Dünya 20'nci yüzyılın ilk yarısında korkunç bir virüsün etkisi altındaydı. 5 yaşından küçük çocuklara bulaşan bu virüs ölümle ve engellilikle sonuçlanan çok ağır bir hastalığa yol açıyor bazı vakalarda iyileştikten 40 yıl sonra felce neden oluyordu. Üstelik ne tedavisi ne de önleme yolu biliniyordu. Ta ki 1953 yılına kadar...
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiBeklenen haber dün akşam saatlerinde geldi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika’da yayılan M çiçeği virüs için "uluslararası öneme sahip acil durum” ilan etti. Afrika kıtasını tamamen etkisi altına alan salgının dünyaya yayılması önlenmeye çalışılacak.
#M ÇiçeğiTarım ve Orman Bakanlığı, küresel ısınmayla birlikte oluşabilecek kuraklık için tedbirler alıyor. Bu kapsamda bakanlık bünyesindeki Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) enstitülerince, kuraklığa dayanaklı 30 ekmeklik buğday, 12 makarnalık buğday ve 19 arpa çeşidi geliştirilerek üreticinin hizmetine sunuldu.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTemasla bulaşan uyuz (skabiyez) hastalığı tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alan ‘ivermektin’ etken maddeli oral tablet Türkiye’de ilk defa kullanıma sunuldu. İvermektin’in artık Türkiye’de de üretildiğini belirten Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “İvermektini hap olarak kullanarak uyuzu içerden yok edebilir ve henüz direnç gelişmediği için etkinliğinden sonuna kadar faydalanabilirsiniz. Şu anda uyuza karşı elimizde güçlü bir silahımız var” dedi.
#Prof. Dr. Zekayi KutlubayTemasla bulaşan uyuz (skabiyez) hastalığı tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alan ‘ivermektin’ etken maddeli oral tablet Türkiye’de ilk defa kullanıma sunuldu. İvermektin’in artık Türkiye’de de üretildiğini belirten Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “İvermektini hap olarak kullanarak uyuzu içerden yok edebilir ve henüz direnç gelişmediği için etkinliğinden sonuna kadar faydalanabilirsiniz. Şu anda uyuza karşı elimizde güçlü bir silahımız var” dedi.
#UyuzYaşanan depremler sonrası Japonya, Meksika gibi ülkelerde kullanılan erken uyarı sistemlerinin Türkiye'de de hayata geçirilmesi gündemdeki konulardan biri. Peki Japonya’da can kayıplarını önleyen bu sistem, beklenen büyük Marmara depremi için de uygulanabilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#DepremKraken varyantı belirtileri, virüsün yayılma hızı artarken öne çıkan başlıklardan oldu. 'Kraken' olarak da bilinen XBB.1.5 varyantı dünya genelinde 29 ülkede görüldü. Omikron’un bir alt varyantı olarak uzmanlar tarafından açıklanan kraken yeni bir dalga endişesine yol açtı. Boğaz ağrısı, baş ağrısı burun tıkanıklığı görülebilirken kraken varyantının en dikkat çekici semptomları arasında ise kas ve sırt ağrıları gösteriliyor. Peki, kraken varyantı belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte, XBB.1.5 yani kraken varyantıyla ilgili merak edilenler.
#KrakenKraken varyantı belirtileri, virüsün yayılma hızı artarken öne çıkan başlıklardan oldu. 'Kraken' olarak da bilinen XBB.1.5 varyantı dünya genelinde 29 ülkede görüldü. Omikron’un bir alt varyantı olarak uzmanlar tarafından açıklanan kraken yeni bir dalga endişesine yol açtı. Boğaz ağrısı, baş ağrısı burun tıkanıklığı görülebilirken kraken varyantının en dikkat çekici semptomları arasında ise kas ve sırt ağrıları gösteriliyor. Peki, kraken varyantı belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte, XBB.1.5 yani kraken varyantıyla ilgili merak edilenler.
