde kullanılan şifalı bir tohumdur.
Keten tohumu 1 bardak suyun veya 1 kase yoğurdun içine taze öğütülmüş bir şekilde ekleyip 30 dakika beklettikten sonra tüketebilirsiniz.
YOĞURT
Yoğurt kalsiyumun başlıca kaynaklarından olmasının yanı sıra probiyotik içeriği zengin bir besindir. Bağırsak sağlığını korur,yağ yakımına destek olur, tansiyonu düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, diş ve kemik sağlığını destekler, kolestrol düzenler ve tatlı isteğinin önüne geçmenize yardımcı oluyor.
Yoğurdunuzu evde mayalayıp özellikle protein bulunmayan öğünlerinizde yemeklerin yanında 1'er kase tüketebilirsiniz. Bu sayede kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi sıkıntılarınızın önüne geçebilir ve tokluk sürenizi de uzatabilirsiniz.
MERCİMEK
İçeriğinde zengin nişasta ve bitkisel proteinler barındırır. Potasyum içeriği sayesinde hipertansiyonu düşürücü etki gösterir, kalp hastalığı riskini azaltır. Zengin lif içeriği sayesinde tok tutar kilo kaybına yardımcı olur.
Mercimeğin yemeğini,çorbasını yapabilir yada haşlayıp salatalara katarak tüketebilirsiniz.
KABAK
Kabak; az kalorisi , yüksek lif içeriği ve bağırsak çalıştırıcı özelliği ile zayıflamak isteyenlerin vazgeçmekçilmez besinidir. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Kabağı zeytinyağlı yemeği, fırında pişirilmesi ya da çiğ olarak salataların içinde tüketebilir. Miktar sınırlaması olmadan özgürce yenilebilir.
BALIK
Balık omega 3 deposudur. Özellikle mevsiminde tüketilen balık içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece gerekli bir besindir. Bağışıklık sistemini korur, zeka gelişimine faydası vardır, kalp sağlığını ve kemikleri güçlendirir, hücreleri onarır, diyabet riskini azaltır. Bu nedenle özellikle mevsiminde haftada 2 kez tüketilmelidir.
En ideal pişirme yöntemi fırında olanıdır.
YULAF
Yulaf lezzetli, hazırlaması pratik ve vücudumuzu gün içinde ihtiyaç duyacağı birçok besin maddesine (A vitamini, B1, Demir, çinko, folat) sahip bir besleyicidir. Lif içeriği oldukça yüksektir. Kolestrol düşürücü etkisi vardır. Bağırsakta şişkinlik yaparak uzun süre tok tutucu özelliğinden faydalanmak diyettekiler için önemlidir.
Yoğurda yada süte katarak tüketebilirsiniz.
YEŞİLÇAY
Dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden olan yeşil çayın birçok faydası vardır. Yeşil çay antioksidan değeri sayesinde kanseri önler vücut direncini yükseltir, parkinsonu ve alzhemirı önler, kalp sağlığını korur, yağ hücrelerini harekete geçirerek yağ yakımına da yardımcı olur.
Hamileler, böbrek ve hipertansiyon hastaları hariç gönül rahatlığı ile gün içinde yeşil çayı bal, limon veya tarçın ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.
SU
Vücudun temel besin ihtiyacı olan su beden ve ruh sağlığının kaynağıdır. Düzenli ve yeterli su tüketimi; vücutta birçok problemin aşılmasına katkı sağladığı gibi sağlıklı ve zinde yaşamın temel kaynağıdır. Yeterli tüketilmediğinde vücut yorgunluğuna, zihinsel fonksiyonların gerilemesine neden olmaktadır. Yağ yakımında da, kas yapımında da su tüketimi olmazsa olmazdır. Kişinin Günlük su ihtiyacı kg başına 30 ml önerilir.
DİYETİSYEN BAŞAK İNSEL
https://www.instagram.com/diyetisyenbasakinsel/
Paylaş