Güncelleme Tarihi:
Ümit TÜRK - Hakime TORUN/İSTANBUL,(DHA) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanılığı ile inşaat sektörünün temsilcileri ve sendikalar, güvenli çalışma ortamının sağlanması için, "İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliğinde hedef sıfır" deklarasyonunu imzaladı.
Güvenli çalışma ortamı sağlamak ve inşaat sektöründe yaşanan iş kazalarını sıfıra indirmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde sektör temsilcileri ve sendikalar ortak bir deklarasyon imzaladı. Yeni Havalimanı şantiyesinde yapılan imza törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş ile TOBB, Müteahhitler Birliği, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği ile HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ gibi deklarasyona imza atan işçi sendikaları temsilcileri katıldı.
BAKAN KONUŞMASINA SOMA'YI HATIRLATARAK BAŞLADI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu konuşmasına 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden faciasının üçücü yıldönümü olduğunu hatırlatarak başladı.
Müezzinoğlu, "Özellikle acı bir günü bir taraftan unutmamak bir taraftan o günün bize verdiği mesajların duyarlılığını gelecek dönemlere buradan ders alacak şekilde dönüştürebilmek için inanıyorum ki maden kazasında kaybettiğimiz çalışanlarımızın hak ve hukukunu koruyabilmek adına, çalışanların yaşam risklerini minimize etmiş, yol haritasını belirleyebilmiş, bir toplum olmaya vesile olmasını temenni ediyorum. Tüm iş kazasında kaybettiğimiz çalışanlarımıza allahtan rahmet diliyorum" dedi.
"DÜNYA STANDARTLARINDA AÇIĞIMIZ BÜYÜK"
Dünyadaki iş kazalarından istatistik bilgiler veren Müezzinoğlu, "Yakaladığımız rakamlar, bizi başarılı gibi gösterse bile dünya standartlarına baktığımızda hala ayıbımız, açığımız. Kayıplarımız büyük" diye konuştu. Müezzinoğlu, dünyada her 15 saniyede bir 160 işçinin iş kazası geçirdiğini, her 15 saniyede de bir işçinin bu kazalara bağlı meslek hastalığından hayatını kaybettiğini dile getirdi. Bu rakamın her yıl 2.3 milyon daha fazla kişinin ölmesi anlamına geldiğini söyleyen Bakan Müezzinoğlu, "Sadece ülkemizin sorunu değil ama ülkemiz sorumluluğunu iyi üstlenmeli. Bizim için insan önemli. İnsan insandır. Sağlıklı yaşama hakkı vardır" dedi.
HER YIL 2 MİLYON 300 BİN CAN KAYBI, 3 TRİLYON DOLAR MALİYET...
Müezzinoğlu, iş kazaları ve meslek hasarlıklarının ekonomiye maliyetinin ise 3 trilyon dolar olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, "Bu kadar maliyet kaybı yalnız ekonomik olarak baksak 2 buçuk milyon insanın can kaybı 3 trilyon doların üzerinde bir maliyet. Bu 3 trilyon doları tedbir olarak harcayabilmek biz yöneticilerin sorumluluğunda. Bunu yöneticiler olarak bizler; kanunlar, yönetmelikler, cezalar ile başaracağız dersek bir mesafe kat ederiz. Ama bunu bir kültüre, bilince dönüştürürsek o zaman zirveye ulaşırız" ifadesinde bulundu.
"İNŞAATLARDA GRUP BAŞLARI ÖRNEK OLACAK"
İnşaat sektöründeki iş kazalarına dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, iş güvenliği ekipmanlarının mutlaka giyilmesi ve kullanılması gerektiğini söyledi. Özellikle grup başlarının bu konuya dikkat etmesi gerektiğini belirten Bakan Müezzinoğlu, "Bu kişiler önce kendileri bu ekipmanları takacak. Bu işin örnek kişisi olduğunu alanda ispatlayacak" dedi.
"AVRUPA'DA EMNİYET KEMERİ TAKAN BURADA, SUSTURUCUSU TAKIYOR"
Sadece denetim ve cezalarla bu işin çözülemeyeceğini belirten Müezzinoğlu, "Buradakilerin büyük çoğunluğu Avrupa'ya gitmiştir. Refleks olarak en az yüzde 90'nımız emniyet kemerini arabaya biner binmez takıyoruz. Türkiye'ye gelir gelmez bir bakıyorum bu millete ait bir icat, emniyet kemeri susturucusunu takıyoruz. Bu trajediden kendimizi kurtarmamız lazım. Bakanlık tedbir aldı denetledi ceza kesildi ile çözemeyiz. Herkesin başına teftişle bunu çözemeyiz" şeklinde konuştu.
"CEZADA MERHAMETLİ OLMAYACACAĞIZ"
Müezzinoğlu, "Önümüzdeki dönemde çalışma hayatında milli seferberliğin ana başlığı iş sağlığı ve güvenliği olacak. Uyaracağız, eğitim vereceğiz. Tüm bunlara rağmen yasalara uymayan yerlerde de ceza verilecek. Merhametten maraz dağar anlayışını canlarla ödüyoruz. Ülke, firma olarak marka değerlerindeki düşüşlerle ödüyoruz. Topyekûn bir duyarlılığa sahip çıkacağız"
Tarafların imzaladığı metinde şu hususlar deklara edildi;
1-İnşaat sektöründe İSG kültürünün istenen seviyeye ulaşabilmesi için taraflar ile işbirliği içerisinde hareket edecek, görev ve sorumluluklarını yerine getirirken iş sağlığı ve güvenliğine öncelik verecektir.
2-İş sağlığı ve güvenliği alanında kazanılan tecrübe ve bilgi birikimi kamuoyu ile paylaşılacak ve iyi uygulamaların yaygınlaşması sağlanacaktır.
3-Sektörde yaşanan iş kazaları ve buna bağlı kayıpların önüne geçebilmek için öncelikle toplu ve gerektiğinde kişisel koruma tedbirlerinin önemi benimsenecek ve sürdürülebilirliği sağlanacak.
4-İyileştirmenin sağlanabilmesi için standartlaşma, sistem yaklaşımları ve KOBİ'lere yönelik yönetim sistemleri de dahil olmak üzere teşvik edilecektir.
5-İnşaat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerde karşılaşılan spesifik zorlukların ve bu bağlamda ihtiyaçların tespit edilmesi yönünde gayret sarf edilecektir.
6-Güvenli bir çalışma ortamı sağlayarak sektörde yaşanan kazaların sıfıra indirilebilmesi amacıyla polistika ve stratejiler belirleyerek, "Hedef Sıfır"a ulaşana dek özveri içerisinde hareket edilecektir.
İmza töreninin ardıdan IGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçayoğlu, Bakan Müezzinoğlu ve Belediye Başkanı Topbaş'a, yeni havalanı şantiyesini gezdirerek, son durumu hakkında bilgi verdi. Bakan Müezzinoğlu burada işçilerle fotoğraf çektirdi.
(FOTOĞRAF)