Geçti robot sürüsü

Güncelleme Tarihi:

Geçti robot sürüsü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 00:00

Southampton Üniver-sitesi’nde yapılan 11. Yapay Zeka Konferansı geleceğin robotlarının şovuna dönüştü

/images/100/0x0/55eaaccff018fbb8f88f8918
Robot teknolojilerinde önde gelen tasarım şirketlerinden Siemens’e ait Roke Manor Research, 5-8 Ağustos arası İngiltere’nin Winchester kentinde düzenlenen 11. Yapay Zeka (ALife XI) Konferansı’na DORA robotuyla katıldı. DORA algılayıcılarıyla kendi kendine çevresinin 3 boyutlu haritasını çıkartarak bu alanda herhangi bir uzaktan kontrol veya idare gerektirmeden rahatlıkla hareket edebiliyor. DORA tipi robotların, insanların girmesinin tehlikeli veya imkansız olduğu, deprem sonrası bina ve yıkıntı alanları, sanayi tesisleri, rafineri, enerji santralleri gibi tehlikeli madde ve etkenlerin bir araya geldiği durumlarda keşif inceleme, tamirat vs. amaçlı kullanılması planlanıyor.

Öğrenebiliyor

Max Planck Enstitüsü’nden Prof. Ralf Der ve Edinburgh Infomatic Okulu’ndan bir ekibin insan beyni temel alınarak hazırlanmış yapay bir sinir sistemiyle idare edilen sanal yaratıkları, yazılım teknolojilerindeki gelişmelerin bu alandaki uygulamalarının en ilginç örneklerinden biri. Bu simüle yaratıklar gerçek dünyanın fizik kurallarına dayalı sanal ortamlarda herhangi bir komut verilmeksizin zamanla deneme yanılmayla etraflarını öğreniyor ve çevre durumlarına uygun hareket edebiliyor, örneğin çeşitli engelleri aşabilir hale geliyorlar.

Robot işbirliği

Southampton Üniversitesi profesör ve öğrencilerinin standart devre tahtaları ve cep telefonlarında vibrasyon özelliğini sağlamak için kullanılan motorlardan tanesi 24 pound kadar düşük maliyetle ürettikleri minyatür sürü (swarm) robotları konferansta ilgi çekti. 25 minyatür robot tamamen uyum içinde bir grup halinde iki saate kadar karmaşık algoritmaları otonom olarak çalıştırabiliyor. Robot sürüsünün beraber çalışabilmesini sağlayan platform, öğrencilerin bakteriler arasındaki kod alışverişi yöntemlerinden ilham alarak yazdıkları yazılıma dayalı.

250 ilgili ve araştırmacının katıldığı konferansta ayrıca bu alanlardaki gelişmelerin düşünsel boyutu da mercek altındaydı. Katılımcılar biyokimyacıların sentetik olarak yaşayan hücreler üretmeye çok yaklaştığı bu günlerde yapay yaşam ve yapay zekanın tanımı ve bu kavramlarla ortaya çıkan felsefi ve etik soruları tartıştılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!