Başlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulÜniversitelerde geliştirilen projelerle tarım ürünlerinde verimliliğin artırılması, su tasarrufunun sağlanması ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesi amaçlanıyor. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre; üniversitelerde yapay zeka kullanımıyla tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımı azalıyor, çevre dostu tarım uygulamaları yaygınlaşıyor.
#YÖKTÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Hürriyet Editör Masası’na konuk oldu. Tarım sektörünü tüm yönleriyle ele alan Çandır, sektördeki nitelikli iş gücünün artırılmasına yönelik dikkat çekici çözüm önerileri sundu, önerileri güncel verilerle destekledi. Çandır, Antalya Tarım Konseyi (ATAK) olarak belediye başkanı adaylarına sunacakları 32 maddelik özel raporun öne çıkan başlıklarını ve sebze-meyve fiyatlarını yüzde 25 düşürecek planının detaylarını paylaştı…
#Antalya Ticaret Borsasıİstanbul'un su ihtiyacını karşılayan 10 barajdaki doluluk oranı son yılların en düşük seviyesine gerileyerek, yüzde 26,32’ye'ye düştü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "Sadece yağışların azalması, sıcaklıkların artması şeklinde algıladığımız sonuç çok daha ciddi sonuçlar doğuracak bir yöne, bir duruma doğru gidiyor" dedi. 'Avrupa yakasında risk daha büyük' diyen CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, "Avrupa yakasının günlük su talebi 2 milyon m3 750 bin m3'ü Avrupa yakasındaki barajlarda alması gerek. Gerisini siz hesap edin." uyarısında bulundu. Öte yandan bugün İstanbul'un 10 ilçesinde su kesintisi yapılacağı açıklandı.
#İstanbulİSTANBUL'un su ihtiyacını karşılayan 10 barajdaki doluluk oranı son yılların en düşük seviyesine gerileyerek, yüzde 26,32?ye'ye düştü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, ülke genelinde yağışların yüzde 57-60 düştüğünü, Marmara Bölgesi'nde bu durumun yüzde 91 olduğunu belirterek, "Sadece yağışların azalması, sıcaklıkların artması şeklinde algıladığımız sonuç çok daha ciddi sonuçlar doğuracak bir yöne, bir duruma doğru gidiyor" dedi.
#MarmaraBaşkente yaklaşık bir aydır kâbus yaşatan sağanak yağış ve sel baskınlarının iklim değişikliğinin mesajı olduğunu vurgulayan Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, “Biz suya hükmetmezsek su bize hükmediyor. Kontrolsüz su felakettir. Bir suyu kontrolsüz bırakırsanız her şeyi tahrip eder” dedi.
#Prof. Dr. Candan GökçeoğluTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'nin 2012 ölçümlerine göre 181,49 milyar metreküp olan su varlığının, 2022 sonunda 112 milyara gerilediğini, son 10 yıldaki kaybın 70 milyar metreküpe yakın olduğunu söyledi. Dr. Kesici, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda çok şiddetli kuraklık tehdidi öngörüldüğünü de vurguladı.
#ANTALYADünya farklı kıtalarda kuraklık ve sellerle boğuşurken, su krizi, savaş ve enflasyon gündeminin gölgesinde sessizce ilerlemeye devam ediyor. UNICEF’e göre, 2040 yılında 600 milyon çocuğun, su kaynakları son derece sınırlı bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Türkiye Su Enstitüsü Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden ise Türkiye’de su ihtiyacının arttığını belirterek, “20 yıl içinde ‘su sıkıntısı’ çeken ülkeler sınıfından çıkıp ‘su fakiri’ ülkeler sınıfına gireceğiz” dedi.
#KuraklıkBaşkentte dört kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken, şehir plancısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’den önemli bir uyarı geldi. Modern kentleşme süreçleri içinde akarsu yatakları ve taşkın sahalarının yapılaşmaya açıldığına dikkat çeken Şahin, “Tüm yerleşim alanlarında akarsu taşkın alanları doğal sınırlarına çekilecek şekilde boşaltılmalıdır” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUTBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu iklim raporu taslağı hazırladı. Çalışmasını tamamlamak üzere olan komisyon, yağışların betonu aşamadığı şehirlerde su kıtlığına karşı bugünden ‘yağmur hasadına’ başlanmasını önerdi.
