Yeni Zelanda’da bulunan Waitomo Yıldız Kurdu Mağarası bugüne kadar gün yüzüne çıkan mağaralardan çok farklı… Peki onu farklı kılan ne? Bu ışıl ışıl görüntüyü, mağarada yaşayan canlılar sağlıyor... İşte masalsı mağara Waitomo Yıldız Kurdu
#Yıldız Kurdu MağarasıÜlkemiz, bal üretiminde en önde gelen ülkelerden... Ben de mutfağımda şeker yerine bal kullanmayı çok seviyorum. Sadece tatlılarda değil, tuzlu yemeklerin marinasyonlarında da, tatlı-ekşi ve tatlı-acı soslarda da her zaman tercih ettiğim bir malzeme... En güzel tavuk marinasyonlarından biri, bal ve soya sosu karışımından oluşuyor. Bu karışıma, servis ederken bir miktar da susam ekleyince tavuklar bambaşka bir lezzete bürünüyor.
#BalDoğa, dünyanın dört bir yanında paha biçilemez pek çok güzellik sunuyor. Gökkuşağı renklerinde dağ veya ağaç, denizin ortasında büyük bir çukur, dinmek bilmeyen yıldırımlar… Üstelik bu büyülü güzellikte ki yerlerden biride Türkiye’de… İşte size dünyanın en etkileyici 10 doğa olayı.
#İskandinav ÜlkeleriBirbirinden farklı özelliklere sahip mağaralar, yüz binlerce yıl öncesinden günümüze gelen muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor. Bu haberi okuyunca mağara denildiğinde zihninizde uyanan imge değişecek. Bu mağaraların bazısını görmek için profesyonel olmanız gerekirken, bazısını kolaylıkla görebilirsiniz. İşte size dünyanın en ilginç 9 mağarası…
#İlginçHobbit evlerini ilk olarak Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmlerinde görmüştük. Hatta insanların büyük beğenisini toplayan bu evlerin birçok ülkede aynıları yapıldı. Şimdilerde ise bu evlere bir yenisi Sivas’ta eklendi. İşte o evlerden şirin mi şirin görüntüler…
#Seyahat“Dünyanın en dayanıklı hayvanı nedir?” diye sorulduğunda ilk akla gelen hamam böceği olabilir. Ancak tardigrad (mikroskobik su ayısı) hakkında çoğu kişi bilgi sahibi değil. İngiltere’deki bilim insanlarının son araştırması gösteriyor ki, eksi 270 derecelik soğuğa dayanabilen ve 30 yıl yemek yemeden yaşayabilen tardigradlar, gezegenimizde olası büyük bir felakette hayatta kalabilecek tek canlı türü olacak. İşte tardigradlar ile ilgili ilginç bilgiler…
#TardigradZor bir yılı geride bıraktık. Sıkıntıdan kaçmanın en iyi yollarından biri de seyahat etmek. 2016’da vakit buldukça bunu yaptım. Önümüzdeki yıl da gitmeyi istediğim birçok yer var. Etiyopya’daki dünyanın en büyük inanç merkezlerlerinden Meksika’daki ‘Ölüler Bayramı’na, Galapagos Adaları’ndan Urla’daki Enginar Festivali’ne... Eminim ki bunlardan biri içinizdeki yaşam sevincini tazeleyecek, dünyanıza farklı pencereler açacak, bambaşka bir gözle hayata bakmanızı sağlayacak. İşte benim 2017 favori rotalarım...
#Ertuğrul Özkök20 yıldır dalıyorum. Tatillerim genellikle “Nerede ne balık var” etrafında dönmeye başladı. Gözüm devamlı daha uzaklarda, kimsenin gitmediği derinliklerde... “Silver Discoverer” adlı 120 kişilik, 100 metrelik bir geminin Fiji’den Marquesas adalarına gideceğini, yani batıdan doğuya Pasifik Okyanusu’nu kat edeceğini duyunca Los Angeles üzerinden 24 saatlik bir uçuşla kendimi Fiji’de buldum. Ve macera başladı.
#FijiKendi kendime sıklıkla sorar oldum: “Bu gezginliği ne zaman bırakacaksın?..” Yola çıkmaya başladığım ilk yıllardaki enerjim artık yok. Dile kolay tam 30 yıldan beri yollardayım. Dere, tepe, kent, kasaba, köy, dağ tepesi, çöl ortası, ormanın gölgesi, yaylanın serini derken bir ömrün yarısı geçti gitti.
Kendini çizdiği desenlerinden birinin yanına Lukretius’un “Ölümün olduğu yerde ben yokum, Benim olduğum yerde ölüm yok” sözünü yazması boşuna değil. Çünkü bu sergide yer alan çalışmalar ölüme ve hastalığa meydan okuyor. Tedavisi sırasında sağ kolunu kullanamadığında sol eliyle desen çizmeye devam etmiş. Ve bu desenler dünyaya daha alaycı başka bir gözle bakıyor. Uluç bu farklılığı “Sanatın bir tarafı bilinmeyeni aramak ve bulmak değil midir?” diyerek özetliyor.
"Neandertal adam", "Attila", "Rasputin", "mağara adamı", "french beast". Üç aydır bu lakaplarla tanınıyor ragbi dünyasında Sebastien Chabal. Saçı, sakalı ve dev fiziğiyle ragbi dünyasının en çok tanınan isimlerinden oldu. Halbuki üç ay önce Fransız Milli Takımı’nın pek adı duyulmamış bir yedek oyuncusuydu. 7 Eylül - 20 Ekim arasında Fransa’da düzenlenecek Dünya Ragbi Kupası’nın en ilgi toplayacak yüzlerinden biri olması bekleniyor.
Yaşamında hep ikilemler arasında sıkışmıştı. İstanbul ve Ankara ikilemi gençliğinde önemli bir yer tutmuş, sonra ziraat, doğa ve sanat arasında kalmıştı. Fakat yıllar içinde bunu zenginliğe dönüştürmeyi başardı. Kimi zaman piyanosunun tuşlarına dokunarak huzur buldu, kimi zaman da slayt gösterileri düzenleyerek, soyağacını çıkarıp anılarını yazarak ve koleksiyonundaki eserleri sergilere vererek.14 Ekim Cuma günü tutuklanana değin, ikinci rektörlük dönemini sürdürüyor ve üniversitede değişime imza atıyordu.