Genç yaşında dünya çapında büyük bir yıldız olmuş, sahnelerde fırtına gibi esip milyonlarca albüm satarak pop müziğin prensesi adını almıştı. Hayatının ilerleyen yılları ise onun için bir kâbusa dönüştü…
#Britney SpearsEmma Shapplin Zorlu PSM’de, Candan Erçetin İzmir Hilltown Carnival Venue’de sahneye çıkacak. Ayrıca Amerikalı darkwave ikilisi Drab Majesty Blind’da konser verecek. Arter’in ‘Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’ dört gün sürecek. French 79 Babylon’da, Digitalism Zorlu PSM’de elektronik müzik tutkunlarıyla buluşacak. Sergiler, atölyeler, oyunlarla dolu bir hafta…
#Uygar TaylanTürkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından 15 Nisan’da Londra’da dev bir yardım konseri düzenlenecek. Türk ve yabancı birçok sanatçının sahneye çıkacağı Royal Albert Hall’daki konserin sunuculuğunu ise Jumoké Fashola ve Halit Ergenç üstlenecek.
#Royal Albert HallYedi gün boyunca sabahtan geceye İstanbul’da sıradışı deneyimler sunmayı vaat eden ‘Monday to Sunday Istanbul’ kitabı basit bir turist rehberi değil. Gezilecek tarihi ve sanatsal yerlerin yanında en iyi yeme-içme, eğlence, alışveriş mekânları hakkında da öneriler veren, şehri tadına vararak gezmemizi sağlayan bir kaynak…
#Monday To Sunday IstanbulBora Uzer, 2019 yılında Meksika’ya taşındıktan sonra kariyerini ABD’de sürdürmeye karar verdi. Geçen ay ise dünyaca ünlü Rüfüs du Sol’a Amerika turnesinde ön isim olarak eşlik etti. “Mesleğimin üçüncü baharını yaşıyorum” diyen ve artık elektronik müzik kariyeri yapan Bora Uzer ile olgunluk döneminin üretimlerini konuştuk.
#Bora UzerNergis Öztürk ilk tek kişilik tiyatro oyunu ‘Düğün Şarkıcısı’nda değişen Türkiye ile birlikte kariyerinde farklı bir yön çizmek zorunda kalan bir şarkıcıyı canlandırıyor. Öztürk’le oyunu ve hayallerinin peşinden giderken yolunu kaybeden Şahnaz karakterini konuştuk: “Hayallerinin peşini bırakmazsan ya da kendine neyi, niçin yaptığını hatırlatırsan belki kaybolmayabilirsin.”
#Düğün ŞarkıcısıZ Kuşağı’nın arabeske ilgisinin yanında son yıllarda büyük yükselişe giren bir müzik türü daha var: ‘Arabesk rap’. Arabesk ve fantezi müzik şarkıcılarının rap’çilerle yaptığı düetler, listelerin zirvesine yerleşiyor. Peki bu arabesk rap nereden çıktı, nasıl yayıldı, kalıcı olur mu? Müzik yazarlarına sorduk.
#ArabeksGedik Sanat 2022-2023 sanat sezonunda; yeni müzik direktörü Cem Mansur’in liderliğinde Gedik Filarmoni Orkestrası konserleri, II. İstanbul Gedik Üniversitesi Piyano Festivali, müzik ve sinepsikoloji atölyeleri, dijital projeler, söyleşi ve imza günlerinden oluşan ve gençlere öncelik veren etkinliklerle izleyici karşısında olacak.
#Gedik SanatTürkiye’nin en başarılı aerobik cimnastikcisi Red Bull sporcusu Ayşe Begüm Onbaşı, 16-18 Haziran tarihlerinde Portekiz’in Guimaraes kentinde düzenlenecek Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda mücadele edecek. Üst üste ikinci kez dünya şampiyonu olarak bir ilki başarmak istediğini söyleyen başarılı sporcu, ‘‘İki defa üst üste dünya şampiyonu olan bir kişi aerobik cimnastik tarihinde yok. Bu ilki ülkemize getirmeye çalışıyoruz. Yeni müzik, koreografi ve mayoyla çalışmalarımızı yaptık. Çok çalıştık, inşallah emeklerimizin karşılığını alacağımızı düşünüyoruz’’ dedi.
#Ayşe Begüm OnbaşıAhlatlıbel Atatürk Parkı’nın ev sahipliğindeki ‘Sound of Europe Festivali’ bugün başlıyor. Festival kapsamında Avrupa’nın yeni müzik grupları, yerel sanatçılarla aynı sahneyi paylaşacak. Ankaralılar, caz, rock, folk ve elektronik müzik coşkusunu bir arada yaşayacak.
#Haşim KILIÇArtık ne Sezen’in son kaseti var ne de Ferdi Özbeğen’in ilk 45’liği… Teknoloji sadece odalarımızdaki eşyaları değil alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Dünya üzerindeki son müzik cihazı iPod’larda geçtiğimiz hafta itibariyle tarih oldu. Herkesin gramofonu da kasetçaları da cebimizdeki telefonlar. İşte ekonomi sayfalarında “iPod artık üretilmeyecek” başlığıyla okuyup geçtiğimiz tarihi gelişmenin arkasında kalanlar… Değişen ya da değiştirilen müzik kültürümüz.
#İpodCheChe-Gökçe Gürçay, uluslararası arenalarda kendi bedenini çalarak performans yapmaktan, ‘gelecek neslin müzik akademisi’ni tasarlama sürecine kadar uzanan bir kariyere sahip. Hep müziğin yaratım sürecindeki yeniliklerinin peşinde olduğunu söyleyen CheChe, başarısını kendi deyimiyle, ‘kalıplara aldırmamaya’ ve ‘müziğin pek bakılmayan dallarında meyveler aramaya’ borçlu.’
#Bursa1922’de yazıldığı tahmin edilen “Han Duvarları”, Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Türk Yurdu” dergisinde, 1925 yılı Ocak ayında yayımlanmış bir şiiridir malum... Cumhuriyet döneminin bu klasiği, sonradan “memleket edebiyatı” denilecek bir akımın da başlangıcı kabul edilir. Şiiri severdim ama; dinlediğim bir resitalin, geçen cumartesi günü, beni 100 yıl öncesine, bu öykü ve milada götüreceğinden habersizdim...
#1