Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği (YDKBD) Genel Başkanı Tayfun Gücenmez, deprem felaketinin ardından, bazı kesimler tarafından kamuoyunda yapı denetimli binaların yıkıldığına dair bir algı oluşturulduğunu dile getirerek “Bölgedeki yapı denetimli 151 bin 990 binadan 292’si yıkılmıştır. Yıkılan bu binaların çoğunluğu yapı denetim kaynaklı olmayan şekilde yıkılmıştır” ifadelerini kullandı.
#Yapı Denetim Kuruluşları Birliği DerneğiCanlarımızı yitirdik. Birçok bina yıkıldı. Ekonomik boyutu da ağır oldu. Felaketin üzerinden 23 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ne yaptık? Hangi konularda yol aldık? Eksiklerimiz neler? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelttik.
#BursaTürkiye inşaat sektörünü temsil eden 8 sivil toplum kuruluşu deprem konusunda yapılması gerekenlere dikkati çekmek için ortak bildiri imzaladı. Depremin değil kusurlu yapıların ölüme yol açtığını belirten sektör temsilcileri ‘ehil yapı müteahhidi ve güçlü denetim’ vurgusu yaptı. Kentsel dönüşümün hızlanması için devlet destekli yeni model önerisi de geldi.
#Gazetehaberleriİnşaatlara dökülen taze betonların içine çip atılarak başlatılan beton takip sisteminde, mikserlere karekodlu beton irsaliyesi ve etiket uygulamasına geçiliyor. Yeni dönemde tüm mikserlerin camına, beton santralından çıkmadan önce beton sınıfı, kullanılan agrega cinsi, çimento ve su miktarı, firma adı, katkı malzemesi gibi bilgileri içeren karekodlu etiket yapıştırılacak.
#Gazetehaberleriİzmir’in röntgenini çekmek için yapı denetiminde görevli 150 mühendis, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mühendisleriyle sahaya indi. Otel, konut, yurt, okul, hastane binlerce bina incelenerek, acilen yıkılması gerekenler ve güçlendirilmeye uygun olanlar tespit edilecek.
#Gazetehaberleriİstanbul'daki 5.8’lik depremin ardından meslek odaları temsilcileri, İstanbul başta olmak üzere kentlerde afete karşı dayanıksız binaların dönüşümünün gönüllü değil zorunlu olması gerektiğine dikkat çektiler. İmar barışıyla devletin elinde hangi binalarda ne tür değişiklikler yapıldığına dair kayıt oluştuğunu vurgulayan oda başkanları, bu bilgiler ışığında hızlı denetimle güçlendirme ya da yıkıma başlanması gerektiğini söylediler.
#GazetehaberleriÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışında iş dünyasından gelen itirazlar doğrultusunda değişikliğe gitti. Oteller başta olmak üzere turizm tesisleri, fabrikalar, AVM’ler, hastaneler gibi işyerleri yapı kayıt belgesi bedelinin ruhsatlı alan üzerinden hesaplanması nedeniyle yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacaktı. Ancak yapılan değişiklikle hesaplama sistemi değiştirilerek, iş dünyasına kolaylık sağlandı.
#Yapı Kayıt Belgesiİstanbul’da yıl başından beri süregelen istinat duvarı çökmelerine son 1 haftada 4 vaka daha eklendi. Sütlüce’de önce istinat duvarı çöktü, ardından bina yıkıldı. Sancaktepe’de önce bir binanın istinat duvarı yıkıldı, ardından da bir okulun... Dün de Ümraniye’de iş merkezi inşaatının istinat duvarı ve önündeki yolun bir kısmı çöktü.
#GazetehaberleriBayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, Türkiye’de 14 kurumun imar planı yapma yetkisinin kargaşa yarattığını söyledi. Yapı denetimiyle ilgili yasal düzenleme hazırlığı içinde olduklarını belirten Erbakan, İstanbul’da deprem yönetmeliğine göre yapılmış yapılarda bile güçlendirme gerektiğini tespit ettiklerini açıkladı.