Son aylarda hükümetin de vatandaşın da öncelikli gündemi deprem oldu. 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketi kentsel dönüşümün tek çözüm olduğunu gösterince, uzmanların işaret ettiği İstanbul için kollar sıvandı. Kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması için yasal düzenlemeler yapılırken, işin tıkandığı nokta olan finansman sorunu için yeni bir kampanya hazırlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aralık sonunda detaylarını açıkladığı ‘Yarısı Bizden’ kampanyası dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki 350 bin konutun dönüşmesi hedefiyle başlatılan kampanyadan kimler nasıl faydalanacak, ödemeler ne zaman, nasıl olacak? İşte vatandaşın merak ettiği soruların yanıtları...
#Mehmet Özhaseki32 yıldır Türkiye’de yaşayan Japon yüksek mimar ve yüksek mühendis Yoshinori Moriwaki ‘Kâşif’ isimli deprem eğitim TIR’ıyla deprem bölgesindeki 12 ili keşfe çıktı. Yapı sektöründeki firmalara seminer veren Moriwaki’nin ilk durağı Hatay’dı. Seminer sonrasında görüştüğümüz biliminsanı Hatay’ı denizden gelecek yeni bir depreme karşı uyardı ve Türkiye’de depreme hazırlanmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.
#Deprem11 ili etkileyen deprem felaketi yapı güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Şimdi yeni inşa edilen konutlarda aynı hataların yapılmaması ve ülke genelinde riskli konutların hızla yenilenmesi için önemli hamleler peş peşe geliyor. Yeni yasa ile başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde kentsel dönüşüm seferberliği başlatılması bekleniyor.
#DepremYapı denetim sisteminin etkin şekilde yürütülmesi için yeni düzenlemeye gidiliyor. Denetim için atanan firma ile şantiyelerin birbirine uzak kalması aksaklıklara neden oluyordu. Bu yönde gelen talepleri değerlendirdiklerini belirten Bakan Murat Kurum, “İstanbul özelinde pilot uygulama gerçekleştiriyoruz. Anadolu ve Avrupa yakası olarak iki ayrı havuz oluşacak. Anadolu yakasındaki yapı denetim firmaları Anadolu yakasına, Avrupa yakasındaki yapı denetim firmaları da Avrupa yakasında hizmet verecek” dedi.
#Yapı Denetim SistemiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum, Üsküdar’da İstanbul Site ve Tesis Yöneticileri ile Buluşma programında, “’Yarısı Bizden’ kampanyasına bugün itibariyle İstanbul'umuzda 585 bin bağımsız bölüm için 118 bin bina bazında başvuru yapılmıştır, bu ne demek biliyor musunuz, bu; 2.3 milyon vatandaşımızın hayatı artık değişiyor demek… Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm hamlesiyle başlattığı ve 2012'den bu yana güçlenen tesisleşme büyük bir hız kazanarak daha da büyüme etkisi göstermiştir… Site yöneticilerimizin yüzde 18 KDV yüküyle alakalı gelen talepleri konusunda durum tespiti yapıp, çözüm önerilerimizi hazırlayacak bir süreci başlatıyoruz… Herkes dilediği gibi site veya tesis yöneticisi olamayacak, mesleki standartları belirleyip, yetkin isimlere bu hakkı verip, ilgili düzenlemeyi hayata geçireceğiz… 300-400’den fazla nüfusu olan sitelere vatandaşlarımıza hizmet edecek güvenlik görevlisi zorunluluğu getirme çalışmalarında son aşamaya geldik.” ifadelerine yer verdi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum, Üsküdar’da İstanbul Site ve Tesis Yöneticileri ile Buluşma programında, “’Yarısı Bizden’ kampanyasına bugün itibariyle İstanbul'umuzda 585 bin bağımsız bölüm için 118 bin bina bazında başvuru yapılmıştır, bu ne demek biliyor musunuz, bu; 2.3 milyon vatandaşımızın hayatı artık değişiyor demek… Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm hamlesiyle başlattığı ve 2012'den bu yana güçlenen tesisleşme büyük bir hız kazanarak daha da büyüme etkisi göstermiştir… Site yöneticilerimizin yüzde 18 KDV yüküyle alakalı gelen talepleri konusunda durum tespiti yapıp, çözüm önerilerimizi hazırlayacak bir süreci başlatıyoruz… Herkes dilediği gibi site veya tesis yöneticisi olamayacak, mesleki standartları belirleyip, yetkin isimlere bu hakkı verip, ilgili düzenlemeyi hayata geçireceğiz… 300-400’den fazla nüfusu olan sitelere vatandaşlarımıza hizmet edecek güvenlik görevlisi zorunluluğu getirme çalışmalarında son aşamaya geldik.” ifadelerine yer verdi.
#Murat KurumKahramanmaraş depremlerinden sonra yapı denetim sektörü mercek altına alındı. Yapılan düzenlemelerle laboratuvar sayısı 2.5 kat arttı, analiz fiyatlarına alt ve üst limitler getirildi. Bir yıl süreyle üç kere yeni işten men cezası verilen yapı denetim şirketinin faaliyetlerine son verme uygulamasının devam ettiğini belirten yetkililer, buna ek olarak bazı yeni yaptırımlar üzerinde çalışıldığını da söyledi.
