Fazla kilolar, hareketsizlik, yanlış duruş ve oturuş, hatta aşırı topuklu ya da babet ayakkabılar giymek… Günümüzde gerek sağlıksız yaşam tarzı, gerekse ilerleyen yaş gibi etkenlerle erişkin skolyozu giderek yaygınlaşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, erişkin skolyozu hakkında en sık sorulan 6 soruyu yanıtladı, kaçınılması gereken 4 hatayı sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Erişkin SkolyozBelinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Ayakta KarıncalanmaPandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, "Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır” dedi.
#Doğru PostürGünümüzde boyun fıtığı görülme sıklığı, yaşam tarzında yaşanan değişimlere bağlı olarak her geçen gün artıyor. Özellikle telefon ve tablet gibi teknoloji ürünlerinin kullanımındaki artış, yanlış duruş ve hareketsizlik gibi nedenler boyun fıtığını yaygınlaştırıyor. Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması da beraberinde getirdiği teknoloji kullanımı ve hareketsizliği artırdığı için boyun fıtıklarının artmasına neden oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, boyun fıtığını ve bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
#Boyun FıtığıBeyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı ve Türk Nöroşirurji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, omurga fıtıklarına karşı uyarıda bulundu. COVID-19 pandemisi dolayısı ile hareketsiz kalındığını söyleyen Erdoğan, bu hareketsizliğe karşı yaşam alanımızda yapılabilecek egzersizlerin önemli olduğunu vurguladı.
#Beyin Ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Ve Türk Nöroşirurji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ersin ErdoğanTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle pandemi sürecinde virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla vatandaşlar evde kendini izole etti, iş hayatı eve taşındı. Evde geçirilen süre arttıkça, hareketsizlik ve buna bağlı ağrılar da beraberinde geldi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Gülis Kavadar, "Pandemi döneminde genel olarak endişe ve stres düzeyinin artması bir taraftan da bilgisayar, telefon ve tablet başında geçen sürelerin uzaması hem erişkinlerde hem çocuklarda kas iskelet sistemlerindeki ağrıların artışına neden oldu" dedi.
#PandemiAktif bir yaşam tarzınız olsa bile yemek yemek, çalışmak, sohbet etmek gibi gündelik hayatımızda birçok aktiviteyi yanlış oturarak gerçekleştiriyoruz. Bu duruma yaşadığımız koronavirüs salgını ile birlikte çalışma şeklimizin de temelden değişmesi eklenince birçok sağlık sorunu karşımıza çıkıyor.
#SağlıkAktif bir yaşam tarzınız olsa bile yemek yemek, çalışmak, sohbet etmek gibi gündelik hayatımızda birçok aktiviteyi yanlış oturarak gerçekleştiriyoruz. Bu duruma yaşadığımız koronavirüs (Covid- 19) salgını ile birlikte çalışma şeklimizin de temelden değişmesi eklenince birçok sağlık sorunu karşımıza çıkıyor. Ortaya çıkan sorunlardan bir tanesinin de tıp dilinde postür bozukluğu olarak bilinen duruş bozukluklarının olduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esin Selimoğlu, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Yanlış DuruşHızlı kilo alma, yanlış telefon ve tablet kullanımı, bel, sırt ve boyun kaslarındaki zayıflamaya bağlı gelişen "cep boyun hastalığı"na sebep oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şafak Özyörük, Covid-19 salgını nedeniyle eğitimini evden sürdüren öğrencilerin, çalışma hayatına evden devam eden kişilerin risk altında olduğuna vurgu yaptı. Op. Dr. Özyörük, sağlıklı bir omurga için neler yapılması gerektiği konusunda da bilgiler aktardı
#Omurga SağlığıKüresel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinde, online eğitim sürecinde çocuk ve ergenlerin göz ve ortopedi sorunları yaşamaması için bilgisayar kullanımından oturma şekline, beslenme alışkanlığından odanın ışığına birçok noktaya dikkat edilmesi gerekiyor.
#ÇOCUKÇocuklarda artan teknoloji bağımlılığı ve hareketsiz yaşamla birlikte kas gelişimlerinin de olumsuz etkilendiğini beliren Uzm. Dr. Ruhan Özer, "Karın ve sırt kaslarında zayıflık olan çocuklarda postür bozukluğu daha sık görülüyor. Özellikle kamburlukta erken önlemler alınmadığında iç organlar bile olumsuz etkilenebilir." dedi.
#ÇocukSağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Görevlisi Berna Kuzuoğlu Tunçer, insan beyninin gelişimine zemin hazırlayan en önemli olgunun, dik yürüme olduğunu ifade ederek, "Yapılan çalışmalarda düzgün duruşun kanda Tiroid Uyarıcı Hormon (TSH) düzeyine etki ettiği, beyin aktivitesini arttırdığı ve bu sebeple de kişinin ruh halini olumlu etkilediği ifade edilmektedir" dedi.
#Duruş BozukluğuTüm gün bilgisayar kullanmak, masa başında çalışmak, yanlış pozisyonlarda oturmak sırt ve bel ağrılarına neden oluyor. Bu ağrılar, eğer bu önlemler alınmazsa ilerleyen zamanlarda bel ve boyun fıtığı gibi kronik hastalıklara sebep olabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar, gün içinde uzun süre bilgisayar kullanan kişilerde oluşan sırt ve bel ağrılarını önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.
#Bel Ağrısı Nasıl GeçerOmurgamız vücut ağırlığımızı taşımanın yanında, dış etkenlere karşı koyma ve hareketimizi sağlamaktadır. Boyun omur kemikleri ile birlikte her ili kemik arasında bulunan diskler vücudun postürünü sağlayan yapılardır. Yaşlanma ile birlikte disklerin içindeki sıvı içeriği azalır ve diskler yıpranır. Boyuna binen ani yükler, ani hareketler ile disk yırtılır ve fıtıklaşır. Yaşamımızın bir döneminde mutlaka boyun ağrısı ile karşılaşırız. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şevki Gök boyun fıtıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veriyor.
#FıtıkOzon tedavisi, fıtık nedeniyle belde oluşan ağrı, iltihap, ödem ve kas spazmlarına uygulanıyor. Fıtıktan acı çekenler, neştersiz olan bu yeni yönteme ilgi gösteriyor. Kanın ozonla temizlenerek, oksijene doyurulması sonrasında, bel fıtığı ağrıları nasıl yok oluyor? Uzm. Dr. Hakan Abanoz anlattı...
#AğrıÇocuğum hangi okula gidecek sorusu, evlatlarını okula yazdıracak olan anne babaların gündemindeki konu oldu. 2012 yılında doğan çocuklardan, 2014 yılında doğan çocuklara kadar belirli ay aralığına sahip olacak olan çocukların okula başlayabileceği 2018/2019 eğitim öğretim döneminde, ay aralığına göre kayıt zorunlulukları bulunacak. İşte, çocuğum hangi okula gidecek sorusuna cevap arayan vatandaşlar için en detaylı veriler
#Çocuğum Hangi Okula GidecekKıbrıs Rum Kesimi’nin yetkisiyle Fransız Total ve İtalyan ENI’nin dün Doğu Akdeniz’de başlattığı sondaj faaliyetine karşı hem askeri hem de hukuksal mücadele başlatılıyor. Deniz Kuvvetleri dün bölgeye fırkateyn göndererek sondaj yapan West Capella gemisini izlemeye alırken, Enerji Bakanı Albayrak da Barbaros Hayreddin Paşa’nın aynı bölgeye giderek sismik araştırma yapacağını açıkladı.
#Berat AlbayrakÇocuklarımız geleceklerini etkileyecek liselere yerleşmek için ya da meslek sahibi olacakları üniversite eğitimi alabilmek için zorlu sınavlardan geçiyorlar. Bu süreç daha çok masa başında oturmak, stres ve her gün saatler boyu çalışmak demek. Ancak bu dönem çocuklarımız için beraberinde daha sonra kalıcı olabilecek kötü postür (vücut görüntüsündeki bozukluk) alışkanlıkları da getiriyor maalesef. Özellikle sınav adaylarının son hafta daha çok masa başında kalması ve yanlış oturma şekilleri, onların başarılarını da olumsuz yönde etkiliyor. YGS'ye kısa bir süre kala üniversite adaylarına ders çalışırken doğru oturma tekniklerini hatırlatmak istedik.
#YGS