2020 Olimpiyatları Tokyo'da yapılacak ve Japonlar şimdiden hazırlanmaya başlamışa benziyor. Harika bir açılış gösterisi fikirleri var. Yapılması planlanan gösteride yeryüzünden 100 km yüksekliğe düzenli aralıklarla bilye büyüklüğünde cisimler bırakılarak atmosferde sürtünme sonucu yanması planlanıyor. Böylece düşerken meteoru andırması beklenen bilyelerin yeryüzüne gelmeden parçalanması hesap ediliyor. Bu görkemli gösterinin fikrini duymak bile heyecan verici..
#Yapay MeteorUyumanın ve rüya görmenin temel ihtiyaçlar arasında yemek yemekten bile önce geldiğini biliyor muydunuz? Gün boyu sayısız girdiyi işleyen beynin harcadığı enerjiyi yeniden kazanabilmesi sağlıklı bir uykuya bağlı. REMSpace, önceki hafta tarihte ilk kez teknoloji aracılığıyla iki insanın rüyada iletişim kurmasını sağladı. Peki, bu ne işe yarayacak?
#UykuEskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uçak Bakım Alanı öğretmeni Hamit Yılmaz ve öğrencileri, TEKNOFEST ve TÜBİTAK gibi önde gelen yarışmalarda son 3 yıl içinde 4 madalya kazandılar. Öğretmenliğe başlamadan önce 7 yıl boyunca uçak teknisyeni olarak Birinci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’nda, F-16 ve F-4 gibi askeri uçakların büyük bakımlarını gerçekleştiren öğretmen Yılmaz’ın, işinden ayrılıp çocukluk hayali olan öğretmenliğe başlaması; havacılık sektöründe başarılı öğrencilerin yetişmesi için de bir dönüm noktası oldu. O ve öğrencileri 2021’de TEKNOFEST İnsansız Hava Aracı (İHA) kategorisinde Türkiye birinciliğini, 2021, 2022 ve 2023’te TÜBİTAK’ta Türkiye ikinciliğini kazanarak katıldıkları her yarışmada zirveye oynama başarısı gösterdi. Bu başarılar okul öğrencilerinin, bir Alman ultra hafif uçak firmasına üretim desteği sağlamasının da kapısını araladı.
#TEKNOFESTHalk arasında 'yıldız kayması' olarak nitelendirilen, yılda 8 kez gerçekleşen meteor yağmurlarının en görkemlisi Perseid meteor yağmuru, 12-13 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaşacak ve saatte 60- 100 adet arasında görülebilecek. Dünya atmosferine giriş hızları saniyede 59 kilometreyi bulacak meteorlar, ateş toplarını andıran görüntü verecek.
#Meteor Yağmuruİstanbul’da dün gece 02.20’de birçok noktadan görülen ışık patlaması ve yüksek ses panik yarattı. 6 Şubat depremindeki ışık patlamasına benzetilen görüntüyü uzmanlar açıkladı: Her yıl gökyüzünde görsel bir şölen oluşturan Perseid meteor yağmuru.
#Perseid YağmuruŞehrin ışıklarından biraz uzaklaşınca gökyüzündeki yıldızlar bize göz kırpmaya başlıyor. Bu seyrin zevkini akıllı telefon ya da tablet uygulamalarıyla arttırmak mümkün. Şimdiden indirip alıştırma yapmaya başlayın. Çünkü her yıl merakla beklenen Perseid meteor yağmurları 12 Ağustos’ta başlıyor.
#GazetehaberleriEn son patlamasını 5 - 6 bin yıl önce yaşayan, bu yaz UNESCO’nun dünya mirası listesine giren volkanik Puys Sıradağları’ndaki ‘Vulcania’ parkı interaktif oyunları, filmleri ve deneyleriyle genel olarak yeryüzü, özel olarak volkanlar üzerine düşündürürken eğlendiriyor.
#Puys SıradağlarıBilim kurgu filmlerinin çoğunu izlemişimdir ancak Prof.Howard’ı dinledikten sonra, izlediğim hiç bir filmin, onun anlattıkları kadar beni ürkütüp etkilemediğini itiraf etmeliyim. Kendisi bugün yaşayan en büyük beyin bilgisayar ara yüzü uzmanı. Hatta bugün beynimizi makinelerle beraber daha güçlü hale getirecek teorilerin çoğunun da ya kurucusu ya da fikir babası. Yapay zeka ve makine öğrenmeleri konusundaki derinliğini şöyle anlatalım: MIT Üniversitesi ile Oxford Üniversitesinde bu alanda çalışma yapan laboratuvarların kurucusu ve hala aktif olarakta başkanlığını yapıyor. Oxford ve Sorbonne’dan çift doktorası var, MIT’de uzun yıllar birçok araştırmayı aktif olarak yürütmüş. MIT’deki Sentetik Zeka Laboratuvarı, Beyin Makine Projesi ile Beyin Bilimleri Kuruluşu dahil bu alandaki birçok saygın laboratuvarın kurucusu. 100’e yakın patenti, bunun kaç katı da dünyaya açıklanmamış gizli çalışmaları var.
#Biotech ShowcaseYüksek teknoloji sahibi bir dünyada, kendi kendini yok etmeye meyilli bir insan ırkı. İnsan zekâsıyla robotların yapay zekâsının yer yer iç içe geçtiği 3 farklı hikâye. Bir aşk hikâyesinin ortasına düşen ve insanları zombiye çeviren bir virüs, insan beyninin kapasitesinde düşünebilen bir robot ve dünyaya yaklaşan bir meteor. Dünyanın sonu yeni bir başlangıç olabilir mi?
#HtvsanatAlmanya'da yaşayan üç Türk kardeşin kurduğu Crytek adlı firmanın hazırladığı ve Türkçe versiyonu da bulunan Crysis (Kriz) adlı bilgisayar oyununun Türkiye için gönderilen ilk 3 bin kopyası 5 günde tükenince, oyunun dağıtıcısı EA, bundan sonraki oyunlarında da Türkçe seslendirme ve mönü kullanmaya karar verdi.
Avni, Faruk ve Cevat Yerli adlı Giresunlu üç kardeşin Almanya’da kurdukları CryTek adlı firma tarafından 16 milyon Euro’ya hazırlanan ’Crysis’ (Kriz) adlı bilgisayar oyunu 16 Kasım’da en büyük oyun firmalarından Electronic Arts aracılığı ile piyasaya sunuluyor. Oyun tamamen Türkçe seslendirmeli bir versiyona da sahip olacak.
Avni, Faruk ve Cevat Yerli, Giresunlu bir ailenin üç oğlu. Almanya’da kurdukları Crytek isimli şirketle, tüm dünyada milyonlarca satan bilgisayar oyunları yaratıyorlar. Yerli Kardeşler, 2004’te Far Cry’ı çıkarıp, daha ilk oyunlarıyla, dünya oyun piyasasının iddialı isimleri arasına girmişti.