Bu Nemrut Dağı o sizin bildiğiniz dağ değil, burası Bitlis’in Tatvan ilçesinde dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Dağı. Sonbaharda başka güzel. Sarı, yeşil ve kahverenginin tüm tonlarının görülebildiği muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Ve en önemli özelliği burasının bir yanardağ krateri olması.
#BursaDünyanın en kalabalık dördüncü nüfusuna sahip olan Endonezya, aynı zamanda dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi. Güneydoğu Asya’nın ucunda bir adalar ülkesi olan Endonezya ateş çemberi içerisinde yer alıp, dünyanın en aktif yanardağlarına ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle oldukça vahşi bir jeolojiye sahip.
#EndonezyaBuzulların büyüleyici mavisi, derin bir sessizlik, usta komedyenleri kıskandıracak penguenler, soğuğa meydan okuyan kuşlar, denizaslanları... Tüm bu güzellikleri TV’de izlemek yerine yerinde yaşamak için her yıl binlerce gezgin Arjantin’in güney ucundaki Ushuaia’dan kruvaziyerlerle yola çıkıyor. Okyanus aşıp Antarktika’ya ulaşıyor. Okurumuz Levend İskit “Üşüdüm ama değdi, üşümek de güzelmiş” diyor.
İzlanda’nın Grindavik kenti yakınlarındaki Fagradalsfjall yanardağının Sundhnukagigar kraterinde patlama meydana geldi. Bölge sakinleri patlamanın ardından tahliye edilirken gelen kareler felaketin boyutunu gözler önüne serdi.
#İzlandaBir yanardağ düşünün; bir yandan kıyametleri koparıp bir şehri ve kim bilir kaç yaşamı altüst ediyor diğer yandan çevresine bolluk ve bereket getiriyor. Bu mucizenin adı Etna… Patlamaları ve neden olduğu depremlerle Sicilya’da bulunduğu bölgenin tarihini yazan yanardağ… Önce volkanik patlama ve kızgın lavlar, sonra volkanın tetiklediği depremler. Etna, Katanya şehriyle beraber birçok kasabayı yok etmiş, yıkılan bu şehir ve kasabalar barok tarzı ile yeniden inşa edilmiş. Etna Yanardağı deneyimi ile felaket sonrası yeşeren hayatlara tanıklık edeceksiniz.
#Etna YanardağıGüneydoğu Asya’nın cennet ülkesi Endonezya, binlerce adadan oluşan dünyanın en kalabalık ve coğrafi olarak en dağınık ülkelerinden biri... Tropik iklimde yer alan yemyeşil doğası, beyaz kumsalları ile bir cennet iken deprem kuşağında yer alan sık sık volkan patlamaları, depremler ve tsunami felaketleri ile adından söz ettiren bir cehennem. Birbirinden güzel plajları, doğa güzellikleri, volkanları, dünyaca ünlü farklı inançları temsil eden tapınakları ve dalış noktaları ile Endonezya adalar topluluğu olmasının bütün avantajlarını bir araya toplamış durumda. İşte cennet ve cehennemin bir arada olduğu yer Endonezya…
#Endonezya NeredeEtna, yeryüzündeki onlarca aktif yanardağdan sadece biri. En tehlikelilerinden. Dağın tepesindeki kraterden sürekli gaz çıkışı oluyor. 1190 kilometrekarelik alanda toplam 250 krater bulunuyor. Ancak her an yeni bir lav çıkışı ve yeni bir krater daha oluşabilir. Doğanın bu ilginç oluşumu İtalya Alpleri’nin güneyi Sicilya’da yer alıyor. Muhteşem manzarayı görmeye her yıl milyonlarca turist gidiyor.
#SicilyaKaynayan sular, fokurdayan çamurlar, buzul, volkan, fiyort ve şelaleleriyle doğal park gibi bir ülke İzlanda. Bütün kış topraklarını kaplayan kar, yaz aylarında kalktığında altından yemyeşil bir cennet fışkırıyor. Doğal güzellikler, İskandinav efsaneleri arasında serin bir tatili sevenler için ideal.
Mars’a bugüne kadar yapılan tüm araçlı yolculuklardan elde edilen sonuçların son değerlendirmeleri, gezegeni bilinmez olmaktan çıkardı. Uzay araçlarından biri eski bir çölle karşılaştı. Diğeri bir zamanlar sulak bir dünyaya tanık oldu. Görünüşe bakılırsa, Kızıl Gezegen sergilediği çeşitlilik açısından Dünya’yı gölgede bırakacak bir niteliğe sahip.
Dünyada 550 etkin yanardağdan yılda 50-65 tanesi püskürüyor; peki bunlar arasında en tehlikelisi hangisi? Bilim adamları Pasifik Okyanusu’na paralel olarak uzanan yüzlerce yanardağı inceledi ve Mount St.Helen’in en tehlikelisi olduğuna karar verdi.