Paylaş
Etiler'deki rantı ben yaratmadım...
Okurumuz Gamze Ahıshalıoğlu, Etiler yöresindeki imar hareketlerini çok güzel toparlamış, biz de bu yazıya ‘‘Akmerkez çevresini yemeğe başladı’’ başlığını koymuştuk.
Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay, ‘‘Bu benim de sıkca söylediğim bir söz’’ diyor. Atay bu konuda geniş bir açıklama yaptı. 1984-89 döneminde Büyükşehir Belediye Meclisi üyesiyken, Akmerkez ile plan tartışmaları sırasında, ‘‘Bu yapılanma bu bölgeyi yer bitirir’’ dediğini, sert tartışmalar yapıldığını, ancak bu planları önleyebilmek için basında ve aydın kesimde pek yandaş bulamadıklarını acı bir dille anımsatıyor. ‘‘Günün birinde hemde duyarsızlıkla suçlanacağım aklıma gelmezdi doğrusu’’ diyerek sitem ediyor.
Deneyimli belediyeci sayılan Ayfer Atay, Etiler'de bu noktaya nasıl gelindiğini anlatıyor:
BÜYÜKŞEHİR KARAR VERİYOR
‘‘Bilindiği gibi kentsel yapılanmayı, nerede gökdelen, konut, yeşil alan olacak tüm bu ve buna benzer kentiçi kullanımı, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları ile belirler. Bu planlar, 3030 sayılı yasa gereği Büyükşehir Belediyelerince yapılır. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde karara bağlanır. Karar, bu kentte oturanların itirazına da açıktır.
Bu da yetmez; plan Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun denetimine tabidir. Benim Beşiktaş Belediye Başkanı olarak görevim işte bu planı korumak ve uygulamaktır. Belediye olarak yaptığımız 1/1000 ölçekli uygulama planları, Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı 1/5000 ölçekli planların dışına çıkamaz. Yaptığımız denetim sadece teşebbüs sahibinin bu planlara uyup uymadığıdır.’’
ETİLER NASIL GİTTİ!
Beşiktaş Belediyesi olarak ne yaptıklarını şöyle anlatıyor Atay:
TATLICI İNŞAAT ‘‘Akmerkez'in sağ çaprazındaki Tatlıcı İnşaat'ın yapı alanı, ilk kez Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı 15.7.1988 tarihli 1/5000 ölçekli planla yapılanmaya açılmış.
İnşaat sahibi şu anda 1993'te Turizm ve Ticaret Merkezi olarak revize edilen 1/5000 ölçekli Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı plandaki hakkını kullanıyor. Yükseklik 5 kat. Proje, Koruma Kurulları'ndan onaylı. Bu planlarda yol genişlikleri belli olduğu halde Beşiktaş Belediyesi olarak burada yolun dar olduğunu düşünüp, parsel sahibinden binanın ön bahçesinin 5 m'sini kamuya açık yol ve yaya kaldırımı olarak düzenlenmesi için Noter huzurunda taahhüt aldık.
MAYA İNŞAAT Onun hemen arkasındaki Maya İnşaat'ın yapılanma hakkı 1975 yılında yapılan bir mevzi plana kadar gidiyor. 15.7.1988 ve 18.6.1993 onaylı 1/5000 ölçekli imar planları içine alınarak revize edilmiş, yükseklik 5 kat. Koruma Kurulları'ndan onaylı. Beşiktaş Belediyesi olarak bu inşaatta da proje onay aşamasında yetkilerimizi aşarak, inşaat sahibini ikna ederek bir çarşı katını iptal ettik.
Ayrıca bu inşaatla ilgili olarak İTÜ İnşaat Fakültesi'ne yaptırdığımız yol, kavşak ve trafik etüdü projesinin uygulanmasında zorunlu kıldık.
Yine yazıda bahsi geçen komşu parselin imar izni yoktur. Buradaki faaliyet yandaki inşaatın şantiyesi için yapılmıştır.
ARNAVUTKÖY KONUTLARI Yazıdaki Arnavutköy Konutları'nın yapıldığı alan ise, 22.7.1983 tarihli Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan 1/5000'lik planlarla inşaata açılmış, 18.6.1993'te revize edilmiş, yükseklik 3 normal kat, 6 bloktan oluşuyor. Bu planlardaki hakkını kullanıyor.
ÖNGÖRÜNÜMDE DEĞİL Etiler'den Bebek'e inen yokuşun başındaki villaların öngörünümünde olduğundan söz ediliyor. Ne yazık ki, ön görünümde değil. (Bu çizgi nasıl belirlenmişse) Bu alan da Büyükşehir Belediyesi'nden 15.7.1988 tarihinde onaylı, 1/5000 ölçekli Boğaziçi Geri Görünüm Planı içinde, 1993'de revize edilmiş, ancak şartlar aynen korunmuş, yüksek 2 kat. Sahibi bu plandaki hakkını kullanıyor. Bu bölgenin tamamı koruma kurullarının kararıyla oluşmakta.
