Beslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanDSÖ’ye göre obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2060 yılında obezite ora-nının dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor. Türkiye dahil dokuz ülkede yapılacak obezite araştırmasının sonuçlarını yapay zekâ değerlendirecek.
#ObeziteAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeAlmanya’da içinde bulunduğumuz mayıs ayında yine birçok yeni uygulama hayatımıza girdi girecek. Bakım alanında çalışanlara uygulanan asgari ücretin artırılmasından ay sonundan itibaren, kalorifer sistemini yenilemek isteyen konut sahipleri için teşvik başvurularının başlamasına, saf organik mazotun piyasaya sürülmesinden İsviçre’deki trafik cezalarının artık Almanya’da tahsil edilmesine kadar bir dizi yeniliklerle bu ay tanışacağız. Siz değerli okurlarımız için en önemli yenilikleri şu şekilde derledik:
#AVRUPADAN HABERRamazan Bayramı’nda beslenme ve kalp sağlığına ilişkin bilgiler veren TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, ‘Bugün bayram, bugün bir şey olmaz’ algısının son derece yanlış olduğunu vurgulayarak “Ağır yemek sonrası kan şekerimiz aniden yükselir ve buna cevap olarak vücudumuzda yüksek oranda insülin salgılanır. Bu yaşanılan şekerdeki yükselme kalp sağlığımızı olumsuz etkiler” uyarısında bulundu. Prof. Bozbaş, şu bilgileri verdi:
#Ramazan BayramıTatlıyı, şekerli şeyleri çoğumuz seviyoruz ama fazla tüketimi hem kilo almaya hem de şeker hastalığı, karaciğer yağlanması gibi bir dizi sağlık sorunlarına neden olduğu için pek çok insan rafine şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih ediyor. Mutfağımızda en çok yer bal, akçaağaç şurubu, pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunuyor. Peki, bu tatlandırıcıları gözümüz kapalı tüketebilir miyiz? Tamamen doğal ve sağlıklı diyebilir miyiz? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk
#BalPek çok insan daha sağlıklı olduğunu düşündüğü için rafine şekere yerine alternatif olarak bal, pekmez, akçaağaç, agave şurubu gibi doğal tatlandırıcıları tüketiyor. Ancak doğal diye tükettiğimiz bu lezzetler gerçekten sandığımız kadar sağlıklı mı? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk.
#Doğal TatlandırıcıYapay aydınlatmanın gün geçtikçe yaygınlaşması görsel şölen sunsa da insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma geceleri yapay ışığa maruz kalmanın obezite, depresyon, uyku bozuklukları ve diyabet gibi birçok hastalık riskini arttırabileceğini kanıtladı. Çin’de yapılan yeni bir araştırma ise yapay ışıkların felce neden olduğunu ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBilinen birçok farklı balık türü bulunmaktadır. Her balık ise kendine özgü bir takım özelliklere sahip olarak bilinmektedir. Sevilerek tüketilen balıklar arasında lagos balığı da yer almaktadır. Lagos balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Lagos balığı faydaları ve özellikleri nelerdir? Lagos balığı ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
Yıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserTüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimKadınların korkulu rüyası olduğu kadar erkeklerde de görülebilen portakal görünümlü bir cilt problemi olan selülit aslında bir yaşam tarzı problemidir. Peki selülit neden olur, nasıl geçer, selülitle mücadelede hangi besinler bizlere yardımcı olur? Selülitten korunma yolları neler? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Selülit Oluşma SebepleriABD, İspanya ve Brezilya başta olmak üzere 36 ülkeden bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, yetişkinlerin yüzde 14'ünün ve çocukların yüzde 12'sinin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğunu ortaya çıktı. Obeziteden, psikolojik sorunlara kadar pek çok hastalığın tetikleyicisi olarak görülen paketli gıdaların yarattığı etkileri Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk...
#Paketli Gıdaİçeride daha fazla zaman geçirmeye başladığımız sonbahar günlerinde ufak tefek değişikliklerle evimizi güzelleştirebiliriz. Kendimiz için özel köşeler yaratabilir, bitkilerimizin rutin bakımını yapabiliriz. Uzmanlardan tam da şu günlerde yaşam alanlarımızı güzelleştirecek tavsiyeler aldık.
#Sonbahar1989’da aile şirketi olarak yola çıkan Koçak Petrol, savunma sanayi için üretim yapıyor. İnsansız Hava Araçları’na (İHA) yağ ürettiklerini, elektrikli araçlar için özel proje geliştirdiklerini söyleyen Koçak Petrol Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Koçak, “19 ülkeye ihracat yapan bir kuruluş olarak bu sayıyı artırmayı ve yeni ülkelere Türk ürünlerini göndermeyi hedefliyoruz” dedi.
#Koçak PetrolBu haftaki konuğum, seneler önce yardımına ihtiyacımız olduğu dönemlerde her telefonumuzu anında açan, sorularımızı bıkmadan cevaplayan, olmadık saatlerde rahatlıkla arayabildiğimiz, yardımsever, kendini geliştirmeye adamış idealist kötü gün dostum, bir kız çocuğu annesi, Adanalı diyetisyen İlkay Aydın... Hem yeni açacağı ofisini, hem de meşhur Bodrum tabağını konuştuk...
#1