Türkçeye yabancı dillerden giren birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimeler gerek tek başlarına gerekse de başka bir kelime ile bir araya gelerek sıklıkla kullanılmaktadırlar. Bu kelimeler bazen Türkçe bir kelime ile de bir araya gelerek yeni bir kelime oluşturmaktadırlar. Yazıhane kelimesi de bunlardan bir tanesi olarak ele alınmaktadır. Peki, yazıhane ne demek, ne anlama gelir? İşte, yazıhane kelimesinin ne olduğu hakkında detayları derledik.
#TDKÖz Türkçe bir sözcük olan yazı, yazmak fiilinden türetilmiştir. Dilimize Arapçadan geçen hane kelimesi ise hem ev hem de oda manasında kullanılır. İş yerlerinde dosyalama, raporlama, tasnif gibi işlerin gerçekleştirildiği bölüme yazıhane denir. Ek olarak otobüs firmalarının yolculara bilet kesilen kısmı için de aynı kelime kullanılır. Yazıhane ne demek? Yazıhane kelimesinin anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
#Ne DemekİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Eğer asgari ücret, adı üstünde 'asgari' ücretse; o zaman nasıl oluyor da asgari ücretin altında emekli maaşı verilebiliyor? Emeklilerimizi daha fazla yokluğa mahkum etmeyin. Emekli maaşlarını bir an önce asgari ücret düzeyine çıkarın" dedi.
#İyi PartiTepenin Ardı, Ahlat Ağacı, İstanbullu Gelin gibi yapımlardan tanıdığımız ve en son yeni sezonu yakında başlayacak olan ‘Camdaki Kız’ dizisinde ‘Rafet’ karakteriyle izlediğimiz oyuncu, yönetmen, yazar Tamer Levent ile geçmişe yolculuk yaptık… Levent’in annesi , fazla sosyallik sebebiyle lise birinci sınıfta okul müdürü ile “Benim oğlum tiyatrocu olmayacak” diye uyarı konuşması yapmış. ‘Spor olsun’ diye girdiği konservatuvar sınavını birincilikle kazanan Levent bugün kültür, sanat ve tiyatro hayatının içindeki 50. yılını kutluyor!
#Tamer LeventBazı sandıkların hiç kilitli tutulmaması gerekir. Can Yayınları, Akif Kurtuluş’un artık kitabevi raflarında bulunmayan, baskısı tükenmiş kitaplarını yeniden basarak, çok kıymetli bir sandığın kapağını açtı. ‘Daktilo Yazıları ‘ (‘Harita Metod Defteri’ ile ‘Politika ve Sanat’ kitaplarını bir araya getiriyor) ve ‘Romantik Korno’yla, en çok şairliğiyle bilinen ama ‘Mihman’ ve ‘Ukde’ romanlarıyla da ses getiren Kurtuluş’un deneme yazarı ve eleştirmen kimliğini ön plana çıkarıyor. Bugün her türlü telaşın uzağında, Gümüşlük’te yaşayan ve köyün futbol kulübünün yöneticiliğini yapan Kurtuluş’la konuştuk, dün-bugün karşılaştırması yaptık. Bu kitapları, özellikle de ‘Romantik Korno’yu okurken, bir yerlerden bulun buluşturun, Takis Binis’ten ‘To Dihti’yi dinleyin. Sebebini sayfaları çevirdikçe anlayacaksınız.
#Akif KurtuluşBizim zamanımızda en sevilmeyen gün doğal olarak pazar, en sevilen gün yine doğal olarak cumaydı. Böyleydi bu. Kural gibi. Başka nasıl olacaağdı. Mesele, tartışmaya yer vermeyecek biçimde açıktı zaten. Bizim zamanımızda diyorum, çünkü şimdikilerin ne yapacağı belli olmaz, böyle ağızlarını yaya yaya “Bizim en sevdiğimiz gün pazartesi bi kere” deseler şaşırmam. Öyle tuhaf bi kuşak.
Balzac’ın “Gizli Başyapıt” eserinin kahramanı Frenhofer, “bir türlü anlaşılamayan ve bunun sonucu intihar eden” bir ressamdı. Hikâyesini Hürriyet’te yazmış ve şöyle bitirmiştim: “Frenhofer karakterini yaratan Balzac, bugün Paris’te Pere Lachaise Mezarlığı’nda yatıyor; biraz ilerisinde bizden iki ‘Frenhofer’ uyumaktadır: Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney!” Ölümünün 10’uncu yılında Ahmet Kaya yine gündemde. Peki bugün Ahmet Kaya’yı ne kadar anlayabiliyoruz?..