Karantina döneminde kilo alınmış veya fazla kilolara yenileri eklenmiş olabilir. Şok diyetlerle bu fazlalıklardan kurtulmaya çalışmak sağlık açısından riskli olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Baydı Ozman, sağlıklı bir şekilde haftada 1 kilo vermenin yollarını paylaştı.
#Kilo VermeYağ oranınızı kalıcı olarak düşürmek için kas kütlenizi arttırmanız gerektiğini hiç düşündünüz mü? Kas kütleniz yüksek olduğunda, vücudunuz günlük işlevlerini sürdürmek için daha fazla enerji harcar bu da bazal metabolizma hızınızı arttırır. Vücudunuzun yağsız kas kütlesi uzun vadede artmış bazal metabolizma hızının sürdürülmesine katkı sağlar. Yağsız kas kütlesi yüksek olan bir kişi daha fazla kalori yakar. Metabolik hızınızı arttırmanın en mükemmel yolu vücudunuzun alt yapısını kuvvetlenmektir.
#Yağ Oranını DüşürmekAldığımız kilolardan bir an önce kurtulmak istediğimizde genellikle en kolay yolu seçiyor ve sağlıksız diyetlere başvuruyoruz. Özellikle kısa sürede 4-5 kilo verdiren, düşük kalorili, birçok vitamin ve mineralden yoksun olan 'şok' diyetlere yöneliyoruz. Fakat artık bu 'şok' diyetlere son vermenin zamanı geldi!
#DiyetFazla kilolarınıza bir de yaz aylarında açık büfe, toplantılar, atıştırmalıklar derken yenileri mi eklendi? Şimdi onlardan nasıl kurtulacağınızı düşünüyor, ne giyseniz yakıştıramıyor, kendinizi mutsuz hissediyorsunuz. Aman dikkat! Şok diyetler uygulayarak sağlığınızı riske atmayın.
#DiyetFazla kilolarınıza bir de yaz aylarında açık büfe, toplantılar, atıştırmalıklar derken yenileri mi eklendi? Şimdi onlardan nasıl kurtulacağınızı düşünüyor, ne giyseniz yakıştıramıyor, kendinizi mutsuz hissediyorsunuz. Aman dikkat! Şok diyetler uygulayarak sağlığınızı riske atmayın. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı haftada 1 kilo verdiren sağlıklı diyeti paylaştı.
#DiyetVegan yaşam tarzı, Türkiye’de ve dünyada giderek daha fazla sayıda insanın seçtiği bir yol. İnternet arama motoru google’a “Vegan nedir” diye sorduğunuzda size 4 milyor 340 bin Türkçe içerik sunuyor. Karşınıza bilimsel makalelerden vegan tariflere kadar ucu bucağı olmayan bir derya çıkıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde vegan ürünleri bulmak artık çok daha kolay. Vegan restoranların sayısı çoğaldı, köfteciler bile mönülerinde vegan lezzetlere yer vermeye başladı. Veganlığa geçenlerin motivasyonu farklı farklı. Kimi daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için, kimi hayvan haklarını önemsediğinden, kimiyse iklim ve çevre duyarlılığından dolayı hayvansal ürün tüketimini bırakıyor. Çünkü hayvancılık ve yan ürünlerinden kaynaklanan karbondioksit salınımı, dünyadaki tüm sera gazı emisyonunun yüzde 51’ini oluşturuyor. Alternatif bir yaşam biçimi olarak anılan veganizm, anaakım olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye’nin ilk vegan şehri olan Didim’de her yıl yüzbinlerce insan vegan festivalinde bir araya geliyor. Uluslararası İstanbul Vegfest, 8-9 Eylül’de Life Park’ta düzenlenecek. Bir haber de Bodrum’da vegan restoran açan sanatçı Zeynep Casalini’den geldi. Verdiği bir röportajda “Vegan beslenerek sağlığıma kavuştum” diyordu. Dünden bugüne vegan yaşam tarzını masaya yatırdık, son eğilimleri araştırdık, olan biteni doktor, diyetisyen ve aramızdan veganlarla konuştuk...
#Veganİş hayatının stresini yenmek için abur cuburdan, ekmekten, makarnadan medet umuyordu. Bu süreçte aldığı kiloları pek de umursamıyordu. Ta ki rutin bir diş çekimi için gittiği hastanede doktorunun söylediği bir cümleyle aklı başına gelene kadar...
#SağlıkSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarBeslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkSosis, salam ve sucuk kilo aldırıp aldırmadığı merak edilen besinlerin içinde yer almaktadır. Özellikle birçok kişi tarafından severek tüketildiğinden merak edilenler arasındadır. Bu bakımdan sosis, salam ve sucuk kilo aldırır mı öğrenebilir ve buna göre tüketmeyi ya da tüketmemeyi tercih edebilirsiniz. Sosis, salam ve sucuk kilo aldırır mı? Çiğ ve pişmiş yemek yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamSayısız faydaya sahip olan fındık, kararında tüketildiğinde gerçekten yararlı olabilir. Her gün yeteri kadar fındık tüketirseniz, faydalarından yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra her şeyde olduğu gibi fındık konusunda da fazla tüketildiğinde bazı istenmeyen durumlar söz konusu olabilir. Peki, fındık kilo aldırır mı, özellikle diyette fındık ne kadar yenmeli? İşte fındığın faydaları ve olası yan etkileri...
#FındıkBitkisel yağlar, en doğal tedavi yöntemlerinden biridir. İlaçsız tedavi olmak isteyenlerin ilk tercihi olan bitkisel ürünlere bu yağları da dahil edebiliriz. Çuha çiçeği yağıda faydası saymakla bitmeyen çok özel yağlardan bir tanesidir. Bu yağı daha detaylı öğrenmek için sizde yazımızı okuyabilirsiniz.
#Çuha Çiçeği YağıKendine önem vermek, kendini emniyete almak, düzenli tarama ve kontrol, sevdiklerimiz ve kendimiz için yapacağınız en önemli şey. Başarılı bir tedavi için erken tanının şart olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Alper Karalök kadıların genç kızlıktan itibaren gereken hayat kurtaran testler hakkında bilgi verdi.
#MamografiYeni yılın gelmesi ile bu yılki planlarınızın içine yeni bir başlangıç olarak mutlaka sporu ve sağlıklı beslenmeyi yerleştirmelisiniz. Zaten spor yapıyorum veya spora başlayacağım fakat; ‘Spor yaparken nasıl beslenmeliyim?’ ’Yağ yakımını ve kas oluşumunu nasıl sağlarım?’ diyorsanız bu yazı tüm sorularınıza doğru ve bilimsel dayanaklı cevabı verecektir.
#Beslenme