Güncelleme Tarihi:
Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği, Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi, Veri Bilimi ve Analitiği, Robotik ve Yapay Zekâ ve Yapay Zekâ Operatörlüğü gibi yeni lisans ve önlisans bölümleri, yüksek başarı sırasına sahip öğrenciler tarafından ilk sıralarda tercih edildi.
YAPAY ZEKA İLE VERİ BİLİMİ İLK 3 BİNDEN ÖĞRENCİ ALDI
Başarı sıralamasında ilk 3000’de yer alan öğrencilerin yerleştiği Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği ile Veri Bilimi ve Analitiği bölümleri, geleceğin mesleklerine duyulan ilginin arttığını gözler önüne serdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği bölümüne 3 bin 051, Özyeğin Üniversitesi Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği bölümüne 3 bin 793, İstanbul Teknik Üniversitesi Veri Bilimi ve Analitiği bölümüne 4 bin 963’üncü sıradan öğrenci yerleşti. Öğrenciler, geçmişte daha popüler olan tıp fakültelerine ve diğer mühendislik fakültelerine girebilecek puanı elde etmelerine karşın tercihlerini yapay zeka temelli programlardan yana kullandı. Üniversitelerin Veri Bilimi ve Analitiği bölümlerine 234, Yapay Zekâ Mühendisliği programlarına ise 250 öğrenci kabul edilirken, Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi bölümlerinde öğrenim gören öğrenci sayısı 108’e ulaştı. Öte yandan, önlisans programlarında da yoğun bir talep yaşandı. Robotik ve Yapay Zekâ ön lisans programlarına 193 öğrenci yerleşti.
GENİŞ İSTİHDAM ALANI
İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İTÜ’de görev yapan akademisyenler, Veri Bilimi ve Analitiği bölümünü ve iş imkanlarını şöyle anlattı:
VERİ BİLİMİNİN İLK ÖĞRENCİLERİ ANLATTI
Bu yıl açılan Veri Bilimi ve Analitiği bölümünü kazanan İTÜ öğrencisi Fatma Elif Uçar; “YKS’de altı bininci sırada yer alarak İTÜ Veri Bilimi ve Analitiği Bölümü’nü tercih ettim. Tercih döneminde, çevremdekiler ‘Yeni bir bölüm, emin misin?’ diye sorsa da güvenerek bu bölümü ilk sıralarıma yazdım” derken, henüz birinci sınıftayken bir yapay zeka şirketinde çalışmaya başlayan Mehmet Yiğit şöyle konuştu; Bölümün geniş bir yelpazeye hitap etmesi ve birçok alana yönelme imkânı sunması beni etkiledi. Daha birinci sınıf öğrencisi olmama rağmen bir yapay zekâ şirketinde staj yapıyorum ve part-time çalışma fırsatları bulabiliyorum.”