Güncelleme Tarihi:
Ankara merkezli Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA), ‘Türkiye’nin teknolojik dönüşümü ve küresel rekabet gücünün artırılması’ hedefiyle ‘Yapay Zekâ Üniversitesi’ kurulması yönünde bir çağrıda bulundu.
AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, yaklaşık üç yıldır yaptıkları yapay zekâ algısı araştırmaları ve sektörün önde gelen teknoloji şirketleriyle kurdukları temasları sonrasında, ‘Yapay Zekâ Üniversitesi’ konusunun öncelikli gereksinimler arasına girdiğine dikkat çekerek, “Dijital çağda, teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten ve geliştiren bir nesil yetiştirmeliyiz. Bu hedefe ulaşmanın yolu, yapay zekâ eğitimine verilen önemi artırmaktan geçer” dedi. ‘Yapay Zekâ Üniversitesi’ üzerine dünyadaki gelişmelerden örnekler de veren Küçükşabanoğlu, özetle şunları söyledi:
DÜNYA BU ALANA YATIRIM YAPIYOR
“Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai’de dünyanın ilk yapay zekâ üniversitesi olan Mohamed Bin Zayed University of Artificial Intelligence kurulmuştur. Ayrıca Çin’in Hefei kentindeki Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde bir Yapay Zeka Okulu ve ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) bir milyar dolarlık yatırımla bir Yapay Zekâ Koleji kurulmuştur. Bu örnekler, yapay zekâ eğitimine olan küresel ilginin ve bu alana yapılan yatırımların büyüklüğünü göstermektedir.
OYUNUN KURALLARINI BELİRLİYOR
Yapay zekâ artık geleceğin değil, bugünün teknolojisidir. Türkiye’nin bu gelişmeleri yakından takip etmesi ve dünya standartlarında bir eğitim sistemi kurması, yapay zekâ alanında yetişmiş insan kaynağının artırılmasıyla mümkündür. Üzülerek belirtmek gerekir ki, Türkiye’de 208 üniversitemizin sadece 5’inde Yapay Zekâ Mühendisliği bölümü bulunmaktadır. Yapay zekâ, birçok endüstride oyunun kurallarını yeniden belirlemekte olup, bir Yapay Zekâ Üniversitesi’nin kurulması, bu alanda liderlik etmeyi hedefleyen Türkiye için büyük bir fırsat olacaktır.
AIPA, BİR YOL HARİTASI SUNACAK
Yapay zekânın 2030 yılında yaklaşık 15.7 trilyon dolarlık bir ekonomik hacim yaratacağını biliyoruz. Yapay Zekâ Üniversitesi sayesinde de yapay zekânın yaratacağı bu ekonomik paydan payımızı alacak insan kaynağı fazlasıyla oluşacaktır. Yapay Zekâ Üniversitesi kurulması konusunda AIPA olarak çok güçlü bir kadro ile eylül ayında ‘Eğitimde Yapay Zekâ Politika Belgesi’ni açıklayacağımızı duyuruyoruz. Bu belge, Türkiye’nin yapay zekâ eğitim stratejisini nasıl geliştirebileceği ve bu alanda nasıl liderlik edebileceği konusunda somut öneriler ve yol haritası sunacak.”