#GazetehaberleriTürkiye’de mevcut nüfus artış hızı ile kişi başına düşen su miktarının bin 120 metreküpe gerileyeceğinin öngörüldüğünü söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Sevim Yürüten, “Bu öngörüler, Türkiye’nin su fakiri olma yolunda ilerlediğine işaret ediyor. Bu arada, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkilerin artması ile birlikte, kuraklık da Türkiye için çok önemli bir risk oluşturuyor” dedi.
#Serhat TEZCANTürkiye’de yağışsız geçen günler ve baraj doluluk oranlarındaki düşüş, iklim değişikliğini yeniden gündeme getirdi. Kuraklık ve Su Yönetimi panelinde konuşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, su sıkıntısı ve kuraklık konusunda asıl nedenin iklim değişikliği değil, nüfus artışı ve aşırı talep olduğunu söyledi. Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen de, kuraklık riskini en aza indirmek için yağmur suyunun depolanmasına ve yer altı barajlarının yapılmasına işaret etti.
#Haberİstanbul'un barajları her geçen gün daha çok alarm veriyor. İSKİ verilerine göre bugün barajlardaki doluluk oranı yüzde 30.63'le son 5 yılın en düşük seviyelerine geriledi. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, su seviyesinin artırılması için yağmur hasadı yapılması gerektiği tavsiyesinde bulunarak, özellikle yol kenarlarındaki ağaçların çevrelerinin açılarak yağmur sularını emebilecek hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan yine İSKİ verilerine göre en dikkat çeken baraj ise Alibeyköy Barajı oldu. Barajdaki su seviyesi yüzde 22,55 gerilerken, baraj havzasında bulunan eski elektrik direkleri su seviyesinin düşmesiyle birlikte ortaya çıktı.
#İstanbulİstanbul'un barajları her geçen gün daha çok alarm veriyor. İSKİ verilerine göre bugün barajlardaki doluluk oranı yüzde 30.63'le son 5 yılın en düşük seviyelerine geriledi. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, su seviyesinin artırılması için yağmur hasadı yapılması gerektiği tavsiyesinde bulunarak, özellikle yol kenarlarındaki ağaçların çevrelerinin açılarak yağmur sularını emebilecek hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan yine İSKİ verilerine göre en dikkat çeken baraj ise Alibeyköy barajı oldu. Barajdaki su seviyesi yüzde 22,55 gerilerken, baraj havzasında bulunan eski elektrik direkleri su seviyesinin düşmesiyle birlikte ortaya çıktı.
#Prof. Dr. Hüseyin Torosİstanbul'un barajları her geçen gün daha çok alarm veriyor. İSKİ verilerine göre bugün barajlardaki doluluk oranı yüzde 30.63'le son 5 yılın en düşük seviyelerine geriledi. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, su seviyesinin artırılması için yağmur hasadı yapılması gerektiği tavsiyesinde bulunarak, özellikle yol kenarlarındaki ağaçların çevrelerinin açılarak yağmur sularını emebilecek hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan yine İSKİ verilerine göre en dikkat çeken baraj ise Alibeyköy Barajı oldu. Barajdaki su seviyesi yüzde 22,55 gerilerken, baraj havzasında bulunan eski elektrik direkleri su seviyesinin düşmesiyle birlikte ortaya çıktı.
#İstanbulTüm dünyada etkileri hissedilen iklim değişikliği ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı çarpıcı bir rapor açıkladı. Daha sıcak ve az yağışlı iklim koşulları görüleceği, kuraklık şiddetinde artış olacağı belirtildi. Rapora göre Türkiye’nin tarım politikaları belirlenirken, 2-3 derece sıcaklık artışı ve bu artışın iklim üzerine yaratacağı etkiler varsayım senaryosu olarak ele alınmalı ve politika planları bu çerçevede yapılmalı.
#GazetehaberleriÖğrenciler, 5 Haziran Dünya Günü için bir duyarlılık çağrısı yaptı. Hisar Okulları öğrencileri herkesin dünyanın sesine kulak vermesi gerektiğini ve günlük yaşamlarında yapacakları basit değişikliklerle daha temiz bir çevreye büyük katkıda bulunabileceklerini söyledi.
#Hisar Okulları