ÜLKEMİZDE son 17 senedir hızla inşa edilen ibadethanelerin planlı, programlı bir şekilde yapıldığına inanmamaktayım. Hatta bu inşaatların proje ve statik hesaplardan yoksun olarak ve bilhassa ruhsatsız yapıldığına inanmaktayım. 2006’da 78 bin 608 adet olan cami sayısı 2018’de 88 bin 693 oldu.
#YazarlarGalata’daki Neve Şalom Sinagogu’yla iç içe olan 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan Türk Musevilerinin kültürü, Osmanlı-Türk kültürleriyle etkileşimi ve toplumumuza katkıları hakkında çok değerli bilgiler veriyor. İşte 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nin buram buram tarih kokan hikayesi...
#SeyahatBugün Musevi cemaati tarafından ‘‘7 Eylül Yahudi Kültürü Avrupa Günü’’ kutlanıyor. Etkinlik süresince İstanbul'da iki ayrı yerde Sefarad ve Aşkenaz yemekleri sunulacak. Böylece, kökenleri Avrupa'nın Ren Bölgesi'nden Macaristan, Romanya, Polonya ve Ukrayna'ya kadar uzanan Aşkenaz yemekleri ilk kez -evler dışında- Türkiye'de sunulmuş olacak. Elbette Sefarad yemekleri de bu arada unutulmuş değil.
Yahudi Kültürü Avrupa Günü bu yıl 2 Eylül’de türkiye’de kutlanacak. Türkiye Hahambaşılığı Yahudi kültürünü tanıtmak için Galata’yı seçti. Galata’daki Neve Şalom, Aşkenaz ve İtalyan sinagogu ziyaret edilebilecek. Bu arada Zülfaris Sinagogu’nda da bir sergi açılacak.<br>
Almanya’da iktidara göz diken CDU/CSU’nun erken seçim programında, vergi indirimi, düzensiz göçün engellenmesi, mecburi askerlik uygulamasına geri dönülmesi de yer aldı. 79 sayfadan oluşan programda, aşırı sağcılar ve aşırı solcularla radikallere karşı mücadelenin artırılmasına da yer verildi.
#AlmanyaTürk Sefaradları’nın tarihini ve kültürünü, Türkiye’deki çok kültür yaşamı tanıtan ‘Sefarad’ sergisi, Frankfurt’un ortasındaki tarihi belediye sarayının salonunda törenle açıldı. 14 Haziran’a kadar devam edecek sergi, 30 sanatçıdan eserleri, İstanbul’daki Yahudi Müzesi’nden ödünç alınmış tarihi eserleri ve belgeleri içeriyor.
#AlmanyaBugün, Abdülhamid’in vefatının 103. yılı. Abdülhamid Han ölüm yıldönümünde anılıyor. Eğitim, bayındırlık ve tarım alanında önemli adımlar atan Abdülhamid Han, 10 Şubat 1918’de İstanbul’da hayatını kaybetti. Mezarı, dedesi için inşa edilen 2. Mahmut Türbesi’nde bulunuyor. İşte Abdülhamid Han’ın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler...
#Abdülhamid Han Ölüm YıldönümüDemiş Bedri Rahmi Eyüboğlu 1500 yaşındaki kule için. İstanbul’un en eski tanıklarından Galata Kulesi restore edildikten sonra tekrar ziyarete açıldı. Kent kültürü araştırmacısı mimar Turan Akıncı’yla şairlere ilham veren, efsaneleriyle âşıkları kucaklayan Galata Kulesi’nden İstanbul’a bakıp tarihini konuştuk ve çevresini keşfettik.
#IstanbulNew York Times'ın film eleştirmeni A.O. Scott’ın sözlerini ödünç almam gerekirse bu şehri eşsiz kılan şey “farklı kültürlerden gelen ve farklı değerlere sahip insanları benimseyip yontulmamış ve sofistike bir ahenge dönüştürme kabiliyetidir.” Yakın zamanda Scott ve bir meslektaşına tüm New York sakinlerini bir araya getiren tek bir film bulma görevi verildi; en kibar ifadesiyle bu bir delilik. New York’u, ABD’deki birçok kente direkt uçuşlar gerçekleştiren ve 25 Mayıs’ta bu rotalara Newark’ı da ekleyecek olan Türk Hava Yolları ile keşfedin…
#New Yorkİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. sponsorluğunda 2-25 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek 48. İstanbul Müzik Festivali’nin programı açıklandı. ‘Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’ temasıyla bestecinin ikonik eserlerine, yeni eser siparişlerine ve ondan esinlenen yeni projelere yer verecek festival, Beethoven’in tüm eserlerini yorumlayıp kaydeden dünyadaki tek piyanist İdil Biret’in yanı sıra Evelyn Glennie, Konzerthausorchester Berlin & Vikingur Olafsson, Beethoven &David Bowie ‘Rabel Rabel’, ‘Bebeklere Beatles’, Wiener Akademie, Borodin Quartet gibi heyecan verici konserlere ev sahipliği yapacak.
#48. İstanbul Müzik FestivaliMühendislik okuduktan sonra aşçılığa olan tutkusunun peşinden gitmiş ve adını dünyaya duyurmuş bir master şef ile tanışmaya ne dersiniz? ‘Yedikleriniz Davranışlarınız Olur’ adlı kitabın yazarı ve TV programı sunucusu Deniz Orhun… Önce Amerika’da ve İngiltere’de gastronomi eğitimini tamamlamış sonra da dünyaca ünlü isimlere yemek hazırlayan şefler arasında yer almış.
#Deniz OrhunRomanya’nın çehresi değişiyor ama galiba kolay değişmeyecek bazı sorunlar var: Nüfus eskisi gibi azalıyor, şu ana kadar ülkenin % 10’u dışarı taşınmış vaziyette. Milli bütçenin bazı haldeki yetersizliği gerekli yatırımların Avrupa desteğiyle yapılmasını zorlamakta. Bunun mahalli politika ve yöneticilerle Avrupa ilişkileri açısından nasıl sorunlar çıkardığını kurcalamayalım ama bir taraf da var ki Romanya, AB’ye katılan üyelerin içinde şartları en uyum sağlamaya, Brüksel’e itaat etmeye hazır bir üye.
#YazarBu sezon Şampiyonlar Ligi’nde bir tarih yazılıyor. Ajax, önce Real Madrid’i, sonra da Juventus’u eleyerek muhteşem bir başarıya imza attı ve yarı finale kaldı. Peki bu başarının ardında ne var? ‘Toplu Hücüm Toplu Defans’a dayalı ünlü ‘Ajax modeli’ tekrar ayağa mı kalkıyor? Bu model nerede başlar, neye benzer? Kulübün en önemli yeri neden ‘Gelecek’ ismini taşıyor? Amsterdam’da yaşayan arkadaşımız Yenal Bilgici, olay yerinden (!) bildiriyor.
#AjaxCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Yeni havalimanıyla ilgili "Takvimde değişiklik söz konusu değil." diyen Kalın, "29 Ekim günü yeni havalimanında uçuşlar başlamış olacak." ifadelerini kullandı. Kalın, ABD'nin Münbiç'te oylama taktiği yürüttüğünü söyleyerek, "Oyalama taktiklerinin devreye girdiğini görüyoruz. Bu oyalama taktiği büyüyen bir sorun olmaya başladı." dedi.
#İbrahim Kalın