Hemen belirtmeliyim ki, özellikle buradaki yapılanma şartları kararlaştırılırken, ülkemizde bu konulara en duyarlı olduğu bilinen Koruma Kurulu üyeleri Prof. Doğan Kuban, Prof. Afife Batur, Prof. Ayla Ödekan, Prof. Nuran Zeren Gülersoy, Prof. Hakkı Önel, Mimar Oktay Ekinci, Mimar Erhan İşözen'in titizliği, arsa malikinin plandan doğan haklarını da zorlayıp sınırlayan korumacı tavırlarını hatırlıyorum. Bu vesile ile şükranlarımı iletiyorum.
KENT AHLAKI
AKMERKEZ KÖPRÜSÜ Ulus Pazarı'nın kurulduğu alana gelince; oradan Zincirlikuyu'ya bir yol açılması projesi Sayın Nurettin Sözen'e ait. Akmerkez yönetimiyle finansman konusunda bile anlaşmaya varılmıştı. Ancak görev süresi yetmedi. Bu projenin Büyükşehir Belediyesi 1988 yılı yatırım programının 'yeni projeler' bölümünde 12 numarada izine rastlayabilirsiniz.
Ayfer Atay, ‘‘Bu arsalar boş dururken neden inşaatlar şimdi başladı?’’ sorusunu da ‘‘Bunu bana değil, inşaat sahiplerine sorulmalı. Her yurttaş sahip olduğu malı istediği zaman kullanma hakkına sahip. Aslında bu sorunun cevabı belli arsalar rantın en yüksek olduğu zamanda kullanılıyor. Ancak bu rantı ben yaratmadım.’’ diyor.
Atay'ın şu sözlerinden çıkarılacak dersler var: ‘‘Herkes çevresi, herkes çağdaş kent yapılanmasını istiyor. Herkes yeşil alan görmek istiyor, ancak bir şartla kendi arsası üstünde değil... Kent ahlakına uygun tavır gösterecek aydınların, işadamlarının, bireylerin çoğalmasına da çok ihtiyacımız var.’’
Akmerkez'le Etiler'i kördüğüme yolaçanların kimler olduğunu anladınız değil mi?
TRAFİK CANAVARLARI!
34 PAY 31 plakalı Beyaz renkli Kartal'ın sürücüsü!.. Veliefendi'den Yenimahalle yönüne giderken gidiş yönü kapalı olduğu ters yönden beni solladın. Süratle giderken karşıdan gelen araçın aynasını götürdün. Ayna benim camıma gelebilirdi. Hiçbir şey yokmuş gibi yoluna devam ettin. Halbuki durup özür dileyebilirdin. Siz ters yönde giden bir pilot değil, bir trafik canavarısınız! Sizi kutluyorum! E. TOKSOY-BAKIRKÖY
Kadınlar eşit hak istiyor
İSTANBUL Kadın Kuruluşları Birliği Yürütme Kurulu adına Prof. Necla Arat, Av. Nazan Moroğlu ve Gülsevil Erdem'den çağrı: ‘‘Türk kadınına yapılan -mesleğinin sorulmaması- bu ve bunun gibi haksızlıklar ve ayıplar artık, kadınların insan haklarına aykırı boyutta olduğundan, Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın mutlaka İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanlığı ile işbirliği yapması ve Eşit Haklar Komisyonu'nun kurulması kaçınılmaz olmuştur. Çağdaş, uygar bir Türkiye'de yurttaşlar eşit haklardan yararlanmalıdır.’’
MESAJ PANOSU
KARAKÖY REZİL EDİLDİ Vapur iskelesi önü halkın dolaşımı için hayli masrafla yapılmış serbest bir alandı. Ancak, önce meyhaneler, satıcılar ve balıkçılar tarafından işgal edilerek kirletildi, çirkinleşti. Nihayet belediye kararı ile otopark yapıldı. Zabıta, uyarılara karşın bu rezilliğe aldırmaz halde. Ziraat Bankası, Sahil Koruma ve Liman İşletmeleri'nin araçları ve pahalı ciplerle tam bir keşmekeş haline gelen Karaköy, tam bize özgü bir meydan oldu. Beyoğlu Belediyesi lütfen duyarlı olsun, Karaköy Meydanı'nı ilk haline getirsin.
Şükrü İLDENİZ-İşyeri sakinleri adına-KARAKÖY
İLKYARDIM... Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Ülkümen Rodoplu ile Halk Yaşam Genel Müdürü Doçent Doktor S. Giray Velioğlu'nun düzenlediği ‘İlkyardım İçin İlk Adım’ kampanyasının tanıtımı Hyatt Regency Otel'nde perşembe günü saat 10.00'da yapılacak.
Telefonlar: 0212-259 83 29, 236 60 05.
BOĞAZİÇİ ELEKTRİK DAĞITIM AŞ; Demirkapı, Pınar Sokak ve çevresi ile Mecidiyeköy Gülbağ'daki trafo arızalarının süratle onarılarak şikâyetlerin giderildiğini ve buradaki vatandaşların mağduriyetlerinin giderildiğini açıkladı.
Paylaş