Dikkat humanoidler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Dikkat humanoidler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2008 17:55

İngiliz bilimadamları 3.5 yıllık bir araştırma sonunda tıpkı insanlar gibi mimik yapabilen robot geliştirdi. Tarihin bu ilk 'humanoid'inin adı Jules...

Haberin Devamı

İngiliz bilimadamları 3.5 yıllık bir çalışmanın ardından tıpkı insan gibi mimik yapabilen robot geliştirmeyi başardı. İnsanlık tarihinin bu ilk 'humanoid'ine Jules adı verildi.

Jules müthiş derecede insana benziyor. Cinsiyetsiz olarak tasarlandı... Jules, derisinin altındaki minik bir elektronik motor sayesinde tüm insan hareketlerini ve mimiklerini taklit edebiliyor. Gülüyor, yüzünü ekşitebiliyor, hüzünleniyor... İnsan-Robot Etkileşimi projesi West of England ve Bristol üniversitelerinin işbirliği ile yürütülüyor.

ROBOTLARLA EVLİLİK YASALLAŞACAK!

Gelecekte yapılacak kusursuz güzellikte "hümanoid" robotlar bilimin son harikası olacak.. Bilimsel çalışmalar yürüyedursun, konunun hukuki ve toplumsal yönüne ilişkin varsayımlar da insanın şapkasını uçuruyor. Maastricht Üniversitesi Yapay Yaşam araştırmacılarından Prof. David Levy çok iddialı tezlerle ortaya çıkıyor: "Yüzyılın ortalarında robotlarla sex sıradanlaşacak. Robortlarla evlilik yasal hale gelecek...

İnanması güç olsa da bunlarla ilişkilere de yasal düzenlemeler getirilecek. Kİşisel özgürlükler konusunda liberal bir çizgi izleyen Hollanda, insan-robot evliliklerini yasal hale getiren ilk ülke olabilir. Levy'e göre önceleri farklı ırklardan evlilikler gibi bu da önceleri tepkiyle karşılansa da, zamanla kabul görecek.

Honda merkezinde rehberlik yapan, merdiven inip çıkabilen, karşısındakini tanıyabilen, konuşabilen ünlü robot Asimo'yu geliştiren Japonların hümanoid yani "insansı" robot konusunda son aşamalara geçtiklerini söyleyen Prof. Levy, ABD'nin ünlü teknoloji merkezi Masachussetss Teknoloji Enstitüsü'nde de "fame-fatale" ya da "cazibeli kadın" robotu geliştirildiğini söyledi. Dahası Massachussetss eyaletinde de 2050'lerde "robotlarla evlilik" için hukuki altyapı hazırlıklarının şimdiden tartışıldığını da belirtti.

"HÜMANOİDLER" NASIL OLACAK?

* Kusursuz fiziksel güzelliğe sahip olacaklar

* Verilen komutları anında yerine getirecekler

* Ev güvenliğini sağlayacaklar

* Dert dinleyecekler

* Belli bir program yüklenerek örneğin yemek bile hazırlayabilecekler

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!