Güncelleme Tarihi:
Özellikle metropollerde yaşayanların kelimenin tam anlamıyla hasret kaldığı yeşil bir evreni pratik ve eğlenceli yöntemlerle evlerimizde yaratmak mümkün. Çocukluğumuzun en güzel imgelerinden olan, evin dört bir yanını saran sarmaşıklar bile şimdilerde yeni nesil yapay yaşam örtüsünün bir parçası haline gelmişken bu trendi göz ardı etmek olmazdı.
Elbette devasa ve zaman zaman arsız olabilen sarmaşıklara varana kadar birçok seçeneğimiz var. Yaşam alanınızın büyüklüğü doğrultusunda tercih edebileceğiniz bitkilerle evinizin en göz alıcı bölümüne renk katabilir ve boş duvarların ses ve görüntü anlamında yaratabileceği çirkin akustiği ve anlamsızlığı aynı şekilde alt edebilirsiniz.
Birkaç saksı bitkisini bir arada kullanabileceğiniz bir raf ünitesi ya da duvarlarınızı süsleyecek bir askıyla evinizde çok daha ferah bir görünüm yaratabilirsiniz. Bu yeşil dokunuş aynı zamanda duvarlarınızda yer alan ayna, tablo vb. dekorları da daha görünür kılacak. Aynı şekilde mutfağınızda tercih edeceğiniz fesleğen, biber, domates gibi saksı bitkileriyle de organik beslenmenizi destekleyebilirsiniz. Bu hazzı bir kez tatmış olanların kendi minik bahçesini oluşturmaması için bir sebep göremiyoruz adeta. Hatta bu bitkileri bir servis arabasına koyarak hem işlevsel hem de estetik bir görünüm elde edebilirsiniz.
Gelelim evinizde ilkbahar havası estirecek, yetiştirebileceğimiz bazı bitki türlerine…
Benjamin Ağacı
Muhteşem yaprakları ile daima dikkatleri üzerine çeken bu süs bitkisi iç mekanda kendini mutlu etmeyi oldukça iyi biliyor. 60 ila 90 cm’ye kadar uzayabilen boyu ile oldukça ideal ve hatta popüler bir bitki çeşidi…
Aloe Vera
Çok ilgi istemediği halde çok verimli bir bitki olan Aloe Vera (Sukulent olarak da bilinir), yeni başlayanlar için birebir. Bol güneşi pek seven bu dolgun yapraklı bitkiyi balkonunuzda rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Kurt Kulağı
Beyaz ile açık yeşil arası yapraklara sahip Kurt Kulağı suyu çok sever. Nemli havada çok daha iyi yetişebilen bir bitki olan Kurt Kulağı’nı büyüdükçe daha çok seveceksiniz!
Duvar Sarmaşığı
Askılı saksılarda yetiştirmeye uygun bir bitki olan duvar sarmaşığı, hızla gelişen ve orta-geniş büyüklükte yapraklara sahip bir çiçek çeşidi. Toprağını aşırı ıslak olmamak koşuluyla nemli tutmalı ve ışığını ondan esirgememelisiniz ki sonucu sizi mutlu edebilsin.
Difenbahya Çiçeği
Koyu ve açık yeşil tonlarında büyük yapraklarıyla 240 cm’ye kadar uzayabilen Difenbahya, geniş bir alanınız varsa tercih edilebilir bir bitki… Toprağını kurumaya izin verecek şekilde arada sırada sulamanız yeterli.
Fil Ayağı
Palmiye ağacına benzeyen gövdesiyle dikkat çeken Fil Ayağı, gelişimi oldukça sabır isteyen bir bitkidir. Nemi depoladığı için sık sık su vermenizi gerektirmediği gibi parlak ve süzülmüş ışıkla çok daha iyi hisseder.
Deve Tabanı
Çok hızlı bir şekilde büyüyüp 2-3 metreye kadar uzayabilen deve tabanı, ışığı ve nemi seven bitkilerden. Evinizde görkemli bir etki yaratacak Deve Tabanı’nı sık sık budamayı da es geçmemek gerek.
Domates, salatalık, limon gibi envai çeşit sebzeyi de saksıda yetiştirebilirsiniz. Marul, maydanoz, havuç, taze soğan, ıspanak, biberiye, nane ve hatta zencefil de seve seve mutfağınızda yetiştirip kullanabileceğiniz bitki türlerinden bazıları sadece… Konuyla ilgili çok daha detaylı ve verimli bilgiler için Kadıköy’de faaliyet gösteren nitelikli bir oluşum olan Circuit’in atölyelerine göz atabilirsiniz.
Yazan: Özge Yağmur