İlki 1968’de çekilen ve 2011’den itibaren üç filmlik yeni bir oluşumla modernize edilen ‘Maymunlar Cehennemi’ serisinde farklı bir sayfa açmayı hedefleyen ‘Yeni Krallık’, Noa adlı genç bir maymunun yaşadıkları üzerinden “İnsanlar ve maymunlar bir arada yaşayabilir mi” sorusunu bir kez daha masaya taşıyor.
#Maymunlar CehennemiBilim insanı Ross Fellowes, 1922 yılında Mısır firavunu, Çocuk Kral Tutankamon'un mezarını açan 20'den fazla kişinin ölümüne neden olduğuna inanılan 'Firavun laneti'nin nedenini çözdüğünü iddia ediyor.
#Çocuk Kral TutankamonAntik Mısır denince ilk akla gelen anıtlardan biri Büyük Sfenks... Giza'da piramitlerin yanı başında binlerce yıldır yatmakta olan insan kafalı, aslan gövdeli bu heykelin popülerliği dönem dönem değişse de büyüleyiciliği hiç eksilmedi. Üstelik aradan geçen bunca zamana rağmen Sfenks hakkındaki bildiklerimizin önemli bir kısmı hâlâ bilim insanlarının teorilerinden ibaret. İşte ayrıntılar...
#MısırO kadar eski, o kadar sırlarla dolu ki Mısır’ın tarihi... Nerede başladığı bile kesin değil; kimileri 7 bin yıl öncesine dayandırıyor. Mumyaları, piramitleri, hiyeroglifleri, firavunları, Kleopatra’sıyla yüzlerce filme ve kitaba konu olan gizemlere bir göz atalım.
#GeziEski uygarlıklardan bazılarının etkisi günümüze kadar sürmektedir. Dolayısıyla bu medeniyetler merak konusu olmaktadır. Heybetli ve gizemli piramitleri ve mumyalanmış firavunları ile çağımıza kadar izdüşümü olan bu uygarlıklardan birisi de hiç şüphesiz Mısır medeniyetidir. İşte Mısır medeniyeti nerede kurulmuştur, özellikleri nelerdir, antik mısır uygarlığı nasıl yok oldu ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Mısır Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Hititler, MÖ 17. yüzyılda Anadolu platosundan Sümer şehir devletlerinin çoğunu ele geçirerek büyük bir bölgesel devlet kurmak için ortaya çıkan kabile, göçebe bir halktı. Bu gelişmiş toplum neredeyse ilk Hukuk Kanunlarının ortaya çıkmasını sağladı. Peki, Hitit Kanunları olarak bilinen bu kanunlar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hitit KanunlarıMısır gezisini taçlandırmanın yolu kesinlikle Nil nehri gemi turundan geçiyor. Nil nehri gezisi esnasında, nehrin her iki yakası boyunca uzanan inanılmaz güzellikteki tarihi ve ilgi çekici doğal güzelliklere hayran kalacaksınız... Nehrin her iki yanı da gezi boyunca palmiye ağaçları, sebze ve muz bahçeleri, değişik türde yemyeşil ağaçlarla kaplı. Yeşilliğin bittiği yerlerde de kum tepeleri ve çöl yükseliyor… Yeşilliğin bitip çöle karıştığı yerlerde ortaya çıkan ışık yansımaları özellikle bir tapınağın üzerine düştüğünde insana nefes kesici güzellikte manzaralar sunuyor...
#MısırÇok az kültür geride Eski Mısır kadar büyüleyici hazine ve anıtlar bırakmıştır. Büyük Piramit Sfenks, Krallar Vadisi, Tutankhamun’un altın maskesi ve Rosetta Taşı, her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor. Şimdi dünyaca ünlü yazar Nigel Fletcher-Jones'un ‘Treasures of Ancient Egypt’ adlı kitabını yakın mercek altına alıyor ve Eski Mısır’ın gizemine ışık tutuyoruz…
#Eski MısırABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesi için milyonlarca dolar harcayan Amerikalı işinsanı Elon Musk’ın son dönemde Avrupa siyasetine yönelik açıklamalarına bir yenisi eklendi. Musk, ‘Kral Charles parlamentoyu feshetsin, genel seçime gitsin’ çağrısına destek vererek İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ı hedef aldı.
#ABDCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Yılın tamamında ihracat rakamlarında Cumhuriyet tarihinin rekoruna imza attık. 2024 yılı Aralık ayında ihracatımız yüzde 2.2 artışla 23.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece aralık ayı ihracat rekorunu kırdık” dedi. Erdoğan enflasyon konusunda “Yıllık enflasyon 2023 sonuna göre 20 puan, 2024 Mayıs ayındaki zirvesine göre 31 puan düşmüştür. Enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmeye katkıda bulunmak için iş dünyasından samimi destek bekliyoruz” mesajı verdi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanBir Film ‘11! Bir Film Hadisesi’ başlığıyla yepyeni bir sinema organizasyonuna soyundu. 2 Ocak’ta başlayan ve yarın sona erecek olan bu kısa maratonda 11 yapım seyirciyle buluşuyor. Bunların arasında Angelina Jolie ve Haluk Bilginer’i kadrosunda barındıran ‘Maria’, Nicole Kidman’lı ‘Babygirl’, Cillian Murphy’nin başrolünü üstlendiği ‘Böyle Küçük Şeyler’ gibi yapıtlar var.
#Uğur VardanAlmanya’da iktidara göz diken CDU/CSU’nun erken seçim programında, vergi indirimi, düzensiz göçün engellenmesi, mecburi askerlik uygulamasına geri dönülmesi de yer aldı. 79 sayfadan oluşan programda, aşırı sağcılar ve aşırı solcularla radikallere karşı mücadelenin artırılmasına da yer verildi.
#AlmanyaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozSuriye’de Heyet Tahrir eş Şam (HTŞ) örgütünün başını çektiği silahlı muhalif grupların Esad rejimini devirmesi, son zamanların uluslararası alandaki en sıkıntılı ikilemlerinden birini yaratmıştır.
#ColaniÜnlü oyuncu Tuba Ünsal, yeni yaşını unutulmaz bir doğum günü partisiyle kutladı. İstanbul’un gözde mekânlarından Six Senses Kocataş Mansion’ın tepesini özel olarak kapatan Ünsal, 120 seçkin davetliyi ağırladı. Hem Türkiye’den hem de yurtdışından ünlü isimlerin katıldığı etkinlik, tam anlamıyla bir görsel ve işitsel şölen sundu.
#Mehmet ÜstündağAvrupa’nın lokomotifi konumunda üç ülke vardı... Almanya, Fransa ve İngiltere... İngiltere olarak da bilinen Birleşik Krallık, 1 Ocak 1973’te şu andaki Avrupa Birliği’nin (AB) ‘anası’ konumundaki Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) üye oldu. Ve yıllar sonra AB’yi terk etmeyi kafaya koydu. Ve 23 Haziran 2016’da yapılan ‘Brexit’ referandumu, halkın yüzde 51.89’unun desteğiyle kabul edildi.
#Almanya