Bazı askerler, darbe girişimine katılmak üzere Diyarbakır'dan Akıncı Üs Komutanlığına gelen modern mühimmatlarla gece alçak irtifa uçuş kabiliyeti sağlayan podlara sahip savaş uçaklarının havalanmasına engel olmak için büyük çaba harcadı. Silahla tehdit edilen bakım personeli, yedek paraşüt ve uçak yakıtı olmadığını öne sürerek uçakları kullanıma vermemeye çalıştı. Askerler, uçakların lastiklerinin havasını indirmek için planlama yaparak uçuşlara engel olmayı amaçladı.
#DarbeBiri dağlara koşarak tırmanıyor, biri azgın dalgalara karşı “Bana mısın?” demiyor... Kızgın çöllerde kilometrelerce yürüyeni de var, smokinle 250 kilometre koşanı, dünyanın en yüksek zirvelerine çıkmayı kafasına koyanı da... Onların en büyük özellikleri hepsinin hayatlarını tehlikeye atarcasına kimsenin yapmaya cesaret edemediği ekstrem sporlarla uğraşmaları. İşte size Türkiye’nin en çılgınları...
#JAK KAMHİArizona'da paraşütle atlayış eğitmenliği yapan Brianne Thompson adlı kadın neden yedek paraşüte ihtiyaç duyulduğunu gösteren bir video çekti. Videoada atlayış yaptığı paraşüte havadayken ateş edip parçalıyor ve ardından yedek paraşütünü açıyor. Böylelikle olası bir paraşüt sorununda hayatta kalmanızı sağlayacak yedek paraşütün işlevinin önemini anlamış oluyoruz.
#ParaşütHavada ipleri birbirine dolanan paraşüt panik yarattı. Paraşütle atlama yapan kişinin paraşüt ipleri birbirine dolanınca açılmadı. Bir süre panik yaşayan kişi yedek paraşüt yerine ipleri düzeltmeye kalkıştı başardı da.Ama her zaman bu kadar şanslı olmayabilir...
#ParaşütMUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde 130 kiloluk yolcusuyla Babadağ'dan havalanan Rus uyruklu yamaç paraşütü pilotu Egor Posokhin'in paraşütü ağırlığa dayanamayınca, havada ikiye bölündü. 800 metre yükseklikten düşüşe geçen Posokhin ve yolcusu ölümle burun buruna gelirken, pilotun açtığı yedek paraşütler ikilinin hayatını kurtardı.
Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde yamaç paraşütüyle havada takla atarken, paraşütün içine düşüp iplere dolanan pilotun ölüm- kalım savaşı saniye saniye kaydedildi. Aynı hareketi denerken 1000 metre yükseklikte paraşütün ipleri kopan bir diğer pilot ve yolcusu ise yedek paraşütlerini açarak kurtuldu.
MUĞLA’nın Fethiye İlçesi’ndeki Babadağ’dan atlayış yaptıktan sonra 400 metre yükseklikte paraşütü kapanan Norveçli 34 yaşındaki Mads Aune, kayalıklara düşerek ağır yaralandı. Paraşütünün kapanma anı kamera ile görüntülenen Aune, düştüğü kayalıklardan askeri helikopterle kurtarıldı.
#MuğlaMUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ndeki ünlü Babadağ'dan havalanan Rus turist 38 yaşındaki Gusev Rycep'in 500 metre yükseklikte paraşütü kapandı. Rycep'in açtığı yedek paraşüt de diğerine dolanınca Rus turist kayalıklara çakılarak öldü. Dün bu kazadan 2 saat önce meydana gelen yamaç paraşütü kazasında ise bir turist ölmüş, diğeri yaralanmıştı.
MUĞLA'nın Fethiye İl?esi'ndeki ünlü Babadağ'dan havalanan Rus turist 38 yaşındaki Gusev Rycep'in 500 metre yükseklikte paraşütü kapandı. Rycep'in a?tığı yedek paraşüt de diğerine dolanınca Rus turist kayalıklara ?akılarak öldü. Dün bu kazadan 2 saat önce meydana gelen yama? paraşütü kazasında ise bir turist ölmüş, diğeri yaralanmıştı.
İstanbul’a 2.5 saat uzaklıktaki Şarköy’de yamaç paraşütüne çok uygun yeni bir rota keşfedildi. Koyu mavi denizi ve yemyeşil dağları ile Uçmakdere köyü bu sporun tutkunlarının yeni adresi oldu. 60 kilometre uzunluğundaki mavi bayraklı doğal plajlarıyla Türkiye’nin en uzun sahilleri arasında yer alan Şarköy, şimdi de yamaç paraşütü ile gündemde.
Türkiye yamaç paraşütüyle 1990’ların başında Ölüdeniz ve Kaş’taki bir grup amatör sayesinde tanıştı. 1997’de Denizli’de düzenlenen 1. Dünya Hava Oyunları yamaç paraşütünü tüm Türkiye’ye tanıttı. Türk Hava Kurumu’nun kurslarıyla ve üniversite kulüplerinin verdiği eğitimlerle sporcu sayısı hızla arttı.
Bir yandan gökyüzünde güneşe yaklaşıp bir yandan da denize yüzlerce metre yukardan bakmak ister misiniz? Eğer cevabınız evetse, yamaç paraşütü (paragliding), ya da son zamanlarda sık kullanılan haliyle yamaşüt tam size göre heyecan dolu bir spor dalı. Türkiye’de 10 yıldan bu yana yamaşüt yapanların sayısı hızla artıyor.