Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2009 00:00
İnsan geni üzerindeki çalışmalarıyla tanınan uzman Dr. Craig Venter ve ekibi, bira mayası bakterisinden aldıkları genomu kimyasallarla modifiye ederek, başka bir bakteriye başarılı bir biçimde nakletmeyi başardı. Böylece, genetik biliminin en büyük hedeflerinden olan programlanabilir bakteri üretimi yolunda büyük bir adım atıldı. Bu alanda daha önce yapılan çalışmalar başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
İngiliz Times gazetesine konuşan Dr. Venter, başka bir hücreye aktarılan genomun yeni hücrede de çalışmaya devam etmesinin önündeki engellerin aşıldığını vurguladı. Dr. Venter, “Hata yapmayacağımızı varsayarsak, yapay yaşam yıl sonuna kadar hazır olacak” diye konuştu. Bu çalışmalar ışığında, bilim insanlarının tamamen yapay genom taşıyan yeni mikroorganizmalar yaratma hedefine doğru çok önemli bir adım atılmış oldu.
Bira mayasında üretildi
Dr.Venter ve ekibinin yürüttüğü çalışmada, DNA’nın belirli bölgelerinde yerleşik enzimlerden oluşan proteinlerin oluşturduğu bağışıklık sistemi devre dışı bırakılabildi.
Bakteriler, virüslerden gelebilecek tehditlere karşı DNA’larını koruyan bir bağışıklık sistemine sahip. Bu sistemde, DNA’ya dışarıdan müdahale eden unsurların bağlantı noktalarına metil grubundan kimyasal bileşikler yapışıyor ve girişleri engelleniyor.
Ekip bira mayasının içinde ‘Mycoplasma genitalium’ adı verilen bakteriyi modifiye etti. Hedef hücrenin enzimlerini durdurma işlevinin ardından DNA, yeni hücreye aktarıldı.
Ekibin nihai hedeflerinden en önemlisi, bakteri hücrelerine tamamen sentetik genom aktararak, istenen fonksiyonları yerine getirecek ‘programlanmış’ bakteriler üretmek.
Science dergisinde yayınlanan bu yeni araştırma, bu alanda birkaç yıldır yaşanan başarısızlığın olası nedenlerini izah ederken, geliştirilen yeni yaklaşım da tanıtıldı.
Bakteriler kömürü doğalgaza çevirebilecekDR. CRAIG Venter ve ekibinin en önemli hedeflerinden biri, bakteri hücrelerine tamamen sentetik genom aktararak, istenen fonksiyonları yerine getirecek programlanmış bakteriler üretmek. 10 yıldır bu araştırma üzerinde çalışan Dr. Venter ve ekibi, aynı zamanda sentetik biyoloji projesi de yürütüyor. Buna göre, sentetik biyolojiyle üretilecek bakteri, kömürü çevre için çok daha temiz doğalgaza dönüştürebilecek. Bu yeni yöntemin bir diğer kullanım alanı da tıpta olabilecek ve yeni nesil ilaçlar geliştirilebilecek.