#KrakenMagazin dünyasının ünlülerinin, özellikle de bazılarının adları sık sık skandallara karışır. En çok da eski sevgilileriyle mücadeleye giriştikleri dönemde. Böyle durumlarda taraflardan biri, yaşadıkları özel anları bir tür intikam aracı olarak kullanır. Hem de hiç düşünmeden. Tabii öte yandan biraz da para kazanmak için. Genellikle bunu yapanlar, sonradan bedelini ödeseler bile, bu onları eski sevgilileriyle yaşadıkları özel anları gözler önüne sermekten alıkoymaz. İşte bunun en yeni örneklerinden biri İngiltere'de yaşandı. Ama burada çarpıcı olan söz konusu kişilerin kısa bir süre sevgili ilişkisi sürdürmeleri.
#Georgia HarrisonSağ göğsünün bir gecede şekil değiştirdiğini ve diğer göğsüne göre daha sert olduğunu fark eden kadın ölümün kıyısından döndü. 2 çocuk annesi kadın şimdi diğer kadınları göğüsteki olağandışı belirtilere karşı dikkatli olmaları yönünde uyarıyor...
#İngiltereAksiyon potansiyeli en çok hayvan vücudu üzerinde ön plana çıkan bir yapıdır. Hücresel işlem ya da gelişim olarak da kabul edilebilir. Hücrelerin elektriksel zar potansiyelinin yükselmesi ve düşmesi aksiyon potansiyeli olarak tanımlanabilir. Aksiyon potansiyeli hakkında tüm detaylar.
#Araştırma1300’lü yılların ortalarında görülmeye başlayan ve sonrasında tüm dünyayı sararak milyonlarca insanı öldüren veba salgını ya da bilinen adıyla ‘Kara Veba’ konusunda araştırmalar yapan bilim insanları çok çarpıcı bir keşif yaptı. Ölümlerin üzerinden 600 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen salgının çıkış noktası ortaya çıkarıldı.
#Kara VebaMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#Sağlık2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiAlmanya’da hükümet, 40 ülkeyi daha yüksek riskli bölge statüsünden çıkardı. Robert Koch Enstitüsü’nün değerlendirmeleri doğrultusunda yaklaşan tatil sezonu öncesinde riskli bölge statüsünden çıkarılan ülkeler arasında İtalya, Polonya, İsveç ve Belçika gibi AB ülkeleri de yer alıyor. Ayrıca AB üyesi olmayan Arnavutluk, Arjantin, Irak, Bolivya, Ukrayna, Sırbistan gibi ülkeler de listeden çıkarıldı.
#Robert KochOmikron varyantıyla birlikte hızla artan korona vakalarının önümüzdeki iki hafta içinde pik yapması beklenirken, uzmanlar toplumda salgına karşı bir rahatlama görüldüğüne dikkat çekiyor ve uyarıyor: “Rahatlamayla birlikte günlük aşı rakamı düştü. Halen 24 milyon kişi, 3’üncü dozu yaptırmadı.”
#KoronavirüsAşırı bulaşıcılığına rağmen hastalığın daha hafif geçtiği Omicron ile tehlike azaldı mı? Yoksa söz konusu rehavet zaten yüksek olan bulaşıcılığı tetikleyerek vakaların rekor seviyelere gelmesine mi sebep oluyor? Omicron pandemiyi bitirecek bir umut mu, yoksa büyük risk taşıyan bir rehavet mi?
#OmicronSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 416 bin 453 Kovid-19 testi yapıldı, 72 bin 555 kişinin testi pozitif çıktı, 181 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, maske kullanımı uyarısı yaparak, "Omicron varyantının yayılma hızı dikkate alınarak maske kullanımında ısrar edilmelidir. Maske en pratik ve etkili korunma yöntemidir. Fakat kuralına uygun olarak, ağzı ve burnu kapatacak şekilde takılmalıdır. Maskenin koruyuculuğundan tam yararlanmak için özenli olun" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 416 bin 453 Kovid-19 testi yapıldı, 72 bin 555 kişinin testi pozitif çıktı, 181 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, maske kullanımı uyarısı yaparak, "Omicron varyantının yayılma hızı dikkate alınarak maske kullanımında ısrar edilmelidir. Maske en pratik ve etkili korunma yöntemidir. Fakat kuralına uygun olarak, ağzı ve burnu kapatacak şekilde takılmalıdır. Maskenin koruyuculuğundan tam yararlanmak için özenli olun" ifadelerini kullandı.
#Koronavirüs