Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2007 00:00
Avni, Faruk ve Cevat Yerli, Giresunlu bir ailenin üç oğlu. Almanya’da kurdukları Crytek isimli şirketle, tüm dünyada milyonlarca satan bilgisayar oyunları yaratıyorlar. Yerli Kardeşler, 2004’te Far Cry’ı çıkarıp, daha ilk oyunlarıyla, dünya oyun piyasasının iddialı isimleri arasına girmişti.
Piyasaya çıkması merakla beklenen yeni oyunları Crysis de teknolojisiyle oyun sektörüne pekçok yenilik getirecek. Almanya’da yakından takip edilen kardeşler, uluslararası alanda diğer Türk oyun geliştiricilerinin de başarılı olacağından emin. Üç kardeş, oyun sektöründeki maceralarını anlattı.
Yerli ailesi, 1974’te işçi olarak Almanya’ya gitti. 37 yaşındaki Avni ve bir yaş küçük kardeşi Faruk Türkiye’de, 29 yaşındaki Cevat ise Almanya’da doğdu.
Yerli Kardeşler’in oyunlara ilgisi, Commodore 64 dönemine uzanıyor. O yıllardan beri tüm oyunları takip ediyor, sadece oynamakla kalmayıp, niteliklerini tartışıyorlardı. Oyun tutkusunu işe dönüştürme konusunda ilk adımı küçük kardeş Cevat Yerli attı. 1992’de bir arkadaşıyla iki farklı projede çalıştı ama bu oyunları piyasaya sürmeyi başaramadılar. Abileri, çalıştıkları işleri bırakıp oyun sektörüne girmeye karar verdi. 1997’de Crytek projesi için çalışmaya başladılar. Farklı ülkelerde çalışanları olan, tek merkezden yönetilen bir firma kurmak istiyorlardı. Hiç görmedikleri ve internet üzerinden çalıştıkları kişi sayısı 1999’da 40’a yükselmişti. Yüzyüze görüşmemelerine rağmen, birbiriyle uyum içinde olan oyun demoları hazırlıyorlardı. Bir şirket merkezine ihtiyaçları vardı. Aynı yıl Crytek’i kurdular. Finansman sorunu yaşadıkları için ekibi küçülttüler.
Sadece altı kişinin çalıştığı bir oyun şirketiydiler artık. Elektronik eğlence fuarı E3’e katılmaya karar verdiler. Fuara katılmak, tüm birikmiş paralarını harcamaları demekti. Zaten şirket aileleri tarafından finanse ediliyordu. Fuarla ilgili hiçbir bilgileri, hazırlıkları yoktu. Fuara ücretsiz katılmak için önceden kayıt yaptırılması gerektiğini bile bilmiyorlardı. Sonraları fuara kişi başı 250 dolar ödeyerek katılan tek oyun şirketi olduklarını öğrendiklerinde çok güldüler.
İLK TASARLADIKLARI OYUN 3 MİLYON SATTI
Fuar boyunca toplantılar ayarlayıp, demo’larını oyun devlerine göstermek için uğraştılar. Sonunda ekran kartı üreticisi nVidia’yla kısa bir görüşme yapma fırsatı yakaladılar. Görüşme uzadıkça uzadı, çünkü nVidia, Yerli Kardeşler’in oyun demosuna hayran kalmıştı. Daha önce böyle bir şey görmediklerini söylediler. Fuarla birlikte pekçok oyun şirketinin de dikkatini çektiler.
2000 Eylülü’nde nVidia ile anlaşma imzalandı. nVidia’nın GForce 3 serisi grafik kartlarının tanıtımı için hazırladıkları demo, 2001 Şubatı’nda Paris’te Eyfel Kulesi’ne yansıtılarak gösterildi. O dönemde, oyun yapımcısı ve dağıtımcısı Ubisoft’un yöneticilerinden randevu aldılar. Crytek’in merkezi ve Cevat Yerli’nin doğum yeri olan Coburg’dan Paris’e 10 saatlik bir yolculuk yaptılar. Ubisoft’la sekiz saat süren bir toplantıdan sonra, çok iddialı bir oyun hazırlamak üzere anlaşmaya vardılar. Bu oyun, 2004’e damgasını vuran, tüm dünyada üç milyon adet satılan Far Cry olacaktı.
