Görenleri hayretler içerisinde bırakan olay, Bursa'da bir piknik alanındaki çeşmede yaşanıyor. Piknik alanındaki çeşmelerin suyu doğal gaz gibi yanıyor. Piknik yapan vatandaşlar bu çeşmeden su içtikten sonra suya çakmağı tuttukları vakit birden alev alıp yanmaya başlıyor. Suyun ateş söndürdüğüne alışık olan vatandaşlar suyun alev alıp yanmaya başladığını görünce büyük şaşkınlık yaşıyor. Bölgedeki çeşmeler üniversiteler tarafından incelendi. Akan sular incelendiğinde çeşmelerden suyla birlikte yanıcı gaz da geldiği tespit edildi. Şu an yaz dönemi olduğu için sular az akıyor ve su normal seviyede yanıyor. Sular çoğaldığında su daha alevli yanmaya başlıyor. Suyun yandığını ilk defa görenler ise büyük şaşkınlık yaşıyor. Yanan suların olduğu bölgede yaşayan Özcan Dinçer, "Bu su 90 metreden çıkıyor. Buradaki bölgelerdeki sularda yanma var. Suya ateş tuttuğunuzda su yanmaya başlıyor. Üniversitelerden gelip suyu araştırdılar, suyla birlikte yanıcı gaz geldiği belirlendi. Şu an yaz dönemi olduğu için sular az akıyor. Sular çoğalınca daha çok yanmaya başlıyor. Biz bu sudan çıkan ateşle 3 yıl önce yumurta pişiriyorduk. Bu bölgedeki çok sayıda su kaynağı böyle ateş tutulduğunda yanıyor" şeklinde konuştu.Suyu ateş tutarak yakan Haluk Taran, "Bu suya ateş tutunca yanmaya başlıyor. Bu durum bölgedeki bir çok suda mevcut. İlk kez bu duruma şahit olanlar büyük şaşkınlık yaşıyor" dedi.
#Bursaİzmir Karşıyaka’daki orman yangını 4’üncü günde kontrol altına alındı. İzmir Menderes, Aydın Bozdoğan, Muğla Kavaklıdere, Ula ve Yatağan, Manisa Gördes ile Uşak Eşme’de ise söndürme çalışmaları dün de sürdü. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, iki günde sekiz aktif orman yangınıyla mücadele edildiğini söyledi.
#İzmirDünyanın her yerinde biliminsanları iklim krizi nedeniyle felaketler çağına girdiğimizi söylüyor. Orman yangınları da bunun bir sonucu... İklim krizini bahane edip insan etkeni azımsanmasın çünkü ilk kıvılcım yüzde 90 insan elinden çıkıyor. Bu konuda sorumluluğu üstlenmemizin vakti geldi. Orman yangınlarının önüne geçebilmek için hangi önlemleri alabileceğimizi uzmanlara sorduk.
#Orman YangınlarıSelçuk, Kuşadası, Menderes, Çeşme... Önceki gün çıkan ve rüzgârın etkisiyle hızla yayılan orman yangınları, binlerce dönümü kül etti. Menderes’teki yangının hobi bahçesinden başladığı belirlendi. Çeşme’de söndürmeden attığı sigara izmaritiyle yangına neden olan 1 kişi tutuklandı.
#İzmirMalatya'da 2020 yılında vatani görevini yaparken akciğerlerinden rahatsızlanıp, hayatını kaybeden Muhammed Çağrı Toppuz'un (22) Erzurum'da yaşayan ailesi, çocuklarının şehit sayılması için verdiği hukuk mücadelesini kazandı. Askeri törenle defnedilen ve adına çeşme yapılan oğlunun acısını yaşarken ölümünden 3 gün sonra 'Şehit değil' haberi verildiğini söyleyen anne Züleyha Toppuz (53), "Çok üzüldük. Askere giden yavrum sapasağlamdı. Başlattığımız hukuk mücadelesinde 3 yıl sonra oğlum şehit sayıldı. Şimdi mutlu ve hüzünlüyüz. Vatan sağ olsun" dedi.
