Güncelleme Tarihi:
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türkiye Belediyeler Birliği, TOBB, İNTES, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği ve 100'e yakın çelik iskele üreticisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, dış cephe iş iskeleleri hakkında bilgilendirme sunumlarının ardından, dış cephe iş iskelelerine dair tebliğin bu yıl 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesiyle yaşanabilecek gelişmeler değerlendirildi.
Sektörde yaşanan sorunların ele alındığı toplantı, soru, görüş ve önerilerin dile getirildiği panelle devam etti. Çelik iskele üreticileri, TSE belgesi alma konusunda bazı eksikleri bulunduğunu ancak en kısa sürede bunu gidermeye çalışacaklarını belirterek, özellikle halihazırda belgesiz olan iş iskelesi malzeme stoğunun değerlendirilmesi konusundaki endişelerini ve buna ilişkin çözüm önerilerini sundu.
İŞ KAZALARININ YÜZDE 34'Ü YAPI SEKTÖRÜNDE MEYDANA GELİYOR
Açıklamaya göre, Türkiye'deki tüm iş kazalarının yüzde 12'si, ölümle sonuçlanan iş kazalarının ise yüzde 34'ü yapı iş yerlerinde meydana geliyor. İnşaat işlerindeki kazaların yüzde 38'i yüksekten düşmeden kaynaklanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca dış cephe iş iskelelerine yönelik yapılan düzenlemeyle, bina inşaatlarında kullanılacak dış cephe iş iskelelerinin projelerinin hazırlanması ve yapı ruhsatı alma aşamasında idareye sunulması zorunlu kılındı.
İş iskelelerinin uygulama ve söküm dahil tüm aşamalarının, yüklenici, şantiye şefi, ruhsat vermeye yetkili idare ve yapı denetim kuruluşu ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarınca izlenebilmesi ve denetlenebilmesine olanak sağlandı. İş iskelesi yüksekliğinin 13,50 metreyi aşması halinde iskelenin tamamının çelik bileşenlerden oluşması şartı getirildi. Zemin dahil 4 katın üzerindeki yapılarda ahşap malzemenin iş iskelelerinde kullanılması engellendi.
Ahşap iskelelere ilişkin standart çalışmaları ise en geç nisanda tamamlanacak. Gelişigüzel kullanılan ahşap iskele uygulamalarına da son verilecek.
"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN MİLAT OLACAK"
Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yayımladıkları tebliğle, dış cephe iş iskelelerinden kaynaklanan kazaları asgariye indirmeyi, can kayıplarının önüne geçmeyi, iş sağlığı ve güvenliğine katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
Tebliğin 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesiyle, yapı ruhsatına bağlanan inşaatlarda TSE belgeli çelik iş iskelelerinin zorunlu olacağını ve kurulum-söküm dahil tüm aşamaların titizlikle izlenip denetleneceğini belirten Güllüce, bunun iş sağlığı ve güvenliği açısından milat olacağını vurguladı.