Yaşlı Kıta Avrupa’da kuzeyden güneye yapılacak bir yolculuk karşımıza bambaşka iklimler, yiyecekler ve hayat tarzlarını çıkarır. Yılın 12. ve son ayı geldiğinde ise tüm bu farklılıklar saydamlaşır, tek bir ruh, Noel ruhu, Batı insanını heyecanla sarar. İşte tam da bu zamanda Avrupa'nın görmüş geçirmiş nice kent meydanı, keyfi müşterek yaşanan bir panayır yerine dönüşür. Yurt dışı seyahatler rehberi Cem Önder iki farklı dünyanın ortak Noel ruhunu yazdı.
#Yeni Yıl KarnavalıUZUN bayram tatili ve baharın göz alıcı renkleri Adana’yı kendiliğinden oluşan, doğal bir karnaval havasına sokmuş. Seyhan Nehri’nin iki yakası piknik yapan, uçurtma uçuran, ata binen, top koşturan neşeli bir insan seline teslim olmuş. Çarşıdaki dükkânlar tıklım tıklım, yiyecek içecek mekânlarında yer bulmak için sıra bekleyen insanlarla dolu.
#Kültür YoluTürkiye Kültür Yolu Festivali, 2024 yılında da katılımcılara unutulmaz bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. 13 Nisan’dan 10 Kasım’a kadar 16 farklı şehirde, sekiz aya yayılmış bir kültür-sanat maratonuyla Türkiye adeta bir festival iklimi yaşayacak. Anadolu'nun yedi farklı bölgesinde gerçekleşecek etkinlikler aracılığıyla Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliği ışığında herkese görsel, işitsel ve duygusal açıdan zengin bir deneyim yaşatılacak.
#Türkiye Kültür Yolu FestivaliKültür Yolu Festivali, bu yıl 40 bin sanatçının katılımıyla 16 şehre yayılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali 2024’ yılı tanıtım toplantısında, “Türkiye’ye adeta bir festival iklimi yaşatacağız” dedi.
#Kültür Yolu FestivaliTatil bitti, eylül geldi. Şimdi okul zamanı. Veliler giysi, kitap ve kırtasiye alışverişi için hazırlığa başladı. Bu hafta 13 yaşındaki Bilge’nin annesi, ekipten arkadaşım Gülay Barbaros Altan’la alışverişi daha uyguna yapabilmenin yollarını ve tutumlu olmak yerine tutumlu çocuk yetiştirmenin önemini konuştuk.
#OkulSene 1960’lar… Adana’dayız. Yaşar Kemal’in ‘Sarı sıcak, bir çökmüş ki insanın kemiklerini kavuruyor’ diye anlattığı Çukurova’nın bunaltıcı havası altında kadınlar ve erkekler, yanlarında çocuklarla tarlalarda pamuk topluyor. O çocuklardan biri yıldızlı gecelerde tek bir şeyin hayalini kuruyor; okumak… Bu çocuk kebapçılık dahil her işi yapıp okuyor, makine mühendisi çıkıp topladığı pamuğun ipliğe dönüştürüldüğü fabrikanın yöneticisi oluyor. Sonra siyasete giriyor… Bugün, doğduğu şehrin belediye başkanı... Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile beraberiz…
#Zeydan KaralarDünyanın dört bir yanında ilgiyle takip edilen American Music Awards’da (AMA) 2022 yılının kazananları dün gece belli oldu. Kırmızı halı şıklığından, tuhaf kostümlere, tam bir görsel şölene dönüşen geceye sadece ABD’nin değil dünyanın en sevilen yıldızlarından olan Taylor Swift bir kez daha damga vurmayı başardı.
#American Music AwardsKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolları tanıtım toplantısına katıldı. Burada konuşan Bakan Ersoy "Dünyada bu kadar geniş çapta, kültür ve sanat etkinlikleri gerçekleştiren ender ülkelerden biriyiz. Hedefimiz, festivallerimizi herkese ulaşacak şekilde yaygınlaştırmak" dedi.
#Bakan ErsoyAvustralya, Covid-19 salgını nedeniyle 2 yıl boyunca yabancı ziyaretçilere kapalı tuttuğu sınırlarını bugün itibariyle açtı. Sevdiklerinden ve ailelerinden 704 gün boyunca ayrı kalan Avustralyalıların havaalanında yaşadıkları duygusal anlar ise dünya çapında gündem oldu...
#AvustralyaBorusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, onursal şef Gürer Aykal yönetiminde 4 Kasım’da Zorlu PSM’de gerçekleştireceği ‘Büyük Resme Bakmak’ başlıklı konserde 2016’da Uluslararası Klasik Müzik Ödülleri (ICMA) tarafından ‘yılın genç müzisyeni’ seçilen viyolonselci Pablo Ferrandez’e eşlik edecek. Ferrandez, Stradivari’nin günümüze kalabilmiş 63 çellosundan biri olan 1696 yapımı çelloyla sahneye çıkacak.
#Pablo FerrandezÇok farklı geçmişlerden gelip kendilerini aynı anda aynı noktada bulan iki bilim insanı: Dr. Uğur Şahin ve Stephane Bancel. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten çıkışın anahtarının ellerinde olduğunu biliyorlardı. Çevrelerini ve yatırımcıları buna ikna etmek için uzun süre var güçleriyle çabaladılar ve nihayet başardılar. Bu haber inanılmaz paralellikteki iki başarının hikayesi...
#Mrna Aşılarıİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıEğlenceye, kültüre, sanata doyduğumuz, tarihi pasajlarında gezindiğimiz, en eski kitabı da en popüler restoranı da aynı cadde üzerinde bulabileceğimiz bir yerdi Beyoğlu… Sokaklarında 72 milletten insan birlikte yürürdü. Günden güne yaşadığı değişimle artık eski ziyaretçilerinin ayağı kesildi. Bu değişime ışık tutmak için hayata geçirilen ‘Arafta Bir Beyoğlu’ isimli çevrimiçi sergi, semtin dönüşümünü gözler önüne seriyor.
#BeyoğluBir ay önce bir sabah Kalben ile bir kahvaltı yaptık. Pandemi döneminde çok kez mesajlaşsak da, insan gerçekten de yan yana gelmek, arada bir ekran olmadan konuşmak istiyor. Bu buluşma o anlamda bana çok iyi geldi. Hatta konuşmaktan yemek yemeyi unuttuk diyebilirim. Son 1.5 yıl nasıl geçti hızlandırılmış bir özetle birbirimize anlattıktan sonra Kalben üzerinde çalıştığı şarkılarından bahsetti ve bir ikisini bana o gün dinletti.
#Hikmet DemirkolAdaların en güzel zamanı ilkbahar ve sonbahardır, yaz ayları kalabalıktır hareketlidir ama bu kalabalık sizi yorabilir. Ada demek huzur, sakinlik demek, Sakız adası demek mavi deniz, gökyüzü, esinti demek, ve daha fazlası.. Bana gezdiğin adalar içinde en çok hangi adayı sevdin diye soranlara, ‘Hayatımın kalan kısmını Sakız Adası’nda yaşayabilirim’ cevabını veriyorum.
#Bursa