Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği (YDKBD) Genel Başkanı Tayfun Gücenmez, deprem felaketinin ardından, bazı kesimler tarafından kamuoyunda yapı denetimli binaların yıkıldığına dair bir algı oluşturulduğunu dile getirerek “Bölgedeki yapı denetimli 151 bin 990 binadan 292’si yıkılmıştır. Yıkılan bu binaların çoğunluğu yapı denetim kaynaklı olmayan şekilde yıkılmıştır” ifadelerini kullandı.
#Yapı Denetim Kuruluşları Birliği DerneğiCanlarımızı yitirdik. Birçok bina yıkıldı. Ekonomik boyutu da ağır oldu. Felaketin üzerinden 23 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ne yaptık? Hangi konularda yol aldık? Eksiklerimiz neler? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelttik.
#BursaBayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, Türkiye’de 14 kurumun imar planı yapma yetkisinin kargaşa yarattığını söyledi. Yapı denetimiyle ilgili yasal düzenleme hazırlığı içinde olduklarını belirten Erbakan, İstanbul’da deprem yönetmeliğine göre yapılmış yapılarda bile güçlendirme gerektiğini tespit ettiklerini açıkladı.
Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, önceki gün Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Avukat Dr. Rezan Epözdemir, kanuna dair tüm merak edilenleri anlattı.
#Rezan EpözdemirTürkiye inşaat sektörünü temsil eden 8 sivil toplum kuruluşu deprem konusunda yapılması gerekenlere dikkati çekmek için ortak bildiri imzaladı. Depremin değil kusurlu yapıların ölüme yol açtığını belirten sektör temsilcileri ‘ehil yapı müteahhidi ve güçlü denetim’ vurgusu yaptı. Kentsel dönüşümün hızlanması için devlet destekli yeni model önerisi de geldi.
#GazetehaberleriTürkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye’de inşaat sektöründeki en büyük sorunun ‘yapı yasası’ eksikliği olduğunu söyledi. Ülke genelinde yapı kalitesi sorunu yaşandığına dikkat çeken Hinginar, “6.5 milyon konutun dönüşmesinden bahsediyoruz ama bir yapının nasıl yapılacağına dair bir yasamız bile yok” dedi.
#Türkiye İMSAD Başkanı Fethi HinginarVan depremi sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kaçak yapılarla ilgili sözleri yeni bir tartışmayı da başlattı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, İstanbul'da 3,5 milyon konutun yüzde 50'sinin kaçak olduğuna işaret ederek, Türkiye genelinde de konut stokunun yüzde 40-45'inin yenilenmesi gerektiğini belirtti. Gökkaya buna göre İstanbul'da 2 milyon konutun yenilenmesinin gerektiğini söyledi.