#Şehit“Seninle olamazdık biliyordum / Bile bile yine seni seviyordum / Yollarımız bir değildi biliyordum / Şimdi neden neden canım bu özlem / Aşığınım yanında olamasam da / Aşığınım sana dokunamasam da / Geri dönüş olmasa da / Sonsuza dek aşığınım.” Fedon’un yıllar önce yazdığı ve seslendirdiği ‘Aşığınım’ şarkısı hala çok popüler, hala milyonlar tarafından biliniyor, söyleniyor. Öyle ki ismini bilmeyenler ona ‘Aşığınım abi’ diye sesleniyor. Terzilikten şarkıcılığa adım attığı yaklaşık 40 yıllık sanat hayatı boyunca 5 albümüyle insanları kendine hayran bırakan Fedon, bugün de bu şöhretini korumayı başaran bir isim. Peki, nasıl? Tam bir Bodrum aşığı olan ve ilklere imza atan usta sanatçı, bunun sırrının ‘işini doğru yapmaktan geçtiğini’ söylüyor.
#1HER şeyin hikayesi olur da pizzanın olmaz mı? Pizzayı İtalyanların bulduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, Babilliler, İsrailliler, Mısırlılar ve diğer eski Ortadoğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yediklerini gösteriyor. Böyle olmakla birlikte mozzarella peyniri ve domates birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllar boyunca tüketilmiş. Dünya çapında üne kavuşması ise 1889’da Kraliçe Margherita’nın mozzarella, domates ve fesleğenle süslenmiş pizzayı tatmasıyla olmuş. Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito’ya teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış. Günümüzde bu lezzeti sevmeyen yok desek abartmış olmayız. Zira, dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla çeşit çeşit pizza satılıyor. Ben bugün sizleri İtalya’nın geleneksel köy pizzasını Çeşme’nin yerel lezzetleriyle birleştirip kendi tariflerini oluşturan Kolburano’s’a götürmek istiyorum.
#1İstanbul Beyoğlu’nda barda görsellik amacıyla oluşturulan alevlerin sıçramasıyla vücudunda ciddi yanıklar meydana gelen kadın defalarca ameliyat geçirdiği 12 günlük zorlu yoğun bakım sürecinin ardından dehşet anlarını anlattı. G.K., "Ateş yakmışlar, ne oluyor ya dedik, döndüğümüz an birden tutuşmaya başladık. İlk 4-5 saniye alev aldığımızı anlamadık, müzik devam ediyordu. Kolum, sırtım, saçım alev topuna dönmüştüm. İnsanlara doğru gittim, benden korkmuşlardı. İlk defa gittiğimiz bir yerdi, ne olduğunu anlamadık, suratım yanmak üzereydi, çok fazla korktum. İlk 12 günüm yoğun bakımda geçti, çok zorlu bir süreçti, sırtım tamamen yandı." dedi.
#TaksimMersin tatilimde bildiğiniz üzere Konya ve Gaziantep’e gidip oradaki iki harika mekanı değerlendirmiştim. Bu hafta başı ise her gün farklı bir restorana gidip, yine sizler için değerlendirdim. İlk olarak yolum Çamlıca tepesindeki Sembol Ocakbaşı restorana düştü. Ataşehir ve Şanlıurfa’da da şubeleri olan Yusuf Can Güçtekin’in işletmeciliğini yaptığı bu mekan eşsiz manzarası ve lezzetiyle İstanbul’daki bir çok restoranın önüne geçiyor. Ertesi gün ise Bafra pidesinin en güzel yapıldığı yerlerden biri olan Bafralı Fatih Aşçı’nın sahibi olduğu mekandaydım. İyi ki de davetine icabet etmişim, çok memnun kaldım. Çarşamba günü, Konya yemeklerini tadabileceğiniz en güzel yerlerden birisi olan Küçükçekmece’deki Erol Tuzlu Bey’in işlettiği Has Konya Mutfağı’nda harika lezzetleri deneyimledim. Kebap denilince İstanbul’da akla gelen ilk yerlerden birisi Aksaray’daki Horhor semti. Burada lezzetine bayıldığım Neden Urfa Baboş Kebap’ı yazmadan edemeyeceğim. Son olarak ise Kadıköy’deki Haçapuri pideyi size anlatacağım… Yıllardır hizmet veren bu mekanda da lezzet tavan yapmış.
