Yapay zekânın gelecekte birçok sektörde işgücünü azaltması bekleniyor ancak önce bu zekâyı geliştirecek bir mühedislik gücüne ihtiyacı var. Son dönemin popüler mesleklerinden yapay zekâ mühendisliği için ciddi bir matematik ve istatistik bilgisi gerekli. Gelecekte çok ihtiyaç duyulacak mesleklerden birisi olması beklenen yapay zekâ mühendisliğinde aylık ortalama kazançlar ise yaklaşık 47 bin TL’den başlarken 120 bin TL’lere kadar çıkıyor.
#Yapay ZekâYeni akademik yıl ile 20 üniversitede yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21'i lisans, 50'si ön lisans olmak üzere toplam 71 program açılacak. Prof. Dr. Derviş Karaboğa, "Yapay zeka bölümlerinden mezun olanlar birçok farklı sektörde ve rolde çalışabilirler; çünkü yapay zeka teknolojisi hemen hemen her alanda devrim yaratma potansiyeline sahiptir" dedi.
#Yapay ZekaYaz tatilinin başlamasıyla pek çok ailele çocuklarının gelişimine katkı sağlamak için çaba içine girdi. Akademisyen ve yazar Dr. Anooshirvan Miandji ise, nasıl budala çocuk yetiştirileceğini 15 maddede sıralayarak ailelere farklı bir bakış açısıyla yol gösteriyor.
#TOBBYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21 lisans, 50 önlisans olmak üzere toplam 71 programın açılacağını ve bu programların bu yılki ÖSYM Kılavuzu’na dahil edileceğini duyurdu.
#Erol ÖzvarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Yapay zekâ temelli bilişim teknolojisini ve mobil yazılım temelli iletişimi bütün programlara entegre edeceğiz” dedi. Yükseköğretim Kurulunca İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde “Yükseköğretimde Üretken Yapay Zekâ: Yükseköğretim Kurulu-Sektör Buluşması” toplantısı gerçekleştirildi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında yapay zekâ ve dijital teknolojilerle ilgili derslerin üniversite müfredatlarına dahil edilmesi amacıyla protokol imzalandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “BTK Akademi dersleri öğrenciler tarafından çevrimiçi veya çevrimdışı olarak takip edilecek, sınavlar ise üniversitelerimizde yüz yüze gerçekleştirilecek. Bu, Türk yükseköğretim tarihinde bir ilk adımı ifade ediyor” dedi.
#YÖKOECD tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan İstihdam Görünümü 2023 Raporu’nda, yapay zeka sebebiyle bazı mesleklerin risk altında olduğu, bazılarınınsa gelecekte daha popüler olacağı bilgisi yer aldı. Ayrıca raporda, çalışanların yüzde 60’ının gelecek 10 yıl içinde işlerini yapay zekaya kaptırma korkusu yaşadığı belirtildi.
#OECDÜniversite kontenjanları 2023 YKS'ye saatler kala belli oldu. Baraj sınırı olmadan 17 18 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan YKS sınavı öncesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, bu yılki üniversite kontenjan sayılarını açıkladı. Yapay zeka mühendisliği, petrol- doğal gaz, açık deniz mühendisliği, harita ve geomatik mühendisliği, madencilik, tekstil ve deri mühendisliği gibi bölümleri seçen öğrencilere staj, burs veya istihdam konularında destek sunulduğunu hatırlatan Özvar, başvuru sayılarında bu yıl yaklaşık yüzde 9'luk bir artış görüldüğünü duyurdu. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından YKS tercih süreci ile 2 yıllık ve 4 yıllık üniversitelerin kontenjanları ÖSYM tarafından ilan edilecek. Peki, üniversite kontenjan kılavuzu ne zaman yayınlanacak? Üniversite kontenjanları ne kadar? İşte, 2023 yılı 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans programı kontenjan sayıları.
#Üniversite KontenjanlarıYükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında, üniversite öğrencilerinin ve akademik personelin savunma sanayi alanında yüksek katma değerli işlere odaklanmaları ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.