Far Cry’ı 60 kişilik bir ekip hazırladı. Piyasaya çıktığı ilk hafta 420 bin adet sattı. Kendi yarattıkları ve CryEngine ismini verdikleri teknoloji, oyun geliştirmede yeni bir dönem başlattı, pekçok şirket tarafından kullanıldı.
YILIN EN ÇOK MERAK EDİLEN OYUNU
Avni, Cevat ve Faruk Yerli, üç kardeş olarak şirket yürütmenin çok eğlenceli olduğunu, hep sırt sırta verdikleri için başarıya ulaştıklarını söylüyor. Far Cry’ın başarısının ardından Almanya’da epey ünlenen Yerli Kardeşler şimdi yeni oyunları Crysis’le çok iddialı. Crysis, Windows’un yeni işletim sistemi Vista için hazırlanan oyunların en önemlisi olarak gösteriliyor ve tüm dünyada merakla bekleniyor.
Crysis tam üç yılda hazırlandı ve 16 milyon dolara mal oldu. Bu rakam, Avrupa’da çekilen birçok
sinema filminin bütçesinden daha yüksek. Önümüzdeki aylarda piyasada olacak Crysis’in dağıtımcısı oyun piyasasının devi Electronic Arts (EA).
Yerli Kardeşler yeni oyunun kısa sürede dikkat çekeceğinden emin: "Önceki oyunumuzun bu kadar başarılı olacağına Ubisoft ve bizim dışımızda kimse inanmıyordu. Ama ortaya inanılmaz bir oyun çıktı. Bu sebeple Crysis’le ilgili beklentiler ve bizim hedeflerimiz çok yüksek. Grafikleriyle ve öyküsüyle zamanın en iyi aksiyon oyunu olacağından eminiz. Oyunun mutlaka Türkçe versiyonunu da çıkarmak istiyoruz."
CRYSIS NASIL BİR OYUN?
2019’da bir meteor Kuzey Kore’ye düşer
CryEngine oyun motorunun yeni versiyonunun kullanıldığı Crysis, gerçeğe yakın görüntüler, gelişmiş yapay zeka ve oynanma şekli açısından pekçok yenilik sunacak. Konusu şöyle: 2019’da bir meteor Kuzey Kore’ye bağlı takımadalara düşer. Hükümet meteorun düştüğü adayı ablukaya alır. ABD ise kendi kuvvetlerini gönderip olayları Pentagon’a rapor etmelerini ister. Kuzey Kore ve ABD güçleri arasında çıkan çatışma sırasında bir patlama olur ve meteorun içinden dev bir uzay gemisi ortaya çıkar. Adanın yüzeyini donduran ve yeryüzünün iklimini değiştiren uzaylılar dünyayı istilaya başlar. Düşman milletler insanlığı uzaylılardan kurtarmak için işbirliğine karar verir. İstila altında umut hızla azalırken, siz de uzaylıları yeryüzünden defetmek için bu savaşa katılıyorsunuz. Yüksek dozda bir ego-shooter (oyunu kahramanın gözünden oynama biçimi) macerası sunuyor Crysis. Oyunda başarılı olmak için iyi bir strateji kurmaya, silahları ve malzemeleri en iyi şekilde kullanmaya dikkat etmek gerekiyor.
ŞİRKETTE 26 ÜLKEDEN 145 KİŞİ ÇALIŞIYORSekiz yıl önce, üç Türk kardeşin küçük bir ofis olarak kurduğu Crytek’te şimdi 20’si Türk olmak üzere, 26 ülkeden 145 kişi çalışıyor. İletişim dili İngilizce. Avni Yerli, yeni bir çalışma kültürü oluşturduklarını söylüyor: "Bizim ’toplama şirket’ kültürümüz Almanlara değişik geliyor. Uluslararası piyasada kimin hangi ülkeden geldiğinin bir önemi yok aslında. Bizim özel olduğumuzu düşünmüyorum. Başka Türk şirketleri de bu başarıyı elde edebilir. Ama Türkiye’de daha çok cep telefonu için oyunlar yapılıyor. Bunun en kısa zamanda değişmesi için dua ediyoruz. Çünkü Türkiye’de gizli bir potansiyel olduğunun farkındayız."