Laboratuvar ortamında, ikinci bir canlıya ihtiyaç duymadan ‘yaşam’ın üretilmesiyle ilgili araştırmalarda önemli bir adım atıldı. Peki biz, yapay zekânın süratli ilerleyişine adapte olmaya çalışırken yapay yaşam da ortaya çıkarsa halimizin nice olacağını kestirebiliyor muyuz?
#Yapay YaşamDiğer virüs yazılımcılarının idolü, antivirüs araştırmacılarının ise bir numaralı düşmanıydı. Kodladığı virüsler sadece bilgisayarlara büyük zarar vermekle kalmadı, yeni nesil için de çok tehlikeli bir yolun taşlarını döşedi. Peki kimdi o? Neden bunu yapıyordu?
#Dark AvengerŞu sıralar Bodrum ve Çeşme’de olmak havalı görünse de İstanbul’da kalanların da yapabileceği bir dolu aktivite, keşfedebileceği birçok mekân var. Üstelik hangisini seçeceğiz diye uğraşmaya da gerek yok. Şehrin tadını en iyi çıkaranlar favorilerini bizim için sıraladı.
#SAVAŞ ÖZBEYGelecek dönemde yükselişte olacağı öngörülen trendler “2022 Teknoloji Raporu”nda paylaşıldı. 2080 yılına kadar bir öngörüyle hazırlanan raporda; yapay zekanın gelişimi, açık bankacılık, kripto finans enstrümanları, Web3, Blockchain, Sanal Evrenler ve Sürdürülebilirlik gibi konular ön plana çıktı. Rapora göre hayatımıza girecek teknoloji trendleri arasında ise Dijital Duyu Etkileşimi, Çalışansız Organizasyonlar ve Giyilebilir Teknolojiler gibi birçok dikkat çekici konu yer aldı.
#Teknoloji2021 Teknoloji Raporu yayımlandı. Dünyaya yön veren gelecek teknolojilerin yer aldığı bu seneki raporda; Covid-19 pandemisiyle iş hayatının, finansın ve sektörlerin dijitalleşmesi, dijital göçebe, insan, teknoloji ve girişimcilik ekseninde kurumların dönüşümü konuları ele alınıyor. Teknoloji Radarı ile 2080 yılına kadar tahminleme gerçekleştiren raporun en dikkat çekici konularından biri yapay zeka ile metin üretebilen GPT-3 teknolojisinin, Artırılmış Gerçeklik başlığı ile yazdığı makale oluyor.
#SofttechIgor Aşurbeyli, Azerbaycan kökenli Rus iş ve bilim insanı. Amacı, 25 sene içinde dünya dışında ‘Asgardia’ adlı yeni bir ülke kurmak. Bütün birikimini, vaktini, enerjisini ve parasını bu uğurda harcıyor. Şöyle anlatayım, eğer hâlâ Soğuk Savaş döneminde yaşasaydık, Mars’a insan yollamaya çalışan ABD’li Elon Musk’ın Doğu Bloku versiyonu olacaktı. Dünyanın dört bir yanında 200’ün üzerinde uzman bu proje için çalışıyor. İlk uydularını geçen yıl fırlattılar bile. Müstakbel ülkenin şu anda 240 bin vatandaşı var, yakında Asgardia pasaportu dağıtmaya başlayacaklar... Asgardia, belki de hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir hayal. Gazeteci diliyle söylersek, Asbardia... Ama hayalini bile kurması güzel değil mi: İnsanların eşit olduğu, bombaların patlamadığı, sellerin, depremlerin olmadığı, çocukların kaçırılıp tecavüz edilmediği bambaşka ve yeni bir ülke... Belki de bu yüzden Türkiye en çok başvuru yapılan ikinci ülke. Bizle birlikte ilk dörtte ABD, Çin ve Hindistan var. Nüfusla orantılarsak Türkler dünyadan tası tarağı toplamaya en hevesli millet. Buyurun size pazar keyfi: Ta Orta Asya’dan kopup buralara kadar geldiğimizi anlatıyor kitaplar. Bir kısrak başı gibi azıcık da Samanyolu’na uzansak ne olur ki?
#Igor AşurbeyliAmerikalı araştırmacılar, yapay yaşamı yaratma yolunda sentetik geni daha etkin biçimde üretmenin yöntemini keşfetti.Biyoteknolojinin tartışmalı önderi Craig Venter'ın yönettiği Venter Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, yeni nesil biyoyakıt geliştirmek ve biyokimya için önceden kullanılan yöntemin, etik tartışmalarına karşın yapay yaşam şekli yaratmakta umut verici olduğu görüldü.
Amerikalı araştırmacılar, yapay yaşamı yaratma yolunda sentetik geni daha etkin bi?imde üretmenin yöntemini keşfetti.Biyoteknolojinin tartışmalı önderi Craig Venter'ın yönettiği Venter Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, yeni nesil biyoyakıt geliştirmek ve biyokimya i?in önceden kullanılan yöntemin, etik tartışmalarına karşın yapay yaşam şekli yaratmakta umut verici olduğu görüldü.
İlk kez bir bakterinin sentetik genomunu (DNA dizilimi) oluşturup bunu yakında canlı bir hücreye yerleştirerek tarihteki "ilk yapay organizma"yı yaratmaya hazırlanan Amerikalı biyolog ve girişimci Craig Venter’ın, söz konusu DNA’nın genetik koduna kendi ismini yazdığı ortaya çıktı.
Laboratuar ortamında üretilmiş ilk kromozomu ekim ayında yarattıklarını açıklayan bilim adamlarının "yapay yaşam çok yakında" sözü doğrulandı. Science Dergisi’nde dün yayınlanan makalede, Amerikalı uzmanların "sentetik kromozomu" nasıl elde ettikleri anlatılıyor. Bir sonraki adımda yaratılan bu yapay kromozom, canlı bir hücreye yerleştirilecek ve ortaya ilk yapay organizma çıkacak.
ABD’nin ’olay’ bilimadamı Craig Venter, The Guardian’a yaptığı açıklamada laboratuvar ortamında tamamen kimyasal maddelerle yapay kromozom ürettiklerini iddia etti. Venter’ın birkaç hafta içinde yapay yaşamın mümkün olabileceği yönündeki açıklaması büyük heyecan yarattı. Ancak sözcüsü daha sonra henüz o kadar ilerleme sağlanmadığını açıkladı.
Marmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara Denizi