#YÖKABD merkezli OpenAI tarafından geçtiğimiz günlerde kullanıma açılan yapay zekâ, teknoloji dünyasını sarstı. Karşılıklı sohbet edilebilen, sorulara mantıklı cevap veren, üstüne üstlük makale yazıp matematik problemi çözen ChatGPT isimli bot, Hürriyet’e de özel röportaj verdi...
#Yapay ZekaYükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversite tercihi yapacak adaylar için süreci kolaylaştırmak amacıyla üniversitelerin ve programlarının tanıtılmasına yönelik olarak düzenlenen ‘Üniversiteni Keşfet YÖK Sanal Fuarı’ başladı. 1-3 Ağustos’ta düzenlenen Fuar’la YÖK, öğrencilere, tercih edeceği üniversiteyi ve programı dijital ortamda yakından tanıtacak.
#YÖK AtlasÜniversite tercih döneminde geleceğin meslekleri üzerine yol gösterici açıklamalarda bulunan Açık Holding İnsan Kaynakları Koordinatörü Derya Tuncer, “Yeni teknolojiler yeni meslek ve iş modelleri oluşturuyor. Etkinliği azalan ve önemini yitiren mesleklerin yerine, yeni teknolojileri geliştirecek ve yönetecek insan kaynağına ihtiyacımız artıyor” dedi.
#ÜniversiteYükseköğretim Kurulu (YÖK) 2022-2023 Akademik Yılı'ndan itibaren yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacına yönelik olarak üniversitelerde yeni bölümler açıyor ve üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yaptığı protokoller çerçevesinde burs desteğini artırıyor.
#YÖKHacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği ve Yapay Zeka Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Tunca Doğan ve ekibi, kanser gibi ölümcül hastalıklarda yapay zeka ile kişiye özel tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla çalışma başlattı.
#DHADeniz Baran Karagöz, Darüşşafaka Lisesi 10. sınıf öğrencisi. En büyük tutkusu yapay zeka üzerine çalışmak. Öğretmenlerinin yönlendirmesiyle ulusal ve uluslararası birçok yarışmaya katılıyor. Son olarak Münih’teki Uluslararası Makeathon Yarışması’na katılan tek liseli oldu ve tüm dikkatleri üzerine çekti...
#Darüşşafaka LisesiMerakla beklenen YKS sonuçları nihayet açıklandı. 2 yıllık (Önlisans) bölümlerin 2021 Üniversite Taban Puanları, üniversite sınavına giren öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. İstedikleri üniversite için tercih yapacak olan üniversite adayların, bölümlerin sıralamaları ve taban puanlarını öğrenmesi gerekiyor. İşte, 2 yıllık, 4 yıllık önlisans üniversite bölümleri taban puanları ve başarı sıralamaları 2021
#Sayısal BölümlerYapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Z kuşağının teknolojik altyapısı kuvvetli mesleklere yöneldiğini belirtti. Küçükşabanoğlu, “Yapay zeka, gençlerin geleceğini ve meslek tercihlerini şekillendirmede ciddi bir rol oynuyor” dedi.
#Z KuşağıElon Musk'ın geçtiğimiz haftalarda ilk denemesini yaptığı Neuralink projesi yavaş yavaş şekilleniyor. Bilgisayar ile insan beynini bir araya getirmeyi amaçlayan ve domuz testi başarılı olan Neuralink gerçekten de insanlık için çığır açacak bir gelişme mi? Yoksa insanlık için yeni bir tehdit mi?
#NeuralinkKoranavirüs salgını eğitim ve kariyer planı yapan adayları da etkiledi. Uzmanlar, pandeminin üniversite tercihlerinde belirleyici olacağını ve geleceğin mesleklerinin değişeceğini öne sürüyor. Adayların ise bir kısmı kararlarını gözden geçirirken, bir kısmı eski tercihini değiştirmiyor.
#Pandemi