‘YKS eleme değil başarı sıralaması sınavı’

Güncelleme Tarihi:

‘YKS eleme değil başarı sıralaması sınavı’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2023 18:03

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Baraj uygulamasının kaldırılmasıyla YKS’nin eleme sınavı olmaktan çıkıp başarıya dayalı sıralama sınavına dönüştüğünü vurgulayan YÖK Başkanı Özvar, şunları söyledi:

ÇAĞIN MESLEKLERİNE YÖNELİK PROGRAMLAR AÇTIK
“Her bir üniversite öğrencimiz gelecekte ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak olan değerli bireyler. 208 üniversitemiz Türkiye’nin yeni yüzyılını inşa edecek öğrencilerini bekliyor. Öğrencilerimiz istihdam konusunda kaygılanmadan kendilerini en iyi şekilde yetiştirmeye çabalasınlar. Çağın mesleklerine yönelik programlar açtık, açmaya devam ediyoruz. Öğrencilerimiz hangi bölümü okurlarsa okusunlar tek bir programdan ziyade iki program ve yan dal yapmalarını tavsiye ediyorum. Dijital okuryazarlık, kodlama ve yazılım alanlarına her bölümdeki öğrencilerimizin ilgi duymasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

TERCİH HAVUZU BÜYÜDÜKÇE KALİTE YÜKSELDİ
Yükseköğretime olan talebin bir karşılığı olarak, 2022’den itibaren YKS’de baraj uygulamasını kaldırdık. Yaptığımız bu düzenlemeyle YKS bir eleme sınavı olmaktan çıkarak başarıya dayalı sıralama sınavına dönüştü. Bunun yanı sıra sınav sürelerinin uzatılmasıyla öğrencilerimizin yaşadığı stres de azaldı. Barajın kaldırılmasıyla gerek ön lisans gerekse lisans programlarını tercih edecek adayların sayısı arttı. Tercih havuzu büyüdükçe kalite yükseldi. Bu kararın hemen ardından sınava giren aday sayısında yüzde 24 oranında büyük bir artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl ile karşılaştırırsak, başvuru sayılarında bu yıl yaklaşık yüzde 9’luk bir artış görüyoruz. Bu durum bize yükseköğretime olan talebin artarak devam ettiğini gösteriyor.

STAJ, BURS VE İSTİHDAM KONULARINDA DESTEKLİYORUZ
Öğrencilerimizin tercih yaparken, sadece yaygın olarak bilinen programları değil, bunların dışında kalan programları da göz önünde bulundurmaları onlara yeni fırsatlar sunabilir. YÖK olarak üniversite-sanayi iş birliği kapsamında bazı programlarda öğrencilerimize burs, staj ve mezuniyet sonrası istihdam konularında avantajlar sunmaktayız. Örneğin, yapay zeka mühendisliği, petrol-doğalgaz, açık deniz mühendisliği, harita ve geomatik mühendisliği, madencilik, tekstil ve deri mühendisliği gibi bölümleri seçen öğrencilerimizi staj, burs veya istihdam konularında destekliyoruz.

Haberin Devamı

DEPREMZEDELERE VE 34 YAŞ ÜSTÜ KADINLARA EK KONTENJAN
Depremden etkilenen iller ile Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için bu yıl YKS’de ek bir kontenjan tanımladık ve deprem bölgesindeki illerde bulunan üniversitelerde mevcut kontenjanın dışında ilave yüzde 25 kontenjan ayrılmasını kararlaştırdık. Ayrıca vakıf üniversitelerinde de her bir programda 1’er burslu kontenjan ayrıldı. Böylece 21 bin 215’i devlet, 3 bin 426’sı vakıf olmak üzere depremzede öğrencilerimize toplamda 24 bin 641 ek kontenjan ayırmış olduk. 34 yaş ve üzerindeki kadınlardan geçmişte yükseköğretim fırsatlarından mahrum kalanlara üniversiteye girişte kolaylık sağladık. Onlara da 8 bin 105’i lisans, 12 bin 937’si önlisans olmak üzere toplamda 21 bin 42 kontenjan ayrılmış durumda.

Haberin Devamı

1 MİLYONUN ÜSTÜNDE KONTEJAN AYRILDI
Bu sene örgün öğretimde önlisans programlarımız için 388 bin, lisans programlarımız için 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan belirlendi. Bu kontenjanların yaklaşık yüzde 21’i vakıf yükseköğretim kurumlarına ayrıldı. Açıköğretim ve uzaktan öğretim kontenjanlarımızla birlikte toplamda 1 milyon 61 bin kontenjan mevcut. 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adaylar ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar da dâhil edildiğinde toplam kontenjan 1 milyon 111 bin’e ulaştı. Bu kontenjanlara ilaveten 15 bin civarında da K.K.T.C. üniversiteleri ve yurtdışındaki üniversitelere kontenjanlar ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!