#Kahramanmaraş11 ilde yaşanan çifte felakette karşılaştığımız yıkım, olası büyük bir deprem bekleyen İstanbul’da binaların güçlendirilmesi ve dönüşümünün ne kadar hayati olduğunu gözler önüne serdi. Hükümet ve İBB de dönüşüm için projelerini açıklamaya başladı. Ancak 16 milyon nüfuslu megakentin dönüşmesi için devasa bir bütçe gerekiyor. Peki bu finansman nasıl yaratılabilir? Uzmanlar önerilerini Hürriyet’e sıraladı...
#İstanbul Depremiİstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesi için hem riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması hem de uygun binalara güçlendirme gerekiyor. Ancak uzmanlara göre güçlendirme sürecinde vatandaşlar birçok engelle karşılaşıyor ve zaman kaybı yaşanıyor.
#İstanbulİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiTürkiye’yi derinden sarsan depremin artçı şokları devam ediyor. Depremin büyüklüğü, neden bu kadar çok yıkıma ve ölüme sebep olduğuna ilişkin tartışmalar gündemde hâlâ ilk sırada. Önceki akşam bir televizyon programında verilen bazı istatistikler çok dikkat çekiciydi.
#BetonÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hasar tespitinin bugün itibarıyla yüzde 80 seviyelerine geldiğini, birkaç gün içerisinde çalışmaların tamamlanacağını açıkladı. Bakan Kurum ayrıca, ‘Ev sahiplerine 5 bin lira kira yardımı yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız kiracılara yapılacak kira yardımının da 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılması talimatı verdi.’ dedi. Öte yandan Bakan Kurum, açıklamasında "1 yıl diyoruz ama önceki depremlerde 6 ay sonra teslim etmeye başladık. Burada da aynısını yapacağız, 6 ay sonra etap etap projelerimizi teslim edeceğiz" ifadesini kullandı
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#DepremElbistan ve Pazarcık merkezli depremlerde Kahramanmaraş'ta çok sayıda bina yerle bir olmuştu. Enkaza dönen yapıların hemen yanındaki bir binanın sapasağlam ayakta kalması ve alt katındaki züccaciye dükkanındaki tabak, çatal ve bıçakların yerinden dahi oynamamış olması görenleri şaşkına çevirmişti. Sosyal medyada gündem olan o binanın müteahhidi Akın Öncül, CNN TÜRK'e özel açıklamalarda bulundu. Öncül, açıklamasında "Biz projeye uyduk. Elimizden geldiğince tüm ekibimizle kontak kurarak işin başında durarak, imalatımızı yapımımızı sürdürdük. Sağlam bina derken biz yapılması gerekeni yaptık." ifadelerini kullandı.
#KahramanmaraşYaşadığımız 6 Şubat depremlerinin ardından hepimizin aklında aynı sorular var: Neyi farklı yapabilirdik, hangi önlemleri alabilirdik ve can kayıplarını nasıl önleyebilirdik? 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremin 9 saat aralıkla meydana gelmesi bize neler söylüyor? İTÜ’den, ODTÜ’den jeoloji öğretim görevlileriyle ve Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar ile konuştuk. Yerbilimleri alanında ülkenin en yetkinleri faydaki hareketi ve sonuçlarını yorumladı…
#Deprem1999 depremlerinden sonra geliştirilen deprem yönetmeliğinin detaylarını İnşaat Mühendisleri Odası Merkez Delegesi ve eski Kocaeli Şube Başkanı Kahraman Bulut’la konuştuk. Bulut’a göre tüm bu kurallar oldukça kapsamlı; kitabına göre yaptığınızda hiçbir sıkıntı olmaması, binanın yıkılmaması gerekir.
#DepremBugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanında 3.2 milyon konutun kentsel dönüşüm kapsamında yenilendiğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İstanbul’da 90 bin, Ankara’da 10 bin olmak üzere toplamda 250 bin konutun dönüşümü sahada devam ediyor. 2035’e kadar acil dönüştürülmesi gereken 1.1 milyon konutun yenilenmesi sağlanacak” dedi.
#Kentsel DönüşümÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ‘Türkiye Mekansal Strateji Planının tanıtım toplantısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla mart ayında yapacaklarını açıkladı.
#Murat Kurumİnşaat yapı malzemelerinin maliyetlerindeki artışın ardından müteahhitler kentsel dönüşüm projelerinde ek ücret istemeye başladı. Ekonomik kriz veya döviz artışı ek ücret istemek için tek başına yeterli değil. Enflasyonist bir ülkede maliyetlerin artacağını da önceden öngörebilmelidir.
#TuketiciÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bina Kimlik Belgesi'ni hayata geçirdiklerini belirterek,"Bu yıl 100 bin binada uygulamaya geçireceğiz bu projeyi. Bu aslında binaların nüfus cüzdanı. Binaya ilişkin her türlü bilgiye üzerindeki QR kodunu okutarak erişebiliyorsunuz." dedi. Ayrıca Bakan Kurum, Türkiye'de yaklaşık 28 milyon bağımsız bölüm olduğunu ve bu bağımsız bölümlerin 6,7 milyonu riskli olduğunu belirtirken, 1,5 milyonunun acilen dönüştürülmesi gerektiğini aktardı.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı