yemek borusu haberleri sayfasında yemek borusu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1402 yemek borusu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yemek borusu doğuştan kapalı olan Araf Sağlam (1), Ege Üniversitesi Hastanesi’nde robotik cerrahi yöntemiyle mide çekme ameliyatı yapılması sonucu sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Dökümcü, "Robotik mide çekme ameliyatı günümüze dek sadece erişkinlerde yemek borusu kanserleri için sınırlı merkezde uygulanmıştır. Hastamızın 1 yaşında ve özofagus atrezisi tanısı olması nedenleriyle dünyada bu ameliyat uygulanmış ilk ve en küçük hastadır" dedi.
#Araf SağlamYemek borusu kanseri, genelde kanlı balgam, kalsiyum yüksekliği gibi belirtilerle tespit edilebilmektedir. Özofagus olarak da bilinen yemek borusu kanseri, yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve gıdaların ağza gelmesi şikayetleri ile ortaya çıkabilmektedir. Peki, yemek borusu kanseri tedavisi nasıl yapılır? İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler ışığında bu hastalık hakkında bazı bilgiler
#Yemek BorusuKonya'da bir gencin yuttuğu 15 santimetrelik metal çatal, midesinden ameliyatla çıkarıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erikoğlu, "Çatal tersten yutulduğu için vücuda bir zararı olmamış. Bugüne kadar çatal yutmasıyla ilk kez karşılaştık" dedi.
#ÇatalYemek borusu kanserlerinin görülme sıklığı dünya genelinde 6. sırada. Yemek borusu kanserlerinin alt uçta gelişenlerin de beslenme dışında reflü ile rastgele ve tetkik edilmeden kullanılan, mide asidini baskılayan ilaçların kullanılması etkili oluyor. Özellikle reflü hastalığında kullanılan yanlış mide ilaçları, yemek borusu kanserlerinin tüm bulgularını maskeleyip tanıyı geciktirerek, kansere sebebiyet verebiliyor.
#Reflü HastalarıVan'ın Özalp İlçesi'nde yaşayan 22 yaşındaki bir gencin İstanbul'da gecirdiği psikolojik sorunlar nedeniyle yuttuğu aralarında kol saati ve oyuncak arabanın da bulunduğu 6 cisim, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan ameliyatla yemek borusundan çıkartıldı. Van'ın Özalp İlçesinde yaşayan genç, 15 gün önce çalışmak için İstanbul'a gitti. İstanbul'da çalışırken girdiği psikolojik sorunlar nedeniyle içinde oyuncak araba, kol saati, oyuncak ayının da bulunduğu 6 cismi yuttu. Bazı cisimler, yemek borusunda kaldı. Bir hafta önce İstanbul'dan ayrılarak Van'a gelen gencin rahatsızlığının artması üzerine yakınları tarafından YYÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerahi Bölümüne kaldırıldı. Burada Yrd. Doç Dr. Fuat Sayır ve Dr. Duygu Mergan İliklerden'in yapmış olduğu operasyonla gencin yemek borusundan 15 gün önce yuttuğu kol saati, oyuncak ayının da bulunduğu 6 cisim tespit etti. Yapılan amaliyatın ardından bu cisimler çıkarıldı.Murat ÇAĞLAR-DHA
#Yemek BorusuKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraBir kolorektal kanser cerrahı olan Dr. James Read, “Bağırsak kanserini önlemek için yapılabilecek şeyler var, hem de fazlasıyla” dedi ve riski azaltmak için yapılması gereken beş temel şeyi anlattı.
#Kolorektal KanserBağırsak kanseri son yıllarda gündemin ilk sıralarına yerleşti. Çok sayıda araştırma, hastalığın giderek daha fazla genç insanı etkilediğini ortaya koyuyor. Erken başlangıçlı vakaların artması, insanların hastalığın ilk etapta ortaya çıkmasını engellemek için yapabilecekleri bir şey olup olmadığını sorgulamalarına yol açtı.
#Kolorektal KanserEskişehir'de yemek borusundaki darlık (Akalazya) nedeniyle yediklerini yutmakta zorlanan Hüseyin Oran (16), Şehir Hastanesi'ndeki 45 dakikalık endoskopik balon dilatasyonu yöntemiyle sağlığına kavuştu. 10 yıldır ilk kez rahatlıkla yemek yediğini anlatan Orhan, "Hiç yutamıyordum. Şu anda daha rahat yemek yiyebiliyorum ama eskiden hiç yutamıyordum. Su ile yesem bile yutamıyordum. Şu anda en çok yemek istediğim şey, dürüm" dedi.
#AkalazyaYeşil yapraklı sebzeler, ağızda diş eti hastalığına ve diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azaltabilen çok miktarda nitrat içerir. Araştırmacılar bu özelliklerinden dolayı marul suyunun ağız sağlığı için gargaradan daha iyi olabileceğini söylüyor. Ancak bu açıklama alkol bazlı gargaraları kanserle ilişkilendiren tartışmalı bir çalışmanın ardından geldi.
