Güncelleme Tarihi:
RİZE’de, 2 Ağustos’ta 24 saatte metrekareye düşen 100 kilogramlık yağışın etkisiyle oluşan sel nedeniyle merkeze bağlı Muradiye ve Salarha beldelerinde ev ve işyerlerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı, altyapıda hasar meydana geldi. O taşkında zarar gören Muradiye beldesine bağlı Kömürcüler köyünde dere yatağına inşa edilen 7 katlı bina büyük dikkat çekti. Zira bina, çarpık yapılaşmanın en iyi örneklerinden biriydi. Bina 25 yıl önce 2 katlı olarak inşa edilmiş. Sahipleri daha sonra eklemeler yaparak kat sayısını 7’ye çıkartmış.
YEŞİL ALAN OLACAK
Bina sahiplerinden Mustafa Yazıcı, 2 Ağustos’taki sel felaketinden sadece iki hafta sonra ‘imar barışı’ için başvurmuştu. Mustafa Yazıcı, gerekli izinleri aldığını öne sürmüş, binasında kaçak kat bulunmadığını savunmuştu. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bina için yıkım kararı aldı. Bina sahipleri ile imzalanacak sözleşmenin ardından bakanlık, kamulaştıracağı araziyi yeşil alan ilan edecek ve binanın yıkımını gerçekleştirecek.
KÖYDE YAŞAMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ
Bina sahiplerinden Nihat Yazıcı, Karadeniz’de arazi sorunu yaşandığını belirterek başka arazileri olmaması nedeniyle 25 yıl önce 6 kardeş olarak binayı dere kenarına yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Yazıcı, “Arazimiz kamulaştırılacak ve binamız yıkılacak. Biz de bundan böyle köyde yaşamayı düşünmüyoruz. 6 kardeş birlikte yeni bir hayat kuracağız. Dere ve yağmur olmayan bir yerde yaşamımızı sürdüreceğiz" dedi. Muradiye Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı ise “Binanın yıkılması ile o alanda yaşanan sorun da ortadan kalkacak. Vatandaşlarla karşılıklı mutabakatla anlaşma sağlandı. Vatandaşlarımız hiçbir suretle mağdur edilmeyecek” diye bilgi verdi.
‘BARIŞTAN YARARLANAN YAPILAR GÜVENLİ HALE GETİRİLMELİ’
YAPI Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tekin Saraçoğlu, tebliğle yasanın uygulaması sırasında ortaya çıkan aksaklıkların giderilmeye çalışıldığını belirtti. Ancak Saraçoğlu, bir nevi af yasası olan düzenlemenin hiçbir mühendislik hizmetini içermediğini, yapı kayıt işlemlerinden sonra bu yapıların mutlaka incelenerek güvenli hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Saraçoğlu, “Yasa bütünüyle Anayasa Mahkemesi’ne verilmiş olup neticesine göre yeniden düzenlenebilir. O zaman beklentiler daha köklü olarak yerine getirilebilir” dedi.