Yeni uçak dizaynı konusunda tasarımcılar ciddi anlamda ikiye bölündü. Bir kısmı yarasa kanatlı, yani gövde ve tüpün yapısal birleşim içinde olmasını savunurken diğer kısmı ise geleneksel tüp-kanat sistemini destekliyor. Hipersonik gibi çok hızlı uçaklar için tüp ve kanadın geleneksel olmasının aerodinamik açıdan daha iyi olduğu fikri öne çıkıyor. Bu durum uçak fabrikalarını daha fazla okşasa da diğer tasarımcılar B-52 bombardıman uçağının uçan kanat şeklini savunuyorlar.
#UçakKUZEYDOĞA Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Zambiya’da dünyanın en büyük memeli göçünü görüntüledi. Doç.Dr. Şekercioğlu, 10 milyonu aşkın meyve yarasasının her kasım ortasında Orta Afrika’nın yağmur ormanlarından Zambiya’nın Kasanka Milli Parkı’na göç ettiğini belirtti.
National Geographic tarafından yaban hayatı üzerine yaptığı araştırmalarla dünyanın en fazla risk alan 22 kaşifinden biri seçilen KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, dünyanın en büyük memeli göçü olan 10 milyonu aşkın meyve yarasası göçünü görüntüledi. Yarasaların göçünü izlemek için geçen hafta Kasanka Milli Parkı'nda, büyük bir ağacın üzerinde, yerden 20 metre yukarıdaki platforma saat 04.00'te giden Doç. Dr. Şekercioğlu, Meyve yarasalarının 'Uçan tilki' olarak da bilindiği ve her biri küçük köpek büyüklüğündeki dünyanın en büyük yarasa türü olduğunu belirtti. Sayıları 10-15 milyonu bulan ve kanat açıklığı 1 metreye yaklaşan bu dev yarasaların birinin ağırlığı 300 gramı bulabiliyor. Bu göçün gördüğü en muhteşem 5 yaban hayatı sahnesinden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, "Kelimenin tam anlamıyla nefes kesici ve insanın tüyleri ürperiyor. Milyonlarca yarasa son derece koordineli şekilde birbirlerine çarpmadan sadece 1 hektarlık alandan her gece ayrılıyor. Tüm gece beslenip sabah geri dönüyor. Tabi beslendikleri meyvenin tohumlarını da binlerce kilometrekarelik alana yayarak, bölgedeki ağaçların yetişmesinde çok kritik bir ekosistem hizmeti gerçekleştiriyor. Dünyadaki en muhteşem yaban hayatı sahnelerinden biri. Burada fil, sitatunga ve birçok memeli ve kuş türü de görülebiliyor. Mehmet ÇINAR-DHA
#Yarasa6 YIL SONRA YOK OLACAKLAR..!! Malezya'nın batısında yaşayan dünyanın en büyük yarasa türü görüntüsü ile korkutuyor. Meyvelerle beslenen "büyük uçan tilki" adlı yarasa türünü yemek ve spor amaçlı avlamak serbest. Kanat açıklığı neredeyse bir buçuk metreye ulaşan büyük "uçan tilkiler", ağırlıklı olarak Malezya, Endonezya ve Tayland'da görülüyor. Meyvelerle beslenen bu dev yarasalar, ağaçlardaki çiçeklerin özütünü içerken polen yayarak da, ekosistemde önemli bir rol oynuyor. Her yıl bu yarasalardan 22 bini yasal olarak, yemek, spor ve tıbbi amaçlarla öldürülüyor. Araştırmacılar, avlanma bu hızla devam ederse, büyük uçan tilkilerin Güney Doğu Asya'da altı yıl içinde yok olabileceğini söylüyor..
#HtvhaberABD'nin kuzeyinde yaşayan küçük kahverengi yarasalar, çiftçiler için çok büyük bir önem taşıyor. Ancak dört yıl önce ortaya çıkan “beyaz burun sendromu”, bu yarasaların binlercesini öldürüyor. Eğer bu hastalığın çaresi bulunamazsa, ABD ekonomisi çok büyük bir yara alacak.
Şiir sevdiğinizi biliyorum. Arasıra, bir güzel şiir seçip de, gündemsiz, eniştem-beni-niye-öptü yayınlarsam burada, teşekkür edenleriniz, hazzedenleriniz çok oluyor. Hürriyet’in haber merkezinde, tam karşımda oturuyor Sefa Kaplan. Dün, başını yazısından kaldırıp sordu, öyle, durup dururken: Şiirle aran nasıl?