#GargaraYakın zamanda yapılan bir araştırma ile marul suyunun ağız sağlığınız için gargaradan daha iyi olabileceği, yeşil yapraklı sebzelerin diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azalttığı ortaya atıldı. Biz de Diş Hekimi Mustafa Tuğra Kaya ile bunun nasıl mümkün olduğunu konuştuk.
#Diş Sağlığıİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümüne; Balıkesir'den karnında ağrı ve şişlik şikayetleriyle yönlendirilen ve yapılan tetkikler sonucunda yaklaşık 10 kilo ve 38 santimetrelik dev tümör tespit edilen hasta, gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.
#İzmirİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümüne; Balıkesir'den karnında ağrı ve şişlik şikayetleriyle yönlendirilen ve yapılan tetkikler sonucunda yaklaşık 10 kilo ve 38 santimetrelik dev tümör tespit edilen hasta, gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.
#BalıkesirMutfaklarımızın vazgeçilmezi, besin değeri oldukça yüksek ve sağlığımız için birçok faydası bulunuyor. Satın alırken markasına, rengine, kokusuna hatta tadına bakıyoruz. Peki zeytinyağı satın alırken bunlara bakmak yeterli mi? Rengi, kalite konusunda belirleyici mi? Zeytinyağı seçerken laboratuvar analizi yaptıramayız ama bu ipuçları ile doğru zeytinyağını seçebiliriz. İşte satın aldığınız zeytinyağının gerçekten sizin için iyi olup olmadığını anlamanın yolları...
#SağlıkUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıHavaların soğumasıyla çorba, çay, bitki çayı gibi sıcak içeceklere olan ilgi artıyor. Ancak uzmanlar bu içeceklerin çok sıcak içilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Çünkü aşırı sıcak tüketilen içecekler kanser riski yaratıyor. Peki sıcak içeceklerle kanser arasında nasıl bir ilişki var? Soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülen sıcak içecekler, hastalıklarla mücadelede etkili oluyor mu? İçeceklerin sıcaklıkları kaç derece olmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın Ağrısı2023 birçoğumuz için zorlu geçmiş olabilir ama seneyi yavaştan uğurlarken Yengeç burcunda, Satürn destekli, güzel bir dolunay bize eşlik edecek. Sevdiklerimizin değerini bileceğimiz, duygusal bağlarımızı kuvvetlendireceğimiz, güzel anılarımızı hatırlayacağımız bir sürece giriyoruz. Yüzümüzde gülücüklerle yılı kapatırken yılın kalan son 15 gününün değerlendirmesini yapalım...
#AstrolojiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Kağan Çangır'ın, kardiyoloji stajında gönüllü denek olduğu tetkiklerde kalbinde delik olduğu belirlendi. Çangır, hocaları tarafından gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuştu.
#Muğlaİngiltere Rhys Williams adında kelebek hastalığından mustarip bu genci konuşuyor. Hastalığı yüzünden vücudunun tamamına yakını yaralarla kaplı olan bu genç için umutlar tükenmiş durumda. Doktorlar gencin birkaç günlük ömrü kaldığını söylerken Williams'ın ise durumu kritik.
#Kelebek Cilt HastalığıTÜM insanların ağzından sonra vücuduna doğru inen boru şeklinde iki organı var. Soluk ve yemek borusu. Devamlı açık olan soluk borusu. Yemek borusu ise epiglot denen bir kıkırdak parçası ile sürekli kapalı. Yemek borusunu açmak için o meşhur hareketi; “yutkunma işlemini“ yaparız. Bu hareketin temel özelliği önce soluk borusunun başlangıç kısmının hiçbir şey sızdırmayacak şekilde kapatılmasıdır, sonra yemek borusu açılır. Yutkunma işlemi istemli ve birçok kasın komplike bir şekilde etkili olduğu karmaşık bir harekettir. (O yüzden bazı kişiler zor yutkunur)
#1Bazı konularda işler istediğimiz gibi gitmeyebilir. Fazla dürtüsel hareket etmeye eğilimli olabilir, gerçekleri görmekte zorlanabiliriz. Her duyduğumuza inanmayalım. Ama hafta sonuna doğru zihnimiz berraklaşacak, sorunları çözecek, planlar yapacak duruma geleceğiz.
#AstrolojiBirçok insan uyanır uyanmaz güne taze bir kahveyle başlamak istiyor. Ancak kahvaltı yapmadan içilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceği üzerine tartışmalar son dönemde gündemde. Aç karna içilen kahvenin, şişkinlik, sivilce, saç dökülmesi, anksiyete, tiroid gibi sorunlara neden olabileceği de öne sürülüyor. Bu tartışmalardan yola çıktık ve uzmanlara, aç karna içilen sabah kahvesinin olası etkilerini sorduk.
#KahveBu hafta Merkür, Terazi burcuna geçecek ve 22 Ekim’e kadar bu burçta seyahat edecek. İşin içinde Merkür olduğu için iletişim önem kazanacak. Kelime seçimlerimize dikkat edelim. Terazi uyumlu, dengeli ve sosyal bir burç. Bu nedenle ilişkilerimiz daha nazik, medeni, pekiştirici bir hale bürünecek.
#Merkür