#KebapÜlkemizde yaz mevsiminde en çok tercih edilen bölge Ege Bölgesi olmaktadır. Ege Bölgesinde farklı illerde ve ilçelerde pek çok koy bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Manal Koyudur. Mordoğan Manal Koyu son yıllarda pek çok vatandaş tarafından tercih edilmektedir. Peki Mordoğan Manal koyu nerede? Nereye bağlı? Mordoğan Manal koyuna nasıl gidilir koyda neler yapılır? Mordoğan Manal Koyu hakkında merak edilenleri sizlere detaylıca derledik.
#Mordoğan Manal Koyuİzmir Çeşme’de ve Muğla Datça’da meydana gelen yangınlar geçtiğimiz yıl yaşadığımız acıyı yeniden hatırlattı. Orman yangınları için riskli zamanlara girdiğimizi söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Şu anda meteorolojik koşullar geçen sene ki kadar kritik noktaya ulaşmadı. Sıcaklıklar henüz 40 dereceleri aşmadı ama hem Datça’da hem Çeşme’de rüzgarın fazla olması nedeniyle çıkan yangınlar hızlı bir şekilde büyüdü” dedi.
#Orman Yangınıİnegöl Belediyesi’nin sömestir tatilinde kapsamında düzenlediği İnegöl 1. Karagöz Şenliği ve Karagöz Atölyesi için son hazırlıkları yapmak üzere geçtiğimiz pazar İnegöl’e Beşinci Mevsim Kültür Sanat merkezine gittik. Amacım işimiz bitince uzun zamandır görmek istediğim, İnegöl Kent müzesini de gezmekti. Haklısınız bir Bursalı olarak açılmasının üzerinden çok zaman geçmesine rağmen bu müzeyi gezme fırsatı bulamadım. Eminim ki birçok Bursalı da henüz gitmemiştir, işte bu yüzden müzeyi bu hafta köşemde tekrar gündeme getirmek, Bursalıları da davet etmek istedim.
#Uğur ÇelikkolHer şeyin hikayesi olur da pizzanın olmaz mı? Pizzayı İtalyanların bulduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, Babilliler, İsrailliler, Mısırlılar ve diğer eski Ortadoğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yediklerini gösteriyor. Böyle olmakla birlikte mozzarella peyniri ve domates birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllar boyunca tüketilmiş. Dünya çapında üne kavuşması ise 1889’da Kraliçe Margherita’nın mozzarella, domates ve fesleğenle süslenmiş pizzayı tatmasıyla olmuş. Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito’ya teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış. Günümüzde bu lezzeti sevmeyen yok desek abartmış olmayız. Zira, dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla çeşit çeşit pizza satılıyor. Ben bugün sizleri İtalya’nın geleneksel köy pizzasını Çeşme’nin yerel lezzetleriyle birleştirip kendi tariflerini oluşturan Kolburano’s’a götürmek istiyorum.
#1CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere hitaben yazdığı 'iklim' mektubunda "Millet İttifakı'nın iktidarında doğal ekosistemin korunması ve eski haline döndürülmesini koordine edecek İklim Bakanlığı'nı kuracağız. Bakanlığın kadrolarını büyük ölçüde sizler oluşturacaksınız" dedi.
#AnkaraEkim ayına sayılı günler kaldığına göre artık sonbahar kampı için hazırlık yapmanın zamanı geldi demektir. Çünkü ekim ile birlikte doğa tam anlamıyla güz renklerine bürünmüş oluyor ve ortaya harika manzaralar çıkıyor. Biz de uzmanlarımıza "En güzel sonbahar kampı nerede yapılır?" diye sorduk; 7 şehirden 15 kamp alanı önerdiler. Çoğu hem ücretsiz hem de bolca aktiviteyi barındırıyor.
#Seyahat