Güncelleme Tarihi:
Gedik Filarmoni Orkestrası yeni Müzik Direktörü Cem Mansur öncülüğünde “Kültürü Yaşatmak, Kültürü Yaratmak" başlığıyla sıra dışı bir program hazırladı.
Cem Mansur bu yaklaşım ve sezon için şunları söyledi: “Gedik Filarmoni Orkestrası ilk konserinden başlayarak Türkiye'nin müzik yaşamına yeni bir soluk getirdi. Konser salonlarının, geçmişin şaheserlerini her defasında yeniden yaşatan mekanların ötesinde birer müze değil, değişenin ve değişmeyenin bir araya geldiği yerler olduğunu yıllardır düşünüyorum. Kısa geçmişinde bu kadar büyük bir fark yaratmış olan bu topluluğun müzik direktörü olarak yöneteceğim ilk konserler bu sıra dışı yaklaşımın ışığında tasarlandı. Altı konserde altı eserin ilk seslendirilişi programları birbirlerine bağlayan ana unsur. Üç konserde yer verdiğimiz 20. yüzyıl klasikleri, “Caz Çağı” diye anılan 1920’lerde popüler akımların çağdaş müziğe nasıl ilham verdiğini gösteriyor.
Orkestralar artık geçmişte olduğu gibi her dönemin müziğini aynı yaklaşım ve alışkanlıklarla çalmıyor. Klasik senfonilerde, yazıldıkları dönemin ruhuna uygun, “tozu alınmış” bir yaklaşımla da sahnede olacağız. Haydn ile başlayarak, Mozart’ın 1788 yazında birkaç hafta içinde yaratığı son üç senfonisine yoğunlaşarak bir stil bütünlüğü arayışında olacağız. Genç kuşağın en heyecan verici solistlerine ek olarak, orkestranın üyelerini de solist olarak dinleyebileceğiniz programlar her konserin bir "hikayesi" olabileceğini, salonların aynı havayı soluduğumuz, aynı titreşimleri paylaştığımız mekanlar olabileceğini hepimize hatırlatacak.”
AÇILIŞ KONSERİ’NDE CAN ÇAKMUR İLE MOZART KEYFİ
2018 Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması ve 2017 İskoçya Uluslararası Piyano Yarışması Birincisi Can Çakmur, 12 Ekim tarihinde Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde gerçekleşecek konserde Mozart’ın 271 numaralı konçertosunu Cem Mansur yönetiminde yorumlayacak. Mesruh Savaş’ın Nocturne ve Toccata adlı eserinin Dünya Prömiyeri yapacağı Açılış akşamında A. Schnittke’nin Moz- Art a la Haydn adlı eseri ve Haydn 85. Senfonisi (Reine) programda yer alacak.
II.İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ PİYANO FESTİVALİ
Pandemi şartlarında dijital olarak gerçekleştirilen ilk festivalin arşiv niteliğinde örnek performanslarına yenileri eklenecek ve canlı performanslar ile bizlerle olacak. Ülkemizde yetişen, katkı veren piyanistlerin yanı sıra yurtdışında bizi gururla temsil eden sanatçılarımızın da katılımıyla Ekim 2022 – Mayıs 2023 içerisinde her ay bir performansla sekiz piyanistimizin olağanüstü performanslarına şahitlik edeceğiz. İstanbul Gedik Üniversitesi Kartal Yerleşkesi Performans Alanı’nda gerçekleşecek konserler aynı zamanda Gedik Sanat Youtube Kanalı’nda seyirciyle buluşacak. Bu sene festivale İlter Vurucu, Buğra Yüksel, Lal Karaalioğlu, Doğaç Bezdüz, Emre Yavuz, Kandemir Basmacıoğlu, Barış Büyükyıldırım ve Hande Dalkılıç misafir olacak.
ÜNİVERSİTE İLE ENTEGRE ÖRNEK BİR YAKLAŞIM
İstanbul Gedik Üniversitesi bünyesinde eğitim gören gençlerle kulüpler ve öğrenci inisiyatifleri noktasında iletişimde olan Gedik Sanat, sahada aldığı istemleri sezon programlarına yansıtmaya devam ediyor. Bu bağlamda Gedik Filarmoni Orkestrası üyeleri ile Müzik Atölyeleri, Psikoloji Kulübü ile Sinepsikoloji Atölyeleri, Edebiyat Kulübü ile Söyleşi – İmza Günleri ve Tiyatro Kulübü ile Dijital projeler hazırlayarak gençlerle birlikte sanatın farklı disiplinlerle etkileşimleri deneyimleniyor. İnternet: www